ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέθανε ο ασθενής που του μεταμοσχεύθηκε καρδιά γενετικώς τροποποιημένου χοίρου

Τα αίτια του θανάτου του, χθες το απόγευμα, παρέμεναν ασαφή και ήταν άγνωστο αν ο τελικά οργανισμός του απέρριψε το μόσχευμα

Kathimerini.gr

Εξέπνευσε χθες ο πρώτος ασθενής, στην ιστορία της Ιατρικής, στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η καρδιά ενός γενετικώς τροποποιημένου χοίρου, σε μία επέμβαση-ορόσημο για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων.

Ο 57χρονος Τζέφρι Μπένετ άφησε την τελευταία του πνοή χθες το απόγευμα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ όπου νοσηλευόταν. Καθώς έπασχε από βαρύτατης μορφής καρδιακή ανεπάρκεια, ο Μπένετ έδωσε τη συγκατάθεσή του προκειμένου να υποβληθεί στην πειραματική μεταμόσχευση. Αλλωστε, είχε αποκλειστεί από τις λίστες μεταμοσχεύσεων λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.

Τα αίτια του θανάτου του, χθες το απόγευμα, παρέμεναν ασαφή και ήταν άγνωστο αν ο τελικά οργανισμός του απέρριψε το μόσχευμα. Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ανακοινώνοντας τη δυσάρεστη εξέλιξη, προσέθεσε ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να αποδοθεί σε συγκεκριμένη αιτία ο θάνατός του.

Του είχε μεταμοσχευθεί η καρδιά γενετικώς τροποποιημένου χοίρου – Ασαφή προς το παρόν τα αίτια θανάτου του.

Ο καρδιοχειρουργός που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μεταμόσχευση, δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του ιδίου και των συνεργατών του για τον θάνατο του Μπένετ, τονίζοντας ότι «απέδειξε ότι ήταν ένας γενναίος και ευγενής άνθρωπος που πολεμούσε μέχρι την τελευταία του στιγμή. Εγινε, άλλωστε, γνωστός σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, για το θάρρος του και την ακόρεστη βούλησή του για ζωή».

Αρχικά, η προ διμήνου μεταμόσχευση είχε θεωρηθεί επιτυχημένη. Είχε, μάλιστα, θεωρηθεί εξαιρετικά αισιόδοξο ότι το μόσχευμα δεν απορρίφθηκε άμεσα από τον οργανισμό του αρρώστου και ότι η λειτουργία του παρέμεινε φυσιολογική επί τουλάχιστον ένα μήνα.

Επίσης, πολλοί ειδικοί είχαν υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία της επιτυχίας, τονίζοντας ότι άνοιγε τον δρόμο για μια νέα εποχή που δεν θα υπάρχει έλλειψη μοσχευμάτων και οι ασθενείς δεν θα πεθαίνουν περιμένοντας μάταια στις λίστες αναμονής των κέντρων μεταμόσχευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση