ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέζουν τον Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας

Η νέα απόφαση για την Μονή της Χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την Υπόθεση της Αγίας Σοφίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η νέα απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία ενός ιστορικού βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης ως τέμενος, αποτελεί αφορμή για την συντηρητική παράταξη που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δώσει νέα ώθηση στο όραμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικός χώρος λατρείας. Ο συντηρητικός τύπος της Τουρκίας υποστηρίζει ότι η απόφαση για την Μονή της Χώρας αποτελεί βάση για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak σε νέο, σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το Δικαστήριο έχει αντιστρέψει προηγούμενες αποφάσεις και τονίζει ότι η Εκκλησία της Χώρας, ή το Μουσείο Kariye, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τη λειτουργία του όταν μεταφέρθηκε σε μουσουλμανικό ίδρυμα (βακούφι) από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, δηλαδή ως τέμενος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το δικαστήριο κατέθεσε ιστορική ετυμηγορία στην Προεδρία, τονίζει η Yeni Akit. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το αν θα εφαρμόσει την απόφαση. Στην συνέχεια η νέα πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη βάση για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Το ιστορικό υπόβαθρο

Αφού χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία για περισσότερα από 1.000 χρόνια, η Μονή της Χώρας, ή η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος, όπως πολλοί από τους χριστιανικούς τόπους λατρείας της Βυζαντινής πρωτεύουσας, μετατράπηκε σε τζαμί όταν οι οθωμανικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν την πόλη το 1453.

Η εκκλησία, η οποία φιλοξενεί Βυζαντινά ψηφιδωτά και νωπογραφίες, μετατράπηκε σε Μουσείο το 1945, σύμφωνα με το κοσμικό όραμα της νέας δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μετά την ήττα και κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1923.
Ο γιγαντιαίος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίεας ξεχωρίζει ως ένας από τους πρώτους ναούς που αναγέρθηκαν μετά στην νέα βασιλεύουσα του Χριστιανισμού. Μέχρι την ανέγερση του Ναού του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη το 16ο αιώνα, είχε για σχεδόν 1.000 χρόνια το μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο. Επίσης μετατράπηκε σε τζαμί το 1453 και μετά σε Μουσείο το 1935.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Πάφος: Γυναίκα κλειδώθηκε στο σπίτι με τα παιδιά της

«Μα καλά, ακόμη να καταλάβουν, οι γυναίκες (σύζυγοι και μητέρες) ότι η προστασία των κοινωνικών μας υπηρεσιών ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:22

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Είμαι ιδιωτικός δανειστής. Χρειάζεστε ένα νόμιμο, ειλικρινές, σοβαρό και γρήγορο δάνειο; Μπορώ να σας ...»
mr scott  |  12:29

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Καλημέρα Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα; Χρειάζεστε ένα δάνειο για την εκκαθάριση των χρεών ...»
mr scott  |  12:28

Σε άθλια κατάσταση το σχολικό που επιβιβάστηκε ο Καρούσος

«Είμαι περίεργος στο κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας, ή κάποιος άλλος «αρμόδιος» Κυβερνητικός φορέας, ...»
YIANNOULIS  |  11:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X