ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας στη Ρωσία

Tο Κρεμλίνο έκλεισε την Πέμπτη την ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt

Kathimerini.gr

Επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφαλείας και συνταγματικής τάξης, το Κρεμλίνο έκλεισε την Πέμπτη την ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt, καθιστώντας την ουσιαστικά παράνομη. Ταυτόχρονα ο εκδότης της, η Project Media Inc, με έδρα τις ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε από τη ρωσική εισαγγελία ως «ανεπιθύμητη» επιχείρηση και οι οκτώ δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ιστοσελίδα «ξένοι πράκτορες» που απειλούν την εθνική ασφάλεια. Ο χαρακτηρισμός της εταιρείας ως «ανεπιθύμητης» επιβάλλει, κατά το ρωσικό δίκαιο, την άμεση διάλυσή της.

Οι εξελίξεις της Πέμπτης αποτελούν το τελευταίο μόνο πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία. Η Μόσχα ασκεί διαρκείς πιέσεις σε οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη ή ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης, πιέσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί εξαιτίας των κοινοβουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση εξέχουσας σημασίας για να καταφέρει ο πρόεδρος Πούτιν να θεμελιώσει την εξουσία του μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι αποκαλύψεις των δημοσιογράφων της Proekt αφορούσαν κυρίως υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από πλούσιους κυβερνητικούς αξιωματούχους του στενού περιβάλλοντος Πούτιν.

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας, Ρομάν Μπαντάνιν, έγραψε την Πέμπτη στον λογαριασμό του στο Facebook: «Δεν θα μπορούσαμε να τύχουμε καλύτερης αναγνώρισης», υπογραμμίζοντας ότι η ιστοσελίδα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, ενώ υποσχέθηκε και τη δημοσιοποίηση ενός ρεπορτάζ «που θα κάνει πολύ θόρυβο».

Πριν από μερικές εβδομάδες, η ρωσική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έρευνα στο διαμέρισμα του Μπαντάνιν και άλλων συναδέλφων του, λίγες ημέρες προτού δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα έρευνα για τον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ και τον παράξενο πλουτισμό του.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι έρευνες δεν είχαν στόχο την παρεμπόδιση της δημοσίευσης, αλλά σχετίζονταν με παλαιότερη υπόθεση δυσφήμησης το 2017, με ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με επιχειρηματία από την Αγία Πετρούπολη που είχε διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Το Κρεμλίνο αρνείται κάθε κατηγορία για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, τονίζοντας ότι το υπουργείο απλά επιβάλλει τους νόμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση