ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολωνία: Μπορεί να ήταν δύο οι ουκρανικοί πύραυλοι που προκάλεσαν τις εκρήξεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να διενεργήσουν αυτοψία στο σημείο και Ουκρανοί εμπειρογνώμονες

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών όχι μόνο εκφράζουν βεβαιότητα ότι η έκρηξη στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα την Τρίτη ήταν αποτέλεσμα πτώσης ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου, αλλά εξετάζουν και το ενδεχόμενο να πρόκειται για πτώση δύο πυραύλων στην περιοχή και όχι μόνο ενός.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Washington Post, πηγές από αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι το δυστύχημα με τον θάνατο δύο Πολωνών χωρικών προκλήθηκε από «τουλάχιστον έναν ή και δύο ουκρανικούς πυραύλους οι οποίοι ξέφυγαν από την πορεία τους».

Οι Αμερικανοί είναι πλέον βέβαιοι ότι τουλάχιστον ένας σοβιετικής κατασκευής πύραυλος S-300 προερχόμενος από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με στόχο κάποιον από τους ρωσικούς πυραύλους ευθύνεται για την τραγωδία έξι χιλιόμετρα εντός της πολωνικής επικράτειας, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πάντως ζήτησε να διενεργήσουν αυτοψία στο σημείο και Ουκρανοί εμπειρογνώμονες.

Σε απάντηση του αιτήματος αυτού η Βαρσοβία είπε ότι είναι πιθανό να παρασχεθεί πρόσβαση στην περιοχή στους Ουκρανούς. Ο Γιάκουμπ Κούμοχ, επικεφαλής σύμβουλος του Πολωνού προέδρου Αντρζέι Ντούντα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε στην πολωνική τηλεόραση ότι πιθανότατα θα μπορεί ουκρανική αποστολή να επισκεφθεί το σημείο της τραγωδίας.
Ο ίδιος τόνισε στο κανάλι TVN24 ότι το σημείο εξετάζει ήδη μικτό πολωνικό και αμερικανικό κλιμάκιο ερευνητών.

Πηγή: Washington Post, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Οι Πολωνοί μπορούν να αποταθούν πάραυτα στους συμμάχους των Ζελένσκι, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για άμεση πληροφόρηση από πρώτο χέρι.
Υποθέσεις, ούτως ή άλλως, δεν γίνονται αποδεκτές.

ΥΓ: Η Ουκρανία κάποτε διετέλεσε υπό το Βασίλειο της Πολωνίας και δεν αποκλείετε να πρόκειται περί μαθήματος τώρα.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση