ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

«Πονοκέφαλος» ο σχηματισμός της νέας Κομισιόν

Το αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για την αναμέτρηση δεν μεταφράζεται σε κοινό έδαφος ανάμεσα στους νικητές της κάλπης

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι ευρωεκλογές της Κυριακής αντέστρεψαν την τάση προς όλο και μεγαλύτερη αποχή, με τον πανευρωπαϊκό μέσον όρο συμμετοχής να «κλείνει» στο 51%, οκτώ μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το 2014. Το αυξημένο ενδιαφέρον, όμως, των Ευρωπαίων πολιτών για την αναμέτρηση δεν μεταφράζεται σε κοινό έδαφος ανάμεσα στους νικητές της κάλπης, με τη διαδικασία σχηματισμού της επόμενης ευρωπαϊκής επιτροπής να προμηνύεται δύσκολη και τις συνεργασίες στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου ακόμη δυσκολότερες.

Η νέα πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων και της Αναγέννησης του Γάλλου προέδρου Μακρόν (ALDE& R) ανακοίνωσε ότι «κανείς δεν κέρδισε» τις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας κατ’ ουσίαν ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου (Spitzenkandidat) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν νομιμοποιείται να διεκδικήσει τον μανδύα του προέδρου της Κομισιόν. «Η νέα ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί έναν υποψήφιο που να μπορεί να οικοδομήσει ισχυρή πλειοψηφία πέρα από κομματικές γραμμές», ανέφερε η ανακοίνωση του ALDE.

Κατά τον Βέμπερ, η νίκη του ΕΛΚ την Κυριακή σε συνδυασμό με την αυξημένη προσέλευση στις κάλπες θα έπρεπε να έχουν ήδη επισφραγίσει τον διορισμό του, με τη σημερινή σύνοδο των ηγετών να επιβεβαιώνει την ανέλιξή του στο ισχυρότερο αξίωμα της ευρωπαϊκής μηχανής.

Ωστόσο, οι πανηγυρισμοί για το γεγονός ότι «μόλις» ένας στους δύο ψηφοφόρους αγνόησε τη διαδικασία, ίσως να είναι υπερβολικοί, ενώ η νίκη του ΕΛΚ υπήρξε πύρρειος, καθώς ο άλλοτε κραταιός πολιτικός σχηματισμός έπεσε από τις 265 έδρες του 2009 και τις 214 του 2014 στις 177 έδρες φέτος, και αυτές υπό την εξαιρετικά αμφίβολη προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει στους κόλπους του τους 13 ευρωβουλευτές από το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Κατεστημένη πλειοψηφία

Ακόμη και αν η ρήξη του Ορμπαν με το ΕΛΚ οριστικοποιηθεί και ο Ούγγρος πρωθυπουργός εντάξει το κόμμα του σε κάποια από τις πολιτικές ομάδες που θα σχηματίσουν τα ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα, οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις διατηρούν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Ομως, οι διαμάχες στο εξής προβλέπονται οξείες, με τη νέα φουρνιά ευρωσκεπτικιστών και εθνικιστών ευρωβουλευτών, όπως ο ανερχόμενος αστέρας του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά να επιζητεί την αντιπαράθεση.

Οι δύο πολιτικές ομάδες των ακραίων, ENF και EFDD, πέρασαν από τα 78 μέλη στα 112, άλμα που δεν εμποδίζει τις διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά προξενεί ανησυχίες. Την ίδια στιγμή, οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις πλαγιοκοπήθηκαν από την άνοδο των Πρασίνων, οι οποίοι αξιώνουν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική και δεν θέλουν να θεωρούνται δεδομένοι στους υπολογισμούς ευρωπαϊκών συμμαχιών του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

Ενώ η Ε.Ε. επιχειρεί να εξισορροπήσει τις διαφορετικές προτεραιότητες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην κάλπη, μια παρόμοια προσπάθεια, σε μικρογραφία, ξεκινά στη χώρα που φιλοξενεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο Βέλγιο καταγράφηκαν ταυτόχρονα δύο διαφορετικές, ασύμβατες μεταξύ τους τάσεις: η άνοδος των Πράσινων στη γαλλόφωνη Βαλλονία και η άνοδος των ακροδεξιών στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα, με κοινό παρονομαστή την αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων. Η ελπίδα είναι ότι οι πολιτικές διεργασίες στους κόλπους της Ε.Ε. για τον σχηματισμό της νέας Κομισιόν θα διαρκέσουν λιγότερο από τις διάσημες για τις καθυστερήσεις τους αντίστοιχες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στο Βέλγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

#PoliticsBlog Ο κατατρεγμένος Τζο στη μεγάλη αγκαλιά του Μακαριότατου

«Ευτυχώς που παρατήσατε τις αναλύσεις για την healthy σας και τις κατηγορίες για τον Άντρο! Για αλλαγή ...»
Yiannos  |  12:24

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X