ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο, αλήθεια, κινδυνεύουμε από την COVID;

Δύσκολοι οι υπολογισμοί, καθώς αγνοούμε μακροπρόθεσμες συνέπειες

ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΙΟΥΛΕΡ

Πολλά από τα μέτρα κατά της διασποράς της COVID-19 ήρθησαν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Το βάρος της προστασίας από τον κορωνοϊό, πλέον, επωμίζεται ο πολίτης, ο οποίος οφείλει να αποφασίσει πόσο κινδυνεύει και τι πρέπει να κάνει για να αποτρέψει τη λοίμωξη. Για πολλούς, ο κίνδυνος της COVID-19, χάρη στα εμβόλια και τα αντιιικά σκευάσματα μειώθηκε σημαντικά. Εκατομμύρια, όμως, παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι. Τα δύο τρίτα των Αμερικανών, και περισσότερο από το 33% των άνω των 65 ετών, δεν έχουν κάνει αναμνηστική εμβολιαστική δόση, ενώ όσοι μένουν μακριά από τα αστικά κέντρα ή είναι φτωχότεροι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα αντιιικά χάπια.

Παρότι η COVID-19 δεν είναι η μοναδική απειλή για την υγεία των Αμερικανών, είναι, αναμφίβολα, η σημαντικότερη. Τον Μάρτιο ήταν η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας εξακολουθούμε να αγνοούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της λοίμωξης και η αξιολόγηση του κινδύνου που εγκυμονεί παραμένει, εν πολλοίς, παρακινδυνευμένη. Πάντα ελλοχεύει η «μακρά COVID» αλλά και η μετάδοση του ιού στους πιο ευάλωτους γύρω μας, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Συγκριτική μελέτη

Η επιδημιολόγος δρ Κέιτλιν Τζετελίνα δημοσίευσε στο ενημερωτικό δελτίο «Your Local Epidemiologist» μια συγκριτική μελέτη για τους κινδύνους που εγκυμονούν διάφορες δραστηριότητες και η COVID-19. Ένας πλήρως εμβολιασμένος 65χρονος διατρέχει λίγο υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό συγκριτικά με εκείνον που θα διέτρεχε αν είχε υπηρετήσει το 2011 μία ετήσια στρατιωτική θητεία στο Αφγανιστάν. Για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 είναι ανάλογος με αυτόν που διατρέχει μια μητέρα να πεθάνει κατά τον τοκετό στις ΗΠΑ.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαθηματικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια Κάμερον Μπάιερλι έχει δημιουργήσει μια μέθοδο αξιολόγησης του κινδύνου της COVID-19 με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, ο εμβολιασμός και το ιατρικό ιστορικό.
Όπως έδειξε, ένας 40χρονος που έχει εμβολιαστεί προ εξαμήνου διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο να νοσηλευθεί με COVID-19 με κάποιον που σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα πραγματοποιώντας 170 οδικά ταξίδια από τη μία άκρη των ΗΠΑ στην άλλη. Για τους ανοσοκατεσταλμένους, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι. Ένας ανεμβολίαστος 61 ετών, που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση, έχει τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από COVID-19 συγκριτικά με αυτές που έχει ένας άνθρωπος που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού σταδίου 1 εντός της επόμενης πενταετίας. Διατρέχει, επίσης, διπλάσιες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με αυτές ενός ορειβάτη στο Εβερεστ. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει μονομιάς να αδιαφορήσουμε για όλα τα μέτρα κατά της διασποράς. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε μια νέα καταστροφική κλιμάκωση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ