ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΟΥ στην «Κ»: Η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη

Ο ιός έχει τραβήξει πορεία να γίνει ενδημικός, αλλά βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής

Kathimerini.gr

Βασίλης Κωστούλας

Τα καλά και τα κακά νέα γύρω από την Όμικρον επιβεβαιώνει σε συνέντευξη στη «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tarik Jasarevic. Η Όμικρον είναι μεν πιο ήπια από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι ακίνδυνη, και σίγουρα ασκεί πιέσεις στις υποδομές υγείας. Εξάλλου, απειλεί και όσους έχουν ήδη νοσήσει. Είναι πάντως τόσο μεταδοτική, που σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, οδηγεί τον ιό να γίνει ενδημικός, αν και βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μετάλλαξη πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία. Εκ των ων ουκ άνευ, τα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα πρέπει σε κάθε χώρα να αγγίζουν το 70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022. Εκ των πραγμάτων προσωρινή η στρατηγική των επαναληπτικών δόσεων, μέχρι τα εμβόλια να διευρύνουν κι άλλο το εύρος των δυνατοτήτων τους.

Επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι στην περίπτωση της Όμικρον ο ρυθμός αύξησης των νοσηλειών και των θανάτων είναι πολύ χαμηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων; Είναι μια πιο ακίνδυνη μετάλλαξη;

Αν και η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από Δέλτα, παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η Όμικρον έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, που σημαίνει ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Δέλτα. Η μετάδοση έχει συμβεί ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ιστορικό προηγούμενης μόλυνσης. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να αποφεύγει την ανοσία.

Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, γεγονός που μπορεί να δημιουργεί υπερβολική ζήτηση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς. Όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μόλυνση με την Όμικρον μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με τη μόλυνση από Δέλτα. Η σοβαρότητα της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και με την παρουσία υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, και σίγουρα στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η κυριαρχία της Όμικρον περιορίζει τις πιθανότητες για την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης; Ή όχι απαραίτητα;

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν γνωρίζουμε πώς θα μοιάζει η επόμενη παραλλαγή. Αλλά η Όμικρον πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη που βλέπουμε.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον ενισχύει ραγδαία τη συλλογική ανοσία και επομένως επιταχύνει τον τερματισμό της πανδημίας. Ποια είναι η γνώμη σας;

Αυτός ο ιός έχει τραβήξει πορεία να γίνει ενδημικός. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Αλλά αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση αυτής της πανδημίας.

Βλέπουμε διεθνώς τη στρατηγική των επαναληπτικών δόσεων. Είναι κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί στο μέλλον; Είναι επαρκή τα υφιστάμενα εμβόλια ή θα πρέπει να προσαρμοστούν μετά τη μεσολάβηση των νέων μεταλλάξεων;

Τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ο ΠΟΥ δημιούργησε την Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για τη Σύνθεση του Εμβολίου κατά της COVID-19, ή αλλιώς TAG-CO-VAC. Πρόκειται για μία ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις των παραλλαγών στον αντίκτυπο των εμβολίων. Την περασμένη εβδομάδα, η TAG-CO-VAC είπε ότι θα χρειαστούν περισσότερα εμβόλια που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόληψη της μόλυνσης αλλά και της μετάδοσης, καθώς και στις σοβαρές ασθένειες και στους θανάτους.

Έως ότου αναπτυχθούν τέτοια εμβόλια, η σύνθεση των υφιστάμενων εμβολίων για την COVID-19 ίσως χρειαστεί να ενημερωθεί, για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν τα επίπεδα προστασίας που συνιστά ο ΠΟΥ απέναντι στις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Η TAG-CO-VAC θεωρεί επίσης ότι μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις της αρχικής σύνθεσης του εμβολίου δεν θα είναι βιώσιμη. Η TAG-CO-VAC τόνισε επίσης ότι, ενώ ορισμένες χώρες συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, η άμεση προτεραιότητα για την υφήλιο είναι η επιτάχυνση της πρόσβασης στον αρχικό εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στην Όμικρον, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε. Μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης από την Όμικρον και κατά της συμπτωματικής νόσου σε σύγκριση με τη Δέλτα. Πάντως, η λήψη ενισχυτικής δόσης φαίνεται να αυξάνει την προστασία και τα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή ασθένεια, τη νοσηλεία και τον θάνατο.

Στο μεταξύ, αναμένουμε ορισμένα θεραπευτικά (κορτικοστεροειδή και αναστολείς των υποδοχέων ιντερλευκίνης-6) να παραμείνουν αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου που προκαλείται από την Όμικρον, όπου χρησιμοποιούνται κατάλληλα. Ωστόσο, άλλα φάρμακα (μονοκλωνικά αντισώματα) μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Πρέπει να επιταχύνουμε άμεσα τις προσπάθειες για τον εμβολιασμό όλων των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο, σε όλες τις χώρες. Τα άτομα που είναι ακόμη ανεμβολίαστα θα πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, η εμφάνιση της Όμικρον καθιστά κρίσιμη τη διατήρηση των συμπεριφορών προστασίας από τον ιό: να τηρούμε ασφαλή απόσταση από τους άλλους, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, να φοράμε μια καλά τοποθετημένη μάσκα που καλύπτει το στόμα και τη μύτη μας, να καθαρίζουμε τα χέρια μας τακτικά, να αερίζουμε καλά τους εσωτερικούς χώρους και να καλύπτουμε τον βήχα και το φτάρνισμα.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι κυβερνήσεις σε αυτήν τη φάση της κρίσης; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση;

Απέναντι στην Όμικρον, θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της μετάδοσης και στην αύξηση της κάλυψης των εμβολίων. Μέχρι τα μέσα του 2022 κάθε χώρα θα πρέπει να έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της. Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος των κυβερνήσεων. Μπορούμε να τερματίσουμε την οξεία φάση της πανδημίας εάν εμβολιάσουμε τους πληθυσμούς, ξεκινώντας με εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τα 7 «πρέπει» απέναντι στον ιό

  • Να εμβολιαστούμε το συντομότερο δυνατό
  • Να τηρούμε ασφαλή απόσταση από τους άλλους
  • Να αποφεύγουμε τον συνωστισμό
  • Να φοράμε μάσκα καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη
  • Να καθαρίζουμε τακτικά τα χέρια μας
  • Να αερίζουμε καλά τους εσωτερικούς χώρους
  • Να καλύπτουμε τον βήχα και το φτάρνισμα
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Μόσχα καλεί Τελ Αβίβ μέσω... S-300

Μόσχα καλεί Τελ Αβίβ μέσω... S-300

Λόγω Ουκρανικού, η Ρωσία αλλάζει στάση στον ιδιότυπο πόλεμο προσβολών της ισραηλινής αεροπορίας επί συριακού εδάφους
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ