
Kathimerini.gr
Ο τερματισμός της σύγκρουσης στη Γάζα θα βοηθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ να καταφέρει «να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης και να εδραιώσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ως μέρος της πολιτικής κληρονομιάς του», σχολίασε το CNN. «Σαφώς βλέπει τον Νετανιάχου ως βασικό σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια», σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο. «Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλληλοσυνεχάρησαν», σχολίασε η γαλλική Le Figaro.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφτασε στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Ηταν η τρίτη επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του δείπνου τους στον Λευκό Οίκο, έδωσε στον Τραμπ αντίγραφο της επιστολής του προς την Επιτροπή Νόμπελ, με την οποία τον προτείνει ως υποψήφιο για το βραβείο. «Το αξίζετε και πρέπει να το λάβετε», του είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Ουάου. Προερχόμενο από εσάς, αυτό σημαίνει πολλά», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Η κίνηση θα του εξασφαλίσει την εύνοια του προέδρου Τραμπ», σχολίασαν οι New York Times.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται «να έρχεται πιο κοντά στον Νετανιάχου – προσκαλώντας τον για δείπνο, συμμετέχοντας στον πόλεμο του Ισραήλ κατά του Ιράν και ζητώντας την ακύρωση της δίκης του για διαφθορά, ωστόσο παράλληλα ασκεί επίσης πίεση στον Ισραλινό πρωθυπουργό να κάνει κάτι γι’ αυτόν: να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα», σύμφωνα με το CNN.
Ωστόσο, η ισραηλινή Ha’Aretz αμφισβητεί το πόσα είναι στην πραγματικότητα πρόθυμος να παραχωρήσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η εφημερίδα, η οποία ασκεί έντονη κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εκτιμά ότι ακόμη και αν ο Τραμπ εξασφαλίσει συμφωνία ανάμεσα της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, «θα αντιμετωπίσει εμπόδια από τον Νετανιάχου».
«Πολλά εξαρτώνται από το πώς βλέπει ο Νετανιάχου το πολιτικό του μέλλον», σημειώνει. Ο «Μπίμπι» αντιμετωπίζει «εσωτερική πολιτική πίεση από τους ακροδεξιούς υπουργούς Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ιδίως στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημειώνει από την πλευρά της η Ynet.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε την προθυμία του να αποδεχθεί ειρηνευτική συμφωνία, αλλά διευκρίνισε ότι αυτή δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, επισήμανε ακόμη η ισπανική El Pais.
«Νέα δυναμική»
Το CNN, ωστόσο, ανέφερε ότι «έπειτα από μήνες αδιεξόδου, μια νέα δυναμική φαίνεται να ωθεί τις δύο πλευρές προς συμφωνία», προσθέτοντας: «Ο Τραμπ απλώς πρέπει να διασφαλίσει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ότι δεν θα καταρρεύσουν όλα».
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαίνεσε για ακόμη μια φορά τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την ιδέα του να απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα «λαμπρό όραμα». Ο θύλακος «δεν πρέπει να είναι φυλακή», σημείωσε ο Νετανιάχου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «κάτι καλό πρόκειται να συμβεί», αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει ανταλλάξει απόψεις με γειτονικές χώρες.
«Οι επικριτές κάνουν λόγο για αναγκαστική απέλαση των Παλαιστινίων και εθνοκάθαρση στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με τους Times of Israel. Καμία χώρα της Μέσης Ανατολής δεν έχει εκφράσει δημόσια ενδιαφέρον να καλωσορίσει τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.
Πριν δειπνήσει με τον Τραμπ, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και τον Στιβ Γουίτκοφ, «έναν από τους αρχιτέκτονες» της πρότασης για κατάπαυση του πυρός, όπως την επισήμανε η Washington Post. Το Ιράν και η επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ -ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών- περιλαμβάνονταν επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο ηγετών.
«Ολοι καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει», τόνισε ο Νετανιάχου αναφερόμενος για παράδειγμα στη Συρία. Μέχρι τώρα, η χώρα κυβερνιόταν από το Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η Χεζμπολάχ έχει γονατίσει, το Ιράν είναι στο περιθώριο. Εκτιμώ ότι αυτό αποτελεί ευκαιρία για σταθερότητα, ασφάλεια και τελικά για ειρήνη», τόνισε.