ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς θα αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας αναμένεται να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφαιρώντας το τελευταίο εμπόδιο.

Μόλις ψηφίσει θετικά το τουρκικό Κοινοβούλιο, απομένει η ανταλλαγή επιστολών και η κατάθεση των ενταξιακών εγγράφων της Φινλανδίας, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Φινλανδία βρίσκεται ήδη εντός εμβέλειας των ρωσικών δυνάμεων και των πυρηνικών πυραύλων που εδρεύουν στη χερσόνησο Κόλα και την Αγία Πετρούπολη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον ρόλο του θεματοφύλακα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη της συμμαχίας.

Η ένταξη της Φινλανδίας θα φέρει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, καθώς προστίθεται ακόμα ένα μέλος της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας, την ώρα που εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συνιστά, επίσης, σημαντική διπλωματική και στρατηγική ήττα για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατέστησε σαφές, πριν εισβάλει στην Ουκρανία, ότι σκόπευε να εμποδίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Σύμφωνα με τους New York Times, η ένταξη της Φινλανδίας, για την οποία η Ρωσία έχει ταχθεί εναντίον, αποτελεί σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας και της ικανότητας του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα.

Επειτα από περισσότερο από έναν αιώνα διαμάχης με τη Μόσχα, η Φινλανδία αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγες εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας αποφάσισε ότι μόνο το Αρθρο 5, η δέσμευση του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα, θα έδινε στο Ελσίνκι τις εγγυήσεις ασφαλείας που τώρα νιώθει ότι χρειάζεται απέναντι σε έναν επιθετικό γείτονα, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα πολλών χιλιομέτρων.

«Θα δώσει στο ΝΑΤΟ πρόσβαση στον ισχυρό στρατό της Φινλανδίας, στον εναέριο χώρο, στα λιμάνια και στους θαλάσσιους δρόμους της και θα ενισχύσει την ικανότητα υπεράσπισης των χωρών της Βαλτικής, της Αρκτικής και της Σουηδίας», δήλωσε ο Μάτι Πέσου, ειδικός σε θέματα Ασφάλειας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων. «Η Φινλανδία θα συμβάλει στην αποτροπή και άμυνα και η περιοχή επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ θα αυξηθεί σημαντικά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα διπλασιαστούν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Φινλανδία βρίσκεται ήδη εντός εμβέλειας των ρωσικών δυνάμεων και των πυρηνικών πυραύλων που εδρεύουν στη χερσόνησο Κόλα και την Αγία Πετρούπολη, «άρα η φινλανδική ένταξη δεν θα αλλάξει το παιχνίδι».

Η Φινλανδία και η Σουηδία ήλπιζαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «παρέα». Αλλά η αίτηση ένταξης της Σουηδίας εξακολουθεί να μπλοκάρεται τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ουγγαρία. Η αποδοχή ενός νέου μέλους στη συμμαχία απαιτεί ομόφωνη συμφωνία και από τα 30 κράτη – μέλη. Η Ουγγαρία ενέκρινε την αίτηση της Φινλανδίας τη Δευτέρα, αφήνοντας τη συγκατάθεση από την Τουρκία ως την τελευταία που απαιτείται.

Ενώ Φινλανδοί αξιωματούχοι λένε ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για ταχεία ένταξη της Σουηδίας, οι Σουηδοί δήλωσαν ότι αποδέχονται την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι η Φινλανδία και το ΝΑΤΟ να ενσωματώσουν πλήρως τα αμυντικά τους σχέδια.

«Η Φινλανδία πρέπει να αποφασίσει, για παράδειγμα, εάν χρειάζεται ή θα δεχτεί ξένα στρατεύματα, ή ακόμα και πυρηνικά όπλα στο έδαφός της», είπε ο κ. Πέσου.

Την προσεχή Κυριακή, στη Φινλανδία διεξάγονται εθνικές εκλογές και η τελική ένταξη μπορεί να βοηθήσει την προσπάθεια της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν να παραμείνει στην εξουσία.

Οι εκλογές μοιάζουν με ντέρμπι, καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα τρία μεγαλύτερα κόμματα είναι σχεδόν ισόπαλα.

 

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση