ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: «Ή θα στέλνουμε κατάδικους στην Ουκρανία, ή τα παιδιά σας»

Αρχηγός των Wagner δείχνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε οριακό σημείο

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Ένας επικεφαλής διαβόητης ομάδας Ρώσων μισθοφόρων υπερασπίστηκε την ιδέα να στέλνει αιχμαλώτους για να πολεμήσουν στον πόλεμο της Ουκρανίας ύστερα από τη δημοσίευση βίντεο που τον δείχνει να στρατολογεί σε μια φυλακή.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της περιβόητης ομάδας Wagner, είπε ότι όσοι δεν θέλουν να στείλουν καταδίκους να πολεμήσουν, θα πρέπει να στείλουν τα δικά τους παιδιά.

Νωρίτερα, πλάνα που διέρρευσαν τον έδειχναν να λέει στους κρατούμενους ότι θα αφεθούν ελεύθεροι, αν μάχονταν έξι μήνες με την ομάδα του. Η ομάδα Wagner πιστεύεται ότι μάχεται στην Ουκρανία από το 2014.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη διαρροή του βίντεο, ο κ. Πριγκόζιν είπε ότι αν βρισκόταν στη φυλακή «θα ονειρευόταν» να ενταχθεί στην ομάδα Wagner για να «εκπληρώσω το χρέος μου προς την Πατρίδα».

Πρόσθεσε ένα μήνυμα σε όσους δεν θέλουν μισθοφόρους ή αιχμαλώτους να πολεμήσουν ότι «είτε [θα πάνε] ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και κρατούμενοι, είτε τα παιδιά σας – αποφασίστε μόνοι σας».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η στρατολόγηση αιχμαλώτων υποδηλώνει ότι η Ρωσία πάσχει από «κρίσιμη» έλλειψη στρατιωτικών στρατευμάτων πεζικού. Το βίντεο – που επαληθεύτηκε από το BBC – επιβεβαίωσε τις μακροχρόνιες υποψίες ότι η Ρωσία ελπίζει να αυξήσει τα στρατεύματα στρατολογώντας κρατούμενους.

Η ρωσική νομοθεσία δεν επιτρέπει την απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα στρατιωτική ή μισθοφόρο υπηρεσία, αλλά ο Πριγκόζιν είπε στο βίντεο ότι «κανείς δεν επιστρέφει πίσω από τα κάγκελα» αν υπηρετήσει με την ομάδα Βάγκνερ.

«Αν υπηρετήσεις έξι μήνες, είσαι ελεύθερος», είπε. Ωστόσο, προειδοποίησε τους πιθανούς νεοσύλλεκτους ενάντια στην λιποταξία, προσθέτοντας: «Αν φτάσετε στην Ουκρανία και αποφασίσετε ότι δεν είναι για εσάς, θα σας εκτελέσουμε».

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι η εισβολή στην Ουκρανία συνιστά πόλεμο και δεν προχωρά σε επιστράτευση, για λόγους νομικούς που σχετίζονται και με το δίκαιο του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η πρόσφατη χειραψία, στη τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ, Σίσι-Ερντογάν και η επόμενη ημέρα
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ