ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:38
 

S-200: Το ρωσικό επίτευγμα του Ψυχρού Πολέμου

Με βάση και την πιο πρόσφατη αναβάθμιση του πυραυλικού αυτού συστήματος, το S-200 δύναται να φέρει μαζί του τρία είδη πυραύλων

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Με το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση αντιμάχονταν η μια την άλλη για την πρωτοκαθεδρία της παγκόσμιας ηγεμονίας. Έκτοτε ξεκίνησε μια μεγάλη σε διάρκεια περίοδος η οποία επικράτησε στην ιστορία ως «Ψυχρός Πόλεμος». Στο πλαίσιο αυτό της επίδειξης ισχύος, απαραίτητο συστατικό ήταν και η επίδειξη στρατιωτικής ανωτερότητας, γεγονός που οδήγησε και τις δυο, σε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά κούρσα εξοπλισμών.

Στη δεκαετία λοιπόν του 1950, η τότε ακμαία Σοβιετική Ένωση, παρουσίαζε το πλέον σύγχρονο της πυραυλικό σύστημα, S-200, το οποίο κατά τα φαινόμενα έμελλε να πλήξει εν έτει 2019 και τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

Γενικά

Το S-200 αποτελεί πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος, άρχισε να κατασκευαζεται τη δεκαετία του 1950 από τον Ρώσο Grushin και εξήχθη σε χώρες της Μέσης Ανατολής για σκοπούς άμυνας εναντίον των αμερικανικών αεροσκαφών SR-71 κατά την δεκαετία του '60. Το 1966 το πυραυλικό αυτό σύστημα κατέστη πλήρως λειτουργικό, και έκτοτε συνήθιζε να λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαρκείς αναβαθμίσεις, μέχρι τη σημερινή τελική του μορφή. Μετά τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τους S-200 προμηθεύτηκαν και χώρες των Βαλκανίων ως επίσης και η Ινδία. Σήμερα, το πυραυλικό αυτό σύστημα εντοπίζεται σε δώδεκα χώρες εκτός Ρωσίας.

Χαρακτηριστικά

Οι S-200 ανήκουν στα πυραυλικά συστήματα κατηγορίας εδάφους-αέρος, είναι στατικής χρήσεως. Το σύστημα έχει μήκος 10.7 μ. και διάμετρο 0.86 μ. και μπορεί να έχει ως ωφέλιμο φορτίο, πυρομαχικά μέχρι και 217 κιλά. Στα υπόψη του, που το καθιστούν ιδιαιτέρως χρηστικό μέχρι και σήμερα, είναι το γεγονός πως μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με πυρηνικές προδιαγραφές. Όσον αφορά την ακτίνα δράσης του, αυτή κυμαίνεται από 60-300 χιλιόμετρα, ανάλογα με το είδος πυραύλου που θα εκτοξευθεί. Το δε ραντάρ ανιχνεύσεως στόχου έχει την ονομασία 5Ν62 και έχει ακτίνα δράσης 270 χλμ.

Πυρομαχικά

Με βάση και την πιο πρόσφατη αναβάθμιση του πυραυλικού αυτού συστήματος, το S-200 δύναται να φέρει μαζί του τρία είδη πυραύλων, τους Angara, Vega και Dubna. To πρώτο είδος που είναι και το πιο πρωίμο έχει ως βεληνεκές τα 150 χλμ, ο Vega τα 250 χλμ και ο πιο εξελιγμένος Dubna μπορεί να πλήξει στόχους μέχρι και σε 300 χλμ.

Συρία

Το γειτονικό σε εμάς κράτος αποτελεί διαχρονικά ένα από τους καλύτερος συμμάχους και πελάτες της Ρωσίας, από τη Σοβιετική περίοδο μέχρι και σήμερα. Η Συρία εξάλλου αποτέλεσε και το πρώτο κράτος που εισήγαγε τα πυραυλικά συστήματα S-200 το 1982. Σε μια τριετία μάλιστα μέχρι το 1985, στη χώρα είχαν εισαχθεί 8 εκτοξευτήρες Angara με συνολικά 96 πυραύλους. Σήμερα στη Συρία βρίσκονται εγκατεστημένα πέντε ενεργά πυραυλικά συστήματα S-200, τα δυο εξ’αυτών μάλιστα έτυχαν επιδιόρθωσης από τους Ρώσους το 2017 μετά τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές του συγκεκριμένου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X