ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σολτς για Leopard: «Να μην συρθεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο - Συντονισμένα η αποστολή»

Μιλώντας στη Μπούντεσταγκ ανέφερε ότι το Βερολίνο θα βρίσκεται πάντα «στην πρώτη γραμμή», όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε την Τετάρτη, ότι η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2.

Κάλεσε όσους πολίτες έχουν ανησυχία για την απόφαση αυτή, να εμπιστευτούν εκείνον και την κυβέρνηση.

Μιλώντας από το βήμα του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ο Σολτς ανέφερε πως «είναι σωστό να ενεργούμε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας για να στηρίξουμε την Ουκρανία – οικονομικά, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με παραδόσεις όπλων. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι, στην Ευρώπη, είμαστε εμείς και η Βρετανία που έχουμε διαθέσει τα περισσότερα όπλα για την Ουκρανία. Η Γερμανία θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται να στηρίξει την Ουκρανία».

Ο καγκελάριος επισήμανε πως η αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα γίνει συντονισμένα και πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να «συρθεί» σε πόλεμο με την Ρωσία.

Τόνισε ότι είχε δίκιο στην διατήρηση μίας προσεκτικής προσέγγισης σχετικά με τις παραδόσεις αρμάτων, τονίζοντας πως η γερμανική κυβέρνηση χειρίστηκε προσεκτικά το θέμα και πήρε αρκετό χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα κάλεσε όσους πολίτες έχουν ανησυχία για την απόφαση αυτή, να εμπιστευτούν εκείνον και την κυβέρνηση.

Τέλος, επανέλαβε το εύρος της γερμανικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, της υλικοτεχνικής υποδομής, των πυρομαχικών και της συντήρησης τους, καθώς και την εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων αρμάτων μάχης στη Γερμανία.

Από την πλευρά της, η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε την απόφαση του Βερολίνου, καλώντας παράλληλα τους Δυτικούς να παράσχουν πολύ περισσότερα τέτοια άρματα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό.

«Έγινε ένα πρώτο βήμα», σχολίασε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Άντριι Γερμάκ, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, και ζήτησε ο διεθνής συνασπισμός να παράσχει και άλλα βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του. «Έχουμε ανάγκη πολλά Leopards», υπογράμμισε.

Η ανακοίνωση του Βερολίνου

Στην επίσημη ανακοίνωση της νωρίτερα, η Γερμανία ανέφερε ότι θα αποστείλει τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά και πως θα δώσει «πράσινο φως» για αντίστοιχη αποστολή τους από χώρες – συμμάχους.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές, αλλά και τα πυρομαχικά.

Η απόφαση της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία, να αποστείλουν Leopard στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, εντός της ημέρας, οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν την αποστολή αρμάτων Abrams.

Πηγή: Reuters, DW, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ