ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σουηδία: Η πρωθυπουργός αναγνώρισε την ήττα της Αριστεράς και παραιτείται

Πρώτο σε ψήφους στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου το μπλοκ των κομμάτων της Δεξιάς

Kathimerini.gr

Την παραίτησή της προανήγγειλε η κεντροαριστερή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον στη Σουηδία, αποδεχόμενη έτσι την εκλογική της ήττα.

Πρώτο σε ψήφους, με φόντο τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, έρχεται πλέον όχι το μπλοκ των κομμάτων της κεντροαριστεράς του οποίου ηγείτο η Άντερσον αλλά το μπλοκ των κομμάτων της Δεξιάς που θα κληθούν τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της – προερχόμενης από την ακροδεξιά – παράταξης των Σουηδών Δημοκρατών του 43χρονου Τζίμι Άκεσον.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν επισημοποιηθεί ως τελικά), τα τέσσερα κόμμα της Δεξιάς: οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών έναντι 173 εδρών της κεντροαριστεράς.

Όσο για την πρώτη δύναμη στις τάξεις της σουηδικής Δεξιάς, αυτή όπως φαίνεται θα είναι οι Σουηδοί Δημοκράτες που συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 20,6% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Μετριοπαθείς του Ουλφ Κρίστερσον με 19,1%.

Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον βρίσκονταν στην εξουσία στη Σουηδία τα τελευταία οχτώ χρόνια.

Κρίστερσον: Αρχίζω να εργάζομαι για να σχηματίσω νέα κυβέρνηση

Μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες δήλωσε ότι θα σχηματίσει ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος και ο υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία.

«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να φέρει σε πέρας τα πράγματα, μιας κυβέρνησης για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση