ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη δημοσιότητα η σύμβαση Ε.Ε. - AstraZeneca

Περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες

Του Νικόλα Βωνιάτη

Στην δημοσιότητα δόθηκε η σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της βρετανοσουϊδικής φαρμακευτική εταιρείας AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, μετά και από το ανανεωμένο αίτημα της, στις 27 Ιανουαρίου 2021, προς την AstraZeneca, η εταιρεία συμφώνησε στην δημοσίευση της αναθεωρημένης σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών, στις 27 Αυγούστου 2020.

Δείτε εδώ: Η Σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της AstraZeneca

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, «η Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της Ε.Ε. για τα εμβόλια». «Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ», προσθέτει η ανακοίνωση. Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες που αφορούν τα τιμολόγια.

Η σύμβαση μεταξύ της Επιτροπής και της AstraZeneca είναι η δεύτερη που δίνεται στην δημοσιότητα, καθώς προηγουμένως η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη Συμφωνία Προώθησης Αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το εμβόλιο που αναπτύσσει.

Φον ντερ Λάιεν: Το συμβόλαιο αναφέρει συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαμάχη με την AstraZeneca, η οποία συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της covid-19, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΕ θα λάβει το διάστημα αυτό 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή 60% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες.

«Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Η ίδια εξήγησε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

Με πληροφορίες: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το reality check του Μπάιντεν

Το reality check του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε και δημοσίως πως η Ρωσία πιθανόν να επιτεθεί της Ουκρανίας με μια δήλωση-πρόβλεψη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ