ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Χερσώνα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (βίντεο)

Προειδοποίηση σε Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν

Kathimerini.gr

Στην πόλη της Χερσώνας εισέρχονται ουκρανικές δυνάμεις από αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών Άμυνας, προειδοποιώντας όποιον Ρώσο στρατιώτη βρίσκεται ακόμα εκεί, να παραδοθεί άμεσα.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών Άμυνας τόνισε ότι η Χερσώνα επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο μετά την κατοχή της από τον Μάρτιο και απείλησε να «εξοντώσει» όποιον Ρώσο στρατιώτη προβάλει αντίσταση.

«Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο – να παραδοθείτε αμέσως», ανέφερε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο – να παραδοθείτε αμέσως», ανέφερε η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

Μέσω της ανακοίνωσης, η οποία είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στη Χερσώνα, δίνονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτών που θα παραδοθούν. Όπως αναφέρεται, οι Ρώσοι στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη έχουν λάβει εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών Άμυνας τόνισε ότι η Χερσώνα επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο μετά την κατοχή της από τον Μάρτιο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Χερσώνα και υποχώρησε στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ανέφερε ότι –παρά τις αναφορές περί του αντιθέτου– η Ρωσία δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Το υπουργείο δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Χερσώνα έλαβαν εντολή να φορέσουν πολιτικά ρούχα. Δεν ήταν δυνατό για το Reuters να εκτιμήσει αν ή πόσοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στην πόλη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «συνολικά, περισσότεροι από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες και σχεδόν 5.000 μονάδες όπλων και στρατιωτικών οχημάτων έχουν αποσυρθεί» από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύουν ουκρανικά ΜΜΕ, από το πρωί η ουκρανική σημαία αναρτήθηκε στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα, βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρεται να καταγράφουν την είσοδο των Ουκρανών στρατιωτών στην πόλη.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ζελένσκι: Η Χερσώνα είναι δική μας – Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα

Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία του.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι «εισήλθε» στη Χερσώνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία του. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση