ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις κάλπες η Αυστραλία

Γιια να αναδείξουν τα μέλη του νέου τους κοινοβουλίου

Οι Αυστραλοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να αναδείξουν τα μέλη του νέου τους κοινοβουλίου, ψηφοφορία που αναγγέλλεται αμφίρροπη, πάντως προβλέπεται ότι θα σημάνει την επιστροφή στην εξουσία των Εργατικών, έπειτα από εννιά χρόνια διακυβέρνησης των συντηρητικών.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18:00 (στις 11:00 ώρα Ελλάδας).

Οι 17,2 εκατ. ψηφοφόροι θα εκλέξουν τα 151 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τριετή θητεία, καθώς και σαράντα από τα 76 μέλη της Γερουσίας. Το κόμμα ή η συμμαχία που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στην κάτω Βουλή θα αναλάβει αυτόματα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ο Άντονι Αλμπανέζι, φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, παραδέχεται πως αναμένεται «αμφίρροπη» μάχη.

Τις τελευταίες ημέρες, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, στην εξουσία από το 2018, μοιάζει να μείωσε το προβάδισμα των Εργατικών, μολαταύτα εξακολουθεί να οδεύει σε ήττα. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που μεταδόθηκε την Πέμπτη έδινε προβάδισμα (53-47%) στους Εργατικούς επί της κυβερνητικής συμμαχίας. Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Essential, που μεταδόθηκε την προηγουμένη, παρουσίαζε πιο αμφίρροπη μάχη (48-46%, εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος).

Τα δύο στρατόπεδα προσπαθούν να προσελκύσουν τις ψήφους ενός εκλογικού σώματος ανήσυχου για την αύξηση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να υπολογίζεται πως έχει φθάσει το 5,1% σε ετήσια βάση και τις αυξήσεις των μισθών να μην τον ακολουθούν σε πραγματικές τιμές.

Σε μια χώρα που σημαδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες ολοένα πιο εκτεταμένες, οι Εργατικοί προσπαθούν να προσελκύσουν ψήφους υποσχόμενοι να κάνουν περισσότερα για το περιβάλλον.

Ο κ. Μόρισον, μέγας υπέρμαχος των βιομηχανιών του άνθρακα και του αερίου, αντιστέκεται στις παγκόσμιες εκκλήσεις να ταχθεί υπέρ μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πέρα από τον σημερινό στόχο (–28% ως το 2030).

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική στην Αυστραλία: όσοι απέχουν εκτίθενται στον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο 20 αυστραλιανών δολαρίων (13 ευρώ).

Οι κανόνες τροποποιήθηκαν την τελευταία στιγμή, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν περισσότεροι πολίτες που έχουν συμπτώματα της COVID-19 τηλεφωνικά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγονται ομοσπονδιακές εκλογές αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μόρισον, που κέρδισε τις εκλογές πριν από τρία χρόνια παρότι οι δημοσκοπήσεις των ήθελαν να χάνει καθαρά, ως εκ «θαύματος» κατ’ αυτόν, επαναλαμβάνει το ίδιο μήνυμα που τον υπηρέτησε καλά την προηγούμενη φορά: οι Αυστραλοί δεν μπορούν να εμπιστεύονται τους Εργατικούς σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Διαλαλεί την καλή πορεία των οικονομικών δεικτών, ιδίως τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας (3,9% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 48 ετών), μιλώντας για «εξαιρετική επιτυχία» που δείχνει ότι το σχέδιό του φέρνει καρπούς. Χαρακτηρίζει τον κ. Αλμπανέζι «εύθραυστο» και επισημαίνει τις γκάφες του, που έχουν προβληθεί πολύ στα ΜΜΕ, για παράδειγμα όταν ξέχασε ποιο είναι το ποσοστό της ανεργίας μπροστά στον Τύπο.

«Οι πρωθυπουργοί οφείλουν να τα ξέρουν αυτά τα πράγματα», σφυροκόπησε χθες ο κ. Μόρισον, κρίνοντας πως όλοι είδαν πως ο αντίπαλός του δεν αίρεται «στο ύψος» του καθήκοντος που θέλει να αναλάβει.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλμπανέζι υπόσχεται να αναλάβει δράση κατά της διαφθοράς, ενώ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού (Φιλελεύθεροι/Εθνικό Κόμμα) υπό τον Σκοτ Μόρισον «κακής ποιότητας», τη «λιγότερο ανοιχτή και λιγότερο ισόνομη στην αυστραλιανή πολιτική ιστορία», «εκτός πραγματικότητας» την ώρα που «ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα».

Πέραν της οικονομίας, τις έξι εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας προβλήθηκε επίσης εκτενώς το ζήτημα της αξιοπιστίας. Η εντιμότητα του κ. Μόρισον έχει τεθεί επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση, ενίοτε από υπουργούς της ίδιας της κυβέρνησής του, αλλά και από τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, που κατήγγειλε πως ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον εξαπάτησε όταν ακύρωσε την διμερή σύμβαση για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων.

Ο κ. Μόρισον αναγνωρίζει πως ενίοτε ενεργεί σαν «μπουλντόζα» και διαβεβαιώνει πως ξέρει ότι «πρέπει να αλλάξει τον τρόπο» που κάνει ορισμένα πράγματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση