ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πορεία των χιλιάδων προσφύγων της τουρκικής εισβολής

Στο Ιράκ στρέφονται χιλιάδες πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής

Του Γιάννου Λύτρα

Η τουρκική εισβολή στην Συρία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, κυρίως στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, καθώς στην Ευρώπη, η οποία πολλάκις στο παρελθόν έγινε δέκτης μεγάλων αριθμών προσφύγων από την πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 166 χιλιάδες άνθρωποι – 70 χιλιάδες είναι παιδιά - έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους, μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην Συρία.

Διάφορα ερωτήματα υπάρχουν σε σχέση με την πορεία διαφυγής των κατοίκων της εμπόλεμης ζώνης. Τα στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ αναφέρουν ότι, μέχρι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, εκατοντάδες πρόσφυγες από τις πόλεις Κομπάνι, Καμισλί και Αμούντα της β.α. Συρίας έχουν φτάσει στο Ιράκ, μέσω των συνόρων. Μόνο το πρωί της ίδιας ημέρας, 1600 άτομα, περίπου, μεταφέρθηκαν από τα σύνορα σε καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το UNHCR, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων αφορά σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, κάποιοι εκ των οποίων ανέφεραν ότι τους πήρε μέρες μέχρι να φτάσουν στα σύνορα, από την περιοχή των βομβαρδισμών. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως αναφέρεται, η φυσική τους κατάσταση φαίνεται ότι είναι καλή, ωστόσο, κάποιοι χρειάζονται στήριξη, κυρίως ψυχολογική.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στο Ιράκ, οι πρόσφυγες έχουν λάβει ζεστά γεύματα, νερό, είδη προσωπικής φροντίδας, όπως κουβέρτες και είδη κουζίνας. Παράλληλα, το παρών τους δηλώνουν και ασθενοφόρα με πληρώματα, έτοιμα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αν παραστεί ανάγκη, ενώ σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, υπάρχει η ετοιμότητα να παρασχεθεί και η ψυχολογική στήριξη στους εκτοπισμένους του πολέμου.

Τέλος, βάσει των στοιχείων του UNHCR, μέχρι την Παρασκευή, μια βδομάδα, δηλαδή, μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην Συρία, το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε σχεδόν 60 χιλιάδες νέους εκτοπισθέντες Σύρους, όπως και σε αυτούς που μετακινήθηκαν από έναν καταυλισμό σε άλλο. Επίσης, σχεδόν 23 χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν βασική ανακουφιστική φροντίδα και χειμερινά είδη στους καταυλισμούς, ενώ η ίδια βοήθεια δόθηκε και σε άλλα 35,700 άτομα τα οποία ζουν σε καταλύματα και κοινότητες όπου φιλοξενούνται.

Πληρώνουν λαθρέμπορους

Χρηματικά ποσά σε διακινητές καταβάλλουν οι απεγνωσμένοι, προσφυγοποιημένοι, πολίτες της Β.Α. Συρίας, προκειμένου να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον όλεθρο των τουρκικών βομβαρδισμών και να σώσουν τους εαυτούς και τις οικογένειές τους.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, κατά την διάρκεια της νύχτας, προς τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 700 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα με το Ιράκ, ενώ κατά την βδομάδα που προηγήθηκε, περισσότεροι από 3000 άνθρωποι έφτασαν στην χώρα από την Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X