ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο 40ήμερης ανακωχής εξετάζει η Χαμάς - Τι περιλαμβάνει

Η Χαμάς φέρεται να έχει μαλακώσει τη στάση της μετά τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

Σκεπτικισμό φέρεται να εμφανίζει η Χαμάς αναφορικά με το σχέδιο ανακωχής 40 ημερών που προτείνεται από τις χώρες-διαμεσολαβητές για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρότι δυτικές πηγές αναφέρουν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει περιορίσει τις απαιτήσεις της και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει επιτευχθεί η ανακωχή.

Οπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες, Δευτέρα, το Ισραήλ έχει συμφωνήσει στην επιβολή κατάπαυσης του πυρός με ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με φυλακισμένους Παλαιστινίους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Χαμάς που έχει ήδη στα χέρια της και μελετάει το σχέδιο ανακωχής, δεν είναι έτοιμη ακόμη να το υπογράψει.

Πηγή της ένοπλης οργάνωσης που ξεκίνησε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με τις πολλαπλές επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου αναφέρει στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων πως υπάρχουν κενά στο σχέδιο που θα πρέπει να εξεταστούν και να βρεθούν λύσεις προτού η Χαμάς συμφωνήσει.

Η πρόταση ανακωχής φέρεται να είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων για να σταματήσουν οι μάχες και έρχεται ενόψει του μουσουλμανικού μήνα νηστείας, του Ραμαζανιού, και με τη διεθνή πίεση να αυξάνεται στο Ισραήλ για να σταματήσει να θανατώνει άμαχους Παλαιστινίους.

Το Ραμαζάνι φέτος αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης Μαρτίου.

Η νέα πρόταση, που τώρα σταθμίζεται από τη Χαμάς, περιλαμβάνει ορισμένα από τα αρχικά αιτήματα της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός και τροποποίησε την ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων με Ισραηλινούς ομήρους σε αναλογία δέκα προς έναν, ανέφερε ανώτερη πηγή κοντά στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η αισιοδοξία που εξέφρασε ο Μπάιντεν για συμφωνία ίσως είναι πρόωρη.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 40 Ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, ανδρών άνω των 50 ετών και αρρώστων, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 400 Παλαιστίνιους κρατουμένους και δεν θα τους συλλάβει ξανά, είπε η πηγή στο Reuters.

Η Χαμάς φέρεται να έχει μαλακώσει τη στάση της μετά τις αλλεπάλληλες επιτυχίες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και να είναι πλέον πιο ανοικτή σε μια συμφωνία ανακωχής και ανταλλαγής ομήρων με κρατουμένους, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δυτικές πηγές.

Πηγή: Reuters, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση