ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ηλεκτρονική εκστρατεία των Ρώσων για να υπονομεύσουν τη Γιούλια Ναβάλναγια

Συντονισμένη επιχείρηση διαβολής από τη Μόσχα της χήρας του Αλεξέι Ναβάλνι

Λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοποι που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και κανάλια στην πλατφόρμα Telegram εργάζονται όλα σε συντονισμό για να δημοσιεύσουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ναβάλνι σε μια απομακρυσμένη ποινική αποικία της Αρκτικής την περασμένη εβδομάδα, η σύζυγός του, Γιούλια Ναβάλναγια, αναδείχθηκε ως το νέο πρόσωπο του κινήματος της αντιπολίτευσης της Ρωσίας. Μια εκτεταμένη, συντονισμένη και μισογυνιστική εκστρατεία παραπληροφόρησης έχει ήδη εμφανιστεί στο διαδίκτυο για να αμαυρώσει τη φήμη της.

Ψεύδη, όπως ότι η κα Ναβάλναγια έχει εξωσυζυγικές σχέσεις και εκτρώσεις και δεν νοιάζεται για τον θάνατο του συζύγου της, κυκλοφορούν ευρέως στα κανάλια του Telegram, στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και στους λογαριασμούς των social media που ελέγχονται από ομάδες με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Η εκστρατεία, η οποία περιλαμβάνει ψεύτικα βίντεο και παραμορφωμένες εικόνες, συνεχίζει να κερδίζει δυναμική καθώς η κα Ναβάλναγια μιλάει για τον θάνατο του Ναβάλνι και επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με λεπτομέρειες της εκστρατείας που δημοσιεύει η ιστοσελίδα WIRED από ερευνητές στο Reset, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί εκστρατείες παραπληροφόρησης και το Antibot4Navalny, μια ομάδα ανώνυμων Ρώσων ερευνητών που παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των τρολ που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Η κύρια εστίαση της εκστρατείας έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη κα Ναβάλναγια να φαίνεται άπιστη στον σύζυγό της υποστηρίζοντας ότι έχει πολλαπλές σχέσεις με διακεκριμένους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Παραπληροφόρηση

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί εκστρατείες παραπληροφόρησης για να συντρίψει την αντιπολίτευση στο εσωτερικό και να υπονομεύσει τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», λέει στο WIRED η Κριστίνα Γουίλφορ, διευθύντρια καινοτομίας και παγκόσμιων έργων στο Reset.

«Αντί να αντισταθούν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζουν να παρέχουν τα μέσα για μαζική ενίσχυση της βαθιάς επιβλαβούς και δυσφημιστικής ρητορικής που θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο», προσθέτει.

Η εκστρατεία για την υπονόμευση της κας Ναβάλναγια ξεκίνησε στην πραγματικότητα εβδομάδες πριν πεθάνει ο σύζυγός της. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένας γερμανόφωνος ιστότοπος δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν μια σχέση μεταξύ της κας Ναβάλναγια και του Βούλγαρου δημοσιογράφου Χρίστο Γκρόζεφ, βασισμένο σε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι παρήχθη από πρώην υπάλληλο στο Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Ναβάλνι. Οι ισχυρισμοί βασίστηκαν σε εικόνες που φέρεται να προέρχονται από την Booking.com που περιείχαν τα ονόματα της κας Ναβάλναγια και του κ. Γκρόζεφ.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από έναν λογαριασμό στο Instagram που δεν υπάρχει πλέον και δεν υπάρχουν χρήστες με αυτό το όνομα χρήστη σε καμία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, κατέληξαν οι ερευνητές στο Reset.

«Δεν εμφανίζονται δημόσιες πληροφορίες ή προφίλ κοινωνικών μέσων με το πρόσωπο της γυναίκας από το βίντεο, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε ο ερευνητής σε μια αναφορά για την εκστρατεία. «Το βίντεο πιθανότατα δημοσιεύτηκε σε έναν πρόσφατα δημιουργημένο λογαριασμό στο Instagram, ο οποίος διαγράφηκε αμέσως μετά τη λήψη του βίντεο και χρησιμοποιήθηκε μόνο για να αποδειχθεί ότι ο λογαριασμός είναι ένα πραγματικό προφίλ χρησιμοποιώντας τη διεπαφή της πλατφόρμας.»

Μέσα σε λίγες ώρες, το ίδιο βίντεο χρησιμοποιήθηκε σε έναν αγγλόφωνο ιστότοπο που ονομάζεται Clear Story News, ο οποίος είναι μέρος ενός δικτύου παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου. Εν τω μεταξύ, ο γερμανόφωνος ιστότοπος όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ιστορία αναφέρει έναν Ρώσο διευθυντή με διεύθυνση στη Μόσχα.

Εκείνη την εποχή, οι ιστορίες δεν έφτασαν σε μεγάλο κοινό και δεν τραβούσαν την προσοχή των ελεγκτών. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ναβάλνι στις 16 Φεβρουαρίου, οι σύνδεσμοι προς τα άρθρα διαδόθηκαν ευρέως στα ρωσόφωνα κανάλια Telegram καθώς και σε λογαριασμούς Telegram και ιστολόγια σε άλλες γλώσσες όπως φινλανδικά, ολλανδικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά.

Πηγή: WIRED

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση