ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συλλήψεις για εμπορία ναρκωτικών μέσω dark web

Μεγάλη επιχείρηση των διωκτικών αρχών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οδήγησε στη σύλληψη 150 ατόμων

Kathimerini.gr

Μεγάλη επιχείρηση των διωκτικών αρχών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οδήγησε στη σύλληψη 150 ατόμων και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 31 εκατ. δολαρίων, τα οποία προέρχονταν από πωλήσεις ναρκωτικών στο dark web.

Eπίσης κατασχέθηκαν 45 πυροβόλα όπλα, 152 κιλά αμφεταμινών, 21 κιλά κοκαΐνης, 32 κιλά του συνθετικού ναρκωτικού MDMA, καθώς και οπιούχα φάρμακα και φάρμακα «μαϊμού».

Από τους συλληφθέντες, οι 65 βρίσκονταν στις ΗΠΑ, 47 στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, από 4 στην Ιταλία και στην Ολλανδία, τρεις στη Γαλλία, δύο στην Ελβετία και ένας στη Βουλγαρία. Επρόκειτο για άτομα που διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και παρασκεύαζαν χάπια που περιείχαν μεθαμφεταμίνες, φεντανίλ και άλλες ουσίες. Η έρευνα στην Ευρώπη συντονίστηκε από την Europol.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο είπε ότι η επιχείρηση είχε στόχο ιδίως «άτομα που χρησιμοποιούσαν το dark web για τη διακίνηση παράνομων ουσιών και αντικειμένων, όπως παρασκευαστήρια χαπιών, τα οποία τροφοδοτούν την κρίση κατάχρησης οπιούχων χαπιών, που μαστίζει τις κοινότητες στη χώρα μας». Το dark web ή darknet (σκοτεινό δίκτυο) είναι ένα κομμάτι του Διαδικτύου που χαρακτηρίζεται από ανωνυμία των χρηστών, με βάση εργαλεία όπως ο φυλλομετρητής Tor. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμανε ότι εργάζεται για να συνδέσει και άλλους λογαριασμούς του dark web με φυσικά πρόσωπα. Το διαδικτυακό εμπόριο ναρκωτικών γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση μετά την πανδημία κορωνοϊού.

«Σε όσους διακινούν ναρκωτικά, πιστεύοντας ότι είναι ασφαλείς πίσω από διαδοχικές στρώσεις διαδικτυακής ανωνυμίας, θέλω να πω ότι δεν υπάρχει σκοτεινό δίκτυο, μπορούμε να ρίξουμε φως», κατέληξε η Μονάκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση