ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία Στέλλας Κυριακίδου με AstraZeneca για εμβόλιο

Η συμφωνία αφορά στην αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης, μόλις αυτό αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19

Newsroom K

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί η συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

Η Επιτροπή συμφώνησε τώρα τη βάση ενός συμβατικού πλαισίου για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον, για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Η συμφωνία ήρθε να προστεθεί στα θετικά βήματα σχετικά με την ολοκλήρωση διερευνητικών συνομιλιών με την Sanofi-GSK που ανακοινώθηκε στις 31 Ιουλίου και με την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις συζητήσεις και με άλλες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στην διαδικασία παρασκευής του εμβολίου.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε την επίτευξη της συμφωνίας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις που γίνονται έχουν συνεχώς θετικά αποτελέσματα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή, προσθέτει, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια. «Αυτή η στρατηγική θα μας επιτρέψει να παρέχουμε μελλοντικά εμβόλια στους Ευρωπαίους, καθώς και στους εταίρους μας σε άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε.

Με τη σειρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι «μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, έχουμε την πρώτη συμφωνία αγοράς της ΕΕ για υποψήφιο εμβόλιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την AstraZeneca για την εποικοδομητική δέσμευσή της σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία για τους πολίτες μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να φέρουμε περισσότερους υποψηφίους σε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων στην ΕΕ. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο παραμένει η πιο σίγουρη στρατηγική εξόδου για την προστασία των πολιτών μας και του υπόλοιπου κόσμου από τον κορωνοϊό».

Η συμφωνία που εγκρίθηκε την Παρασκευή θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει κεφάλαια αφιερωμένα στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες. Το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca είναι ήδη σε κλινικές δοκιμές Φάσης II / III μεγάλης κλίμακας μετά από πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη Φάση Ι / ΙΙ σχετικά με την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαδικασίες θα είναι ευέλικτες αλλά θα παραμείνουν ισχυρές. Μαζί με τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις υφιστάμενες ευελιξίες στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για να επιταχύνει την έγκριση και τη διαθεσιμότητα επιτυχημένων εμβολίων κατά της COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει μια ταχεία διαδικασία έγκρισης και ευελιξίας σε σχέση με την επισήμανση και τη συσκευασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  |  Ευρώπη  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση