ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συμφωνία Μακρόν-Στάρμερ για συντονισμό μέσων πυρηνικής αποτροπής

Θα υπογράψουν σήμερα νέα διακήρυξη με στόχο να προστατεύσουν την Ευρώπη από οποιαδήποτε «ακραία απειλή»

ΠΗΓΗ: AFP

Η Γαλλία και η Βρετανία είναι έτοιμες να «συντονίσουν» τα μέσα πυρηνικής αποτροπής που διαθέτουν και να προστατεύσουν την Ευρώπη από οποιαδήποτε «ακραία απειλή», αλλάζοντας άρδην τα αντίστοιχα αμυντικά δόγματα, με φόντο την επιδείνωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Με την ευκαιρία επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ θα υπογράψουν σήμερα νέα διακήρυξη που θα τονίζει «για πρώτη φορά» ότι «όλα τα μέσα αποτροπής των δύο χωρών είναι ανεξάρτητα, αλλά μπορούν να συντονιστούν», ανέφεραν το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας και η προεδρία της Γαλλίας.

Πρόσθεσαν πως δεν υπάρχει «καμιά μείζων απειλή για την Ευρώπη που δεν θα απαντηθεί από τις δύο χώρες», χωρίς να ξεκαθαρίσουν τη φύση της «απάντησης» αυτής.

Η εθνική κυριαρχία για την απόφαση χρήσης πυρηνικών όπλων παραμένει απόλυτη

Η εθνική κυριαρχία για την απόφαση χρήσης πυρηνικών όπλων παραμένει απόλυτη, αλλά «κάθε αντίπαλος που απειλεί ζωτικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Γαλλίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την ισχύ των πυρηνικών δυνάμεων των δυο χωρών», ανέφεραν το Λονδίνο και το Παρίσι.

«Ομάδα πυρηνικής επίβλεψης»

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ομάδα πυρηνικής επίβλεψης» στην οποία θα συμπροεδρεύουν το Ελιζέ και το Cabinet Office (το υπουργείο προεδρίας της κυβέρνησης) θα αναλάβει τον «συντονισμό της αυξανόμενης πολιτικής στο πεδίο της πολιτικής, των δυνατοτήτων και των επιχειρήσεων».

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κοινή διακήρυξη «Τσέκερς» του 1995, όταν ακόμη οι δύο χώρες, οι μοναδικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα στη Δυτική Ευρώπη, δεν είχαν εξελίξει το πλαίσιο της συνεργασίας τους στο πεδίο της αποτροπής. Ωστόσο έκτοτε η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχει αλλάξει θεαματικά, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αβεβαιότητα για τη δέσμευση των ΗΠΑ στους Ευρωπαίους συμμάχους τους και τους συμμάχους στο NATO εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο ισχύουν ακόμη οι αμερικανικές εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AFP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση