ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζουν απτόητοι στα social media οι αντιεμβολιαστές

Facebook και Instagram αδυνατούν να εξαλείψουν οργανώσεις παραπληροφόρησης από τις πλατφόρμες

Kathimerini.gr

Aνησυχώντας για την εξέλιξη της πανδημίας και τους χιλιάδες ανεμβολίαστους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του, ένας Γάλλος ιατρός ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook βίντεο, με το οποίο καλούσε τον κόσμο να εμβολιασθεί. Σε ελάχιστο χρόνο έλαβε χιλιάδες απειλητικά μηνύματα από μια εξτρεμιστική ομάδα αντιεμβολιαστών, τη V_V, η οποία δραστηριοποιείται σε Γαλλία και Ιταλία. Βασική αποστολή των μελών της είναι η παρενόχληση γιατρών και αξιωματούχων των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ συχνά καταστρέφουν κυβερνητικά γραφεία και προκαλούν προβλήματα σε εμβολιαστικά κέντρα.

Το Facebook, αντιμέτωπο με τη ρητορική και τις πρακτικές της οργάνωσης, τον περασμένο Δεκέμβριο κατάφερε να αποκλείσει κάποιες υποομάδες της από την πλατφόρμα. Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε τη V_V, που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο για κηρύγματα κατά των εμβολίων, αλλά και για την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και την αποστολή αντιδημοκρατικών μηνυμάτων.

Το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να τα σταματήσει απλώς αποδεικνύει την αδυναμία της πλατφόρμας να πατάξει το πλέον καταστροφικό είδος παραπληροφόρησης. Οι ερευνητές της βρετανικής ΜΚΟ Reset εντόπισαν περισσότερες από 15.000 αναρτήσεις της V_V, μέσω των οποίων προωθούν ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2022, μήνες αφότου η Meta είχε γνωστοποιήσει τη λήψη μέτρων κατά της οργάνωσης. Aυτό, αναφέρουν οι ειδικοί της Reset, δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της πλατφόρμας. Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, απάντησε ότι στόχος της παρέμβασής της δεν ήταν η εξάλειψη της οργάνωσης από την πλατφόρμα, αλλά το κλείσιμο των λογαριασμών που συμμετείχαν σε συντονισμένη παρενόχληση.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το Facebook και το Instagram απέκλεισαν την οργάνωση αντιεμβολιαστών Children’s Health Defense, της οποίας ηγείται ο Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος, διότι είχε επανειλημμένως παραβιάσει τους όρους χρήσης, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η διάδοση παραπληροφόρησης για την COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση