
Kathimerini.gr
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες για την τεχνητή νοημοσύνη που συνήψε ο πρόεδρος Τραμπ στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ανοίγουν μέτωπο με την ίδια την κυβέρνησή του, καθώς τα «γεράκια» κατά της Κίνας ανησυχούν ότι τα σχέδια αυτά θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο λόγος για τις χιλιάδες των μικροεπεξεργαστών της Nvidia και της Advanced Micro Devices που θα αγοράσει η Σαουδική Αραβία και το ένα εκατ. επιταχυντές που θα εισαγάγουν τα Αραβικά Εμιράτα.
Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ ανησυχούν πως οι συμφωνίες δεν προβλέπουν επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εξαγωγές αμερικανικών μικροεπεξεργαστών δεν θα ωφελήσουν την Κίνα, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν ρητώς την απαγόρευση παράδοσης των μικροτσίπ στην Κίνα, αλλά οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι μένουν αδιευκρίνιστες πολλές λεπτομέρειες. Εχουν θορυβηθεί από την προθυμία του Ντέιβιντ Σακς, συμβούλου του Λευκού Οίκου, να υιοθετήσει τις προτάσεις των χωρών του Κόλπου. Πέραν αυτών των ζητημάτων ασφαλείας, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη διερωτώνται αν είναι φρόνιμο να μεταφερθούν τόσο μεγάλες ποσότητες μικροεπεξεργαστών σε οποιαδήποτε περιοχή εκτός ΗΠΑ, δεδομένου ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η κυριαρχία της υπερδύναμης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουν ενταθεί οι συζητήσεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης, που εξετάζουν στρατηγικές για να καθυστερήσουν την υλοποίηση των συμφωνιών με τις χώρες του Κόλπου και να βάλουν φρένο σε σχέδια που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους είναι η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στα Εμιράτα γύρω από ένα μεγάλο σχέδιο της OpenAI, που επινόησε το ChatGPT. ΗΠΑ και Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως η εταιρεία G42 με έδρα στο Αμπου Ντάμπι θα συνεργαστεί με πολλές, άγνωστο ποιες, αμερικανικές εταιρείες για να κατασκευάσουν από κοινού ένα κολοσσιαίο κέντρο δεδομένων με παραγωγική δυνατότητα 5 γιγαβάτ. Αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, τα «γεράκια» κατά της Κίνας θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν την έκδοση άδειας που προϋποθέτει την έγκριση πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Ο Ντέιβιντ Σακς, ο οποίος προώθησε τις συμφωνίες, αντιτάσσει ότι το προβάδισμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στους προηγμένους μικροεπεξεργαστές έχει μειωθεί. Εχει με το μέρος του τους επικεφαλής των εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Γένσεν Χουάνγκ, επικεφαλής της Nvidia, που επιμένουν ότι αν δεν βοηθήσει η Ουάσιγκτον τις ενδιαφερόμενες χώρες να κατασκευάσουν κέντρα δεδομένων, οι χώρες αυτές θα στραφούν στην Κίνα.