ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Η Ρωσία επεμβαίνει για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας βρίσκονται αντιμέτωπα με μια νέα πραγματικότητα. Τουρκικά και συμμαχικά στρατεύματα ανταλάσσουν αληθινά πυρά με τις δυνάμεις της Συρίας σε διάφορα σημεία της παραμεθόριας περιοχής όπου έχει εισβάλλει η Τουρκία. 

Ο συριακός στρατός εγκαταστάθηκε στην παραμεθόρια περιοχή το προηγούμενο διάστημα, ύστερα από σχετική συμφωνία με την κουρδική πλευρά. Οι πρώτες δυνάμεις της Συρίας που επέστρεψαν στην περιοχή από χθες ανταλάσσουν πυρά με τις τουρκικές δυνάμεις. Από τις εχθροπραξίες έχουν χάσει την ζωή τους και τραυματιστεί μαχητές και στρατιώτες και στις δυο πλευρές της συνοριακής γραμμής.
Την Τρίτη, η Τουρκία έθεσε υπό κράτηση 18 μαχητές της Συρίας. Στην συνέχεια ξεκίνησαν εντατικές διαπραγματεύσεις με την Μόσχα για τον έλεγχο της κρίσης στην περιοχή.

Οι δε, τουρκικές και συμμαχικές δυνάμεις μετέφεραν στην Τουρκία 18 Σύριους στρατιώτες ως αιχμάλωτους

Παρά την ρωσική διαμεσολάβηση, κατά την διάρκεια της Τετάρτη εξακολούθησε να επικρατεί τεταμένο κλίμα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά διαστήματα στην περιοχή σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις.
Την ίδια ώρα, η Δαμασκός καλεί τους Κούρδους να ενταχθούν στον συριακό στρατό για να αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός, η Τουρκία.

Σημαντική η συγκυρία

Το θερμόμετρο στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα επίπεδα και απειλεί ολόκληρη την περιοχή με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης, την στιγμή που στην Γενεύη ξεκινά η προσπάθεια για την δημιουργία του νέου πολιτεύματος της Συρίας.  Την Τετάρτη, εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011 για τις συνομιλίες με στόχο τη σύνταξη νέου Συντάγματος για την Συρία.

Η συριακή συνταγματική Επιτροπή συνεδρίασε στη Γενεύη για πρώτη φορά την Τετάρτη, υπό την επίβλεψη του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Γκιρ Πεντερσεν. Η νέα προσπάθεια στην Γενεύη ξεκινά με πρωτοβουλία της Μόσχας και φέρει την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιράν. Νωρίτερα ο κ. Πεντερσεν είχε ζητήσει από τις ξένες χώρες να κρατήσουν την απόστασή τους από τις συνομιλίες και να την επιτρέψουν να λάβει χώρα μια «συριακή διαδικασία». Παρόλα αυτά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας έσπευσαν στη Γενεύη για την έναρξη των συνομιλιών. Οι τρεις υπουργοί έδωσαν στην δημοσιότητα κοινή δήλωση επιμένοντας στην «κυριαρχία, ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ας σημειωθεί ότι η συριακή κυβέρνηση και κάποιες από τις αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης έφθασαν στη Γενεύη με ρωσικό αεροσκάφος, γεγονός που ρίχνει φως στην επιρροή της Ρωσίας στην νέα διαδικασία και στις νέες εξελίξεις.  Η Επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει 50 μέλη από τη συριακή κυβέρνηση και 50 από την αντιπολίτευση, πιάνει δουλειά ύστερα από καθυστέρηση αρκετών μηνών. 

Ο κ. Πέτερσεν ζήτησε «υπομονή, επιμονή και προθυμία για συμβιβασμό», ανέφερε το BBC. Εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν η Επιτροπή θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα ή θα αναθεωρήσει το υφιστάμενο Σύνταγμα, το οποίο αναθεωρήθηκε το 2012 για να συμπεριλάβει ένα άρθρο που θα αναφέρει ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι δημοκρατικό.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται

Ενώ λοιπόν, στην Γενεύη ξεκινά η νέα διαδικασία επίλυσης του προβλήματος της Συρίας, στο έδαφος της χώρας συνεχίζονται οι συγκρούσεις, στις οποίες πρωταγωνιστούν τέσσερις παράγοντες, ο τουρκικός στρατός, ο λεγόμενος «Εθνικός Στρατός της Συρίας» (πρώην τζιχαντιστές και μέλη του «Στρατού της Ελεύθερης Συρίας» που πολεμούν στο πλευρό της Τουρκίας), οι Κούρδος και ο συριακός στρατός.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες από κουρδικά μέσα, σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές ομάδες επιτέθηκαν εκ νέου σε στρατιώτες του συριακού στρατού στην πόλη Ζιργκάν του Σερεκάνι (Ρας Αλ-Άιν).

Δύο Σύριοι στρατιώτες, με το όνομα Μουσταφά Ζέκερια Φαϊίκ Αλί και Ενβέρ Σαλίφ Χελέφ τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.
Μόλις την Τρίτη, οι επιθέσεις του πυροβολικού των τουρκικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Σύριων στρατιωτών στο χωριό Αλ-Ασαντίγια κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ένας άλλος στρατιώτης του συριακού στρατού φέρεται να εκτελέστηκε από μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης. Οι δε, τουρκικές και συμμαχικές δυνάμεις μετέφεραν στην Τουρκία 18 Σύριους στρατιώτες ως αιχμάλωτους.
Από την άλλη πλευρά, η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον χωριών στις περιοχές Serekaniye και Gire Spi (Ταλ Άμπιαντ), παρά το σχετικό ρωσοτουρκικό μνημόνιο.

Η ζωτικής σημασίας παρέμβαση της Μόσχας

Σε μια στιγμή που στην Γενεύη ξεκινά διαπραγματευτική διαδικασία για το νέο πολίτευμα της Συρίας και στο έδαφος η Τουρκία πλέον ανταλλάσσει αληθινά πυρά με την Συρία, ο ρόλος της Ρωσίας στην συριακή κρίση αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Πέρα από την διευθέτηση της τελικής φάσης της συριακής κρίσης, στην νέα περίοδο, η Ρωσία έχει πλέον κληθεί να εγγυηθεί το μέλλον των ευαίσθητων ισορροπιών στην περιοχή. Η Μόσχα καλείται να πραγματοποιήσει προσεκτικούς διπλωματικούς ελιγμούς μεταξύ των Τούρκων, των Κούρδων, των Σουνιτών ανταρτών και της Δαμασκού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X