
«Επειτα από δύο χρόνια αδιάκοπων βομβαρδισμών και επαναλαμβανόμενων χερσαίων εισβολών, η επίθεση του Ισραήλ έχει κάνει σκόνη τη Λωρίδα της Γάζας, μετατρέποντας τεράστιες εκτάσεις σε ερείπια και καταστρέφοντας την αγροτική γη. […] Θα χρειαστούν δεκαετίες και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των ζημιών», γράφουν χαρακτηριστικά οι FT, επιχειρώντας να υπολογίσουν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τον «όγκο» των προσπαθειών που θα πρέπει να καταβληθούν προκειμένου η περιοχή να ανοικοδομηθεί.
(AP Photo/Jehad Alshrafi)
Εδώ και λίγα 24ωρα, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνευση και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας, ένα σχέδιο το οποίο φαίνεται να έχει την στήριξη του Ισραήλ, της Δύσης και των περισσοτέρων αραβικών ηγεσιών, ενώ όλες οι πλευρές αναμένουν την απάντηση και της Χαμάς.
Ωστόσο, «ακόμη και αν αυτό το σχέδιο υιοθετηθεί και τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και να χρειαστούν πολλά χρόνια για να καθαριστούν οι περίπου 54 εκατομμύρια τόνοι τσιμεντένιων συντριμμιών και να ανοικοδομηθούν οι ζωτικές υποδομές της Γάζας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ».
Αν και το σχέδιο των ΗΠΑ αναφέρει ρητά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων, πολλοί κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι η καταστροφή στο έδαφος αποτελεί το προοίμιο της απέλασής τους από τον παράκτιο θύλακα ή αυτού που Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλούν «εθελοντική μετανάστευση» αφού η πατρίδα τους έχει καταστεί μη κατοικήσιμη.
(REUTERS/Amir Cohen)
Η τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ, που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 6 Αυγούστου, δείχνει ότι το 78% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ενώ περισσότερα από τα μισά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Παράλληλα, σχεδόν όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις (το 98,5% σύμφωνα με τον ΟΗΕ) έχουν σε έναν βαθμό καταστραφεί, ενώ πολλές από αυτές τις εκτάσεις είναι πια απρόσιτες για τους Παλαιστινίους αφού βρίσκονται σε στρατιωτικές ζώνες που ελέγχονται από το Ισραήλ.
Η πλειονότητα των σχολείων (το 90% σύμφωνα με τον ΟΗΕ) είτε έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, είτε έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει μείνει όρθιο.
Περισσότερο από το 80% του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας έχει πια ενταχθεί σε ισραηλινές στρατιωτικές ζώνες αποκλεισμού ή καλύπτεται από εντολές αναγκαστικής εκτόπισης. Από αυτές τις περιοχές, περίπου οι μισές εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση των ζημιών που προκλήθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος του πολέμου έως τον Οκτώβριο του 2024.
Εκτοτε ωστόσο, οι κατεστραμμένες εκτάσεις διευρύνθηκαν κι άλλο, εν μέσω βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων.
Με πληροφορίες από FT