ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραήλ: Τι συμβαίνει στον «δοκιμαστικό σωλήνα» του εμβολιασμού

Τα πρώτα συμπεράσματα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ, μια από τις πρώτες χώρες ανά τον κόσμο όσον αφορά το εμβολιαστικό του πρόγραμμα κατά της Covid-19, έχει προμηθευτεί μεγάλα αποθέματα εμβολίων, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται στενά πλέον από πολλούς ειδικούς για το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο όταν χορηγείται σε έναν ολόκληρο πληθυσμό.

Ανησυχία όμως προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες η δήλωση του ανθρώπου που συντονίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, καθηγητή Nachman Ash, ο οποίος σημείωσε ότι η λήψη μόνο μιας δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο έδειξαν οι έρευνες των παρασκευαστών του.

Σύμφωνα με το BBC, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σε ανακοίνωση του σημείωσε ότι «τα σχόλια του επιτρόπου της χώρας για τον κορωνοϊό, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του εμβολίου, ήταν εκτός πλαισίου και, ως εκ τούτου, ανακριβη». «Το αντίκτυπο του εμβολιασμού και η αποτελεσματικότητα του αναμένεται να αποδειχθεί σύντομα», πρόσθεσε το υπουργείο της χώρας.

Χρειάζεται χρόνος

Μετά τον εμβολιασμό, ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναγνωρίσει το γενετικό υλικό του ιού και να προκαλέσει ανοσοαπόκριση, να παράγει δηλαδή τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα που εμποδίζουν και καταστρέφουν τον ιό.

Σύμφωνα με ειδικούς, ανάμεσα στους οποίους και ο καθηγητής του Imperial College of London, Ντάνι Άλτμαν, χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες - και πιθανόν περισσότερος χρόνος - για να υπάρξει η ανοσοαπόκριση.

Για το λόγο αυτό αναμένεται άτομα να νοσήσουν, παρά το ότι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλτμαν, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, καθώς παρά την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, μέχρι να υπάρξει ανοσοαπόκριση, ο ανθρώπινος οργανισμός παραμένει ευάλωτος στην λοίμωξη.

Τα εθνικά στοιχεία του Ισραήλ που θα αντικατοπτρίζουν το αντίκτυπο του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας αναμένονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Πρόωρη προστασία»

Όπως αναφέρει το BBC, η σύγκριση δεδομένων μεταξύ 200 χιλ. ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο και 200 χιλ. ατόμων που δεν το έχουν λάβει, δείχνει ότι ακόμη και μετά από 2 εβδομάδες από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, ο κίνδυνος για λοίμωξη από τον κορωνοϊό παραμένει ο ίδιος.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, την εταιρεία Clalit, κατέδειξε ότι μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, υπήρξε μείωση των λοιμώξεων κατά 33%, στα άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Πρόκειται για πολύ πρώιμη προστασία», δήλωσε ο επικεφαλής καινοτομίας της εταιρείας, Ραν Μπάλιχερ, ο οποίος είναι μέλος και της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον κορωνοϊό.

«Υπάρχουν ακόμη λιγοστά στοιχεία», αλλά από όσα δείχνει μέχρι στιγμής η έρευνα, «ήδη υπάρχει πτώση της τάξης του 33% στον κίνδυνο λοίμωξης όσων έχουν λάβει το εμβόλιο, ενώ παράλληλα τα κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται».

Ίδια τάση με τις κλινικές δοκιμές

Ο καθηγητής Στήβεν Έβανς από το London School of Hygiene and Tropical Medicine σχολίασε στο BBC ότι «δεν είναι λογικό να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα που προκύπτει από μια μελέτη αυτού του τύπου».

Όμως βάση των μέχρι στιγμής στοιχείων, τα πρώτα δεδομένα από το Ισραήλ ακολουθούν περίπου την ίδια τάση με αυτή που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Στις δοκιμές, το ποσοστό νέων μολύνσεων στην ομάδα ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο άρχισε να μειώνεται μετά το πέρας δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό και συνέχισε να μειώνεται για πάνω από 100 μέρες μετά την πρώτη δόση, καθώς χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει ανοσία.

Μειώνονται οι πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη

Το Ισραήλ άρχισε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα στις 19 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα περίπου 500 χιλιάδες των πολιτών του έχουν λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο καθηγητής Μπάλιχερ σημείωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται να υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του εμβολιασμού στην μείωση των σοβαρών λοιμώξεων κορωνοϊού.

Η αποτελεσματικότητα

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών του δοκιμών, έδειξε να προσφέρει έως και 95% προστασία από τον κορωνοϊό.

Επιστήμονες όμως συμφωνούν ότι ακόμη και εάν το εμβόλιο αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά της Covid-19, καθώς θα συμβάλει στην μείωση των λοιμώξεων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40-60%, αλλά συνεχίζει να προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Με πληροφορίες: BBC, The Guardian, Times of Israel

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση