ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι θα ακολουθήσει την πρόταση μομφής κατά της Μέι

Για να απομακρυνθεί η Μέι από την κεφαλή του κόμματος, θα πρέπει τουλάχιστον 159 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση μομφής

Newsroom Κ, Αθήνα

Η διαδικασία που ακολουθεί την πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, όπως αναφέρει άρθρο του Guardian, αν και υπάρχει «προηγούμενο» με την αντίστοιχη πρόταση μομφής κατά του Ιαν Ντάνκαν Σμίθ το 2003.

Για να απομακρυνθεί η Μέι από την κεφαλή του κόμματος, θα πρέπει τουλάχιστον 159 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση μομφής, αν και όπως αναφέρει ο Guardian, είναι πιθανό αν ο αριθμός των βουλευτών που υπερψηφίσουν την πρόταση είναι μεγάλος, να οδηγήσει στην παραίτηση της.

Αν καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε οι αντίπαλοι της Μέι δεν μπορούν να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος δεν επιτρέπουν σε ένα βουλευτή να προκαλέσει άμεσα αγώνα για την ηγεσία, οπότε μία διαδικασία διαδοχής θα πυροδοτούταν μόνο στην περίπτωση που η Μέι παραιτούταν.

Αν η Τερέσα Μέι χάσει θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, επομένως και απο την πρωθυπουργία.

Αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοικτή διαδικασία για την διαδοχή της προεδρίας του κόμματος, στην οποία η Μέι δεν μπορεί να συμμετέχει. Οι βουλευτές του κόμματος πρέπει στη συνέχεια να καταλήξουν σε δύο μόνο υποψήφιους, οι οποίοι θα τεθούν στη κρίση των περίπου 120 χιλιάδων μελών του κόμματος.

Η διαδικασία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο σε τρείς εβδομάδες. Μέχρι να ολοκληρωθεί η Μέι θα έπρεπε να παραμείνει σαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Μία αλλαγή στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει σε εκλογές, αν και οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η ολοκλήρωση του Brexit δεν απειλείται αυτόματα να καθυστερήσει, αλλά οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται ακόμα το φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της Μέι και ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής.

Οι Σατζίντ Τζαβίντ, υπουργός εσωτερικών και Τζέρεμι Χαντ, υπουργός εξωτερικών, φαίνεται να είναι οι πιο δυνατοί αντίπαλοι του Τζόνσον μέχρι στιγμής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, ανακοινώνει την απόφαση της επιτροπής, χθες, στο Καπιτώλιο. «Σήμερα ζητώ από τους προέδρους (των αρμόδιων επιτροπών) να συντάξουν τα άρθρα της παραπομπής», είπε.

Αντίστροφη μέτρηση για Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι εκβίασε τον Ουκρανό πρόεδρο να ανοίξει δικαστική έρευνα εναντίον του πολιτικού ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X