ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το δημοσκοπικό comeback του Ερντογάν

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές ο Τούρκος Πρόεδρος ανεβαίνει και πάλι φέρνοντας αμηχανία στην αντιπολίτευση

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Παρά την πίεση που δέχεται ο Ερντογάν σε πολλαπλά μέτωπα (οικονομία, σχέσεις με Δύση, κοκ) η ανάκαμψή του σε επίπεδο δημοσκοπήσεων όχι μόνο καταγράφεται με αυξητικές τάσεις αλλά δείχνει να δημιουργεί και πονοκεφάλους στην (ενωμένη) αντιπολίτευση ως το ποιος θα είναι ο αντίπαλος του στις εκλογές του Ιουνίου (σ.σ. ή Απριλίου σε περίπτωση που μετακινηθούν λίγο πιο πρόωρα). Παρά το γεγονός πως ο Ερντογάν λίγο πριν το καλοκαίρι παρουσιάζονταν, στις δημοσκοπήσεις, να χάνει έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου (Κιλιντσάρογλου, Ιμάμογλου, Γιαβάς, κτλ) στις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου στη Τουρκία:

  • Διατηρεί σταθερή την παράσταση νίκης (49.2% έναντι 41/9% στο σενάριο ήττας) την στιγμή που ο Κιλιντσάρογλου -ελέω και των περιπετειών του Ιμάμογλου- κινείται χαμηλά στο 33.5%
  • Η δημοτικότητά του αυξάνεται (45.2% με αύξηση σχεδόν 4 μονάδων από το 41.5% του περασμένου Ιουλίου)
  • Η αρνητική του φήμη βελτιώνεται (σ.σ. ποσοστό μη έγκρισης του έργου του Ερντογάν/AKP μειώθηκε σε 52.1% από 53.7%)

Σε αμηχανία βρίσκεται η αντιπολίτευση όχι μόνο μετά την δίωξη Ιμάμογλου αλλά και σε σχέση με τις διεργασίες για ανάδειξη του υποψήφιου της, που θα σταθεί με αξιώσεις εναντίον του Ερντογάν. Μια μεγάλη μάζα ψηφοφόρων δείχνουν να μην ενθουσιάζονται από τις συναντήσεις «των έξι» προκειμένου να βρεθεί ο κοινός εκλεκτός στα τέλη Ιανουαρίου.

Αμηχανία στην αντιπολίτευση

Τα έξι κόμματα της «Εθνικής Συμμαχίας» (ενιαία αντιπολίτευση) άρχισαν επίσημα διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου ως προς την κατάληξη του ονόματος. Ιμάμογλου, Κιλιντσάρογλου και ο δήμαρχος Άγκυρας, Γιαβάς παραμένουν τα επικρατέστερα φαβορί. Παρά την αμηχανία που προκάλεσε στους κόλπους της αντιπολίτευσης η καταδίκη Ιμάμογλου, η στασιμότητα που επικρατεί δείχνει να μειώνει την αρχική ισχύ της απομάκρυνσης του AKP και του Ερντογάν από την εξουσία:

  • To ΗDP (Κούρδοι) δεν συντάχθηκε τελικά μαζί τους -εξέλιξη που θεωρείται τακτική νίκη του Ερντογάν
  • Δείχνει να υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας με τον Κιλιντσάρογλου των Κεμαλιστών να μην… τραβάει ως προς του υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους
  • Το ζήτημα της Συρίας και πως το χειρίζεται ο Ερντογάν δείχνει να δημιουργεί τριγμούς στο εσωτερικό των έξι

Είτε επέμβει στρατιωτικά εκ νέου στη ΒΔ Συρία η Τουρκία είτε όχι, το ποσοστό στήριξης στον «φάκελο Συρία» -όπως τον διαχειρίζεται ο Ερντογάν- αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο η ενωμένη αντιπολίτευση στη Τουρκία δεν μπορεί να αντιταχθεί με πολιτικούς όρους. Αυτό σηματοδοτεί πως ο τελευταίος θα μπορούσε καθώς πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών να δώσει πράσινο φως για ακόμη μια στρατιωτική επέμβαση, σενάριο που θα συσπείρωνε περαιτέρω τον σχηματισμό Ισλαμιστών/υπερεθνικιστών (AKP/MHP).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση