ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:22
 

Το καλό ξεκίνημα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα παραμείνει επίτροπος υπεύθυνη για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Newsroom Κ, Αθήνα

H νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε καλή αρχή, προτού καν προλάβει να πιάσει κανονικά δουλειά. Η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα παραμείνει επίτροπος υπεύθυνη για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας ήδη πίσω της μια θητεία πέντε ετών, στη διάρκεια της οποίας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού προκάλεσε αντιπαραθέσεις.

Και αυτό συνιστά νίκη της νέας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και της εξασφαλίζει εύσημα πριν ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι μία από τους τρεις εκτελεστικούς αντιπροέδρους, στους οποίους χθες ανατέθηκαν καθήκοντα και αναμένεται η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι ένας ρόλος συντονίστριας των προσπαθειών, ώστε να συγκροτηθεί μια «Ευρώπη έτοιμη και σε καλή κατάσταση για την ψηφιακή εποχή» – αυτά ήταν και τα λόγια της νέας προϊσταμένης της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται πως η Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει αποδείξει πως μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, που συνδέονται με ένα τόσο εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο. Ηταν οι δικές της πρωτοβουλίες για την αποδυνάμωση των μονοπωλιακών ομίλων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή προστίμων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος της μητρικής της Google, Alphabet, και άλλων.

Τώρα, εφόσον παρέμεινε επίτροπος, θα παρακολουθήσει την έρευνα γύρω από την Αmazon και τον διττό ρόλο της ως πλατφόρμας φιλοξενίας άλλων εμπόρων και ως εμπόρου. Επίσης, μια μελέτη, η οποία βρίσκεται στα σπάργανα και αφορά το ψηφιακό νόμισμα της Facebook, το libra. Συν τοις άλλοις, η κ. Βεστάγκερ θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει εκ νέου πώς η πολιτική κατά των μονοπωλίων προσεγγίζει τα μονοπώλια στην αγορά των δεδομένων τύπου Facebook και Google.

Αυτά όλα μάλλον θα εκνευρίσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, διαμαρτυρόμενος στο παρελθόν για την κ. Βεστάγκερ, είχε πει πως «μισεί τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο έχω συναντήσει». Mάλλον δεν θα του αρέσει ούτε ο νέος επίτροπος Εμπορίου, ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν. Χθες ο ίδιος ο κ. Χόγκαν, αναφερόμενος στο εμπόριο, αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο απερίσκεπτο, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να τον κάνει να «αντιληφθεί τις λανθασμένες μεθόδους του». Η εκ νέου τοποθέτηση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον διευθυνόντων συμβούλων, στελεχών στις επενδυτικές τράπεζες και πολιτικών που τάσσονται υπέρ των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία πρωταθλητριών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Επιλέγοντας μία αξιωματούχο με πολιτικό εκτόπισμα, που δεν υποχωρεί σε ασφυκτικές πιέσεις, η Φον ντερ Λάιεν με κάποιον τρόπο βάζει τη δική της σφραγίδα. Η αξιοπιστία της Βεστάγκερ ενισχύει το κύρος και της ιδίας και της υπόλοιπης ομάδας της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Ένας αγέλαστος και μοχθηρός άνθρωπος δεν είναι δυνατό να είναι και λογικός!!! »
ΑΚΑ  |  10:59

Στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές ο Άντρος

«Από πότε ενδιαφέρεσε για το καλό του ΑΚΕΛ κε ....ΑΚΑ? Μέχρι τώρα μόνο για τον Αβέρωφ ενδιαφερόσουν. ...»
Χριστοσ Α.  |  10:30

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X