ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κίεβο οχυρώνεται για μάχη: Εθελοντές στα όπλα, άμαχοι στα τρένα της φυγής (εικόνες)

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, με τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων να βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης

Kathimerini.gr

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, με τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων να βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης.

Καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά προς την ουκρανική πρωτεύουσα, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης εκτυλίσσονται σκηνές χάους. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, τρέχουν να προλάβουν τα τρένα της μεγάλης φυγής, φοβούμενοι ότι το παράθυρο για ασφαλή εκκένωση θα κλείσει από στιγμή σε στιγμή.

Νωρίτερα, μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη, αλλά δεν είναι σαφές, μέχρι στιγμής, το τι χτυπήθηκε και με τι είδους πυρομαχικά. Ένα μεταλλικό θραύσμα της πυραύλου κρουζ προσγειώθηκε σε ένα πάρκινγκ, ενώ ένα άλλο βρέθηκε στην αυλή της προεδρικής κατοικίας.

Όπως μετέδωσε το Sky News, τουλάχιστον επτά πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Κίεβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό. H επίθεση έγινε σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι ακούστηκαν μια σειρά από απανωτές εκρήξεις.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, πρωταρχικός στόχος του ρωσικού στρατού είναι να περικυκλώσει την πρωτεύουσα, αν και η ρωσική προέλαση καταγράφει μεγαλύτερη επιτυχία στα νότια της χώρας. Μια πομπή από ρωσικά τανκς και άλλα οχήματα, μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων, έχει παραμείνει ακινητοποιημένη σε έναν δρόμο στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Οι περισσότερες μάχες γίνονται στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου. Ενώ συνεχίστηκε η διελκυστίνδα με «τρόπαιο» ένα μικρό αεροδρόμιο στο Χοστομέλ. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν εκ νέου την τοποθεσία για δεύτερη φορά.

Η πρωτεύουσα παραμένει υπό την πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας και ο στρατός έχει στήσει οχυρώματα μέσα στην πόλη. Εθελοντές ανέλαβαν να τοποθετήσουν μεταλλικά εμπόδια, τσιμεντένιες πλάκες, λεωφορεία και αυτοκίνητα κυρίως στο κέντρο του Κιέβου, για ανακόψουν τυχόν προέλαση ρωσικών τανκς και οχημάτων.

Μεγάλος αριθμός αμάχων επιθυμεί να φύγει από τα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας και κάνει προσπάθειες να φτάσει στο σιδηροδρομικό σταθμό. Οι δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές παραμένουν ανοιχτές στα νοτιοδυτικά της πόλης. Όμως, τα τρένα δεν μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν. «Δεν είναι η πρώτη μέρα που προσπαθήσαμε», είπε η Οκσάνα Γκορμπούλα, κάτοικος του Κιέβου που ταξίδευε με την αδερφή της και τις δύο ανιψιές της. «Κοιτάξτε αυτό το πλήθος. Δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ, μπορείτε να το δείτε καθαρά».

Εθελοντές μένουν πίσω για την υπεράσπιση της πόλης

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί εθελοντές μεταξύ των οποίων και γυναίκες έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση, πήραν όπλα και είναι έτοιμοι να «αντιμετωπίσουν τον εχθρό που είναι «προ των πυλών».

Στα δάση, στα περίχωρα του Κιέβου, έφεδροι σκάβουν οχυρώματα, ενώ πιο δίπλα -βετεράνοι και νεότεροι εθελοντές- λαμβάνουν μαθήματα πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης. «Θα πρέπει να ξέρουν πώς μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους και να σώσουν τους φίλους τους», είπε η Όλγα, η οποία έχει μακριά καστανά μαλλιά κάτω από ένα μαύρο μάλλινο καπέλο. «Δεν έχουμε χρόνο να τους δείξουμε τα πάντα, άρα δείχνουμε το πιο σημαντικό. Δυστυχώς, νομίζω ότι απομένουν λίγες μέρες για τη μάχη και φοβόμαστε. Αλλά είναι η πόλη μας, είναι η χώρα μας και πρέπει να πολεμήσουμε». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και πώς η ανάλυση των γεγονότων μας επιτρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν τα πράγματα
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ