ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:15
 

Η Συρία έτοιμη για κουρδική αυτονόμηση

Οι τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με πληροφορίες από τον κουρδικό, τουρκικό, ιρανικό και διεθνή Τύπο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στις 08:00 (ώρα Κύπρου) το πρωί της Δευτέρας άνοιξαν οι κάλπες στο Κουρδιστάν, με τους κατοίκους να συμμετέχουν σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την ανάδυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους σε βάθος χρόνου. Η ψηφοφορία έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή και στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο. Η «Κ» παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις από πολλά «μέτωπα» και στρατόπεδα. Στις 19:00 ώρα Κύπρου, οι κάλπες έκλεισαν, ενώ ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων.

Το 78% έφθασε το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ενώ λίγο πριν τις 20:00 ξεκίνησαν οι πρώτοι πανηγυρισμοί.

Λίγο πριν την έναρξη του δημοψηφίσματος, στην περιοχή έλαβαν σημαντικές εξελίξεις. Η Τουρκία αναβάθμισε την στρατιωτική άσκηση που διεξάγει εδώ και ημέρες, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Σε αυτή την άσκηση, αναμένεται να λάβει μέρος και το Ιράκ, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, το Ιράν πραγματοποιεί δική του στρατιωτική άσκηση και στέλνει μαχητικά αεροπλάνα να πραγματοποιήσουν χαμηλές πτήσεις στην παραμεθόρια περιοχή. Η Τεχεράνη, η οποία χθες έκλεισε τον εναέριο χώρο της στο Κουρδιστάν, σήμερα ανακοινώνει το κλείσιμο των χερσαίων συνοριακών πυλών με αυτή την περιοχή.

Το απόγευμα της Κυριακής το Αυτόνομο Κουρδιστάν ξεκαθάρισε στον ΟΗΕ ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις προσπάθειες του διεθνή παράγοντα για την αναβολή του. Αμέσως μετά από την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, ο Πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούτ Μπαρζανί επεξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στο δημοψήφισμα σε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε διεθνή και ντόπιο τύπο.

Σήμερα, το πρωί ο κ. Μπαρζανί έριξε την ψήφο του γύρω στις 08.30. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Κουρδιστάν και ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Κουρδιστάν.

Οι τελευταίες πληροφορίες

23:10 Καταμετρημένοι ψήφοι: 282,017

Ναι: 93,26%

Όχι: 6,71%

22:30 Καταμετρημένοι ψήφοι: 192,803
ΝΑΙ: 97,38%
ΟΧΙ: 2,62%

22:15 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δηλώνει την ετοιμότητα της κυβέρνησης του για συζήτηση με τους Κούρδους της Συρίας για το ενδεχόμενο της αυτονόμησης τους στον απόηχο της ανακοίνωσης του αποτελέσματος του κουρδικού δημοψηφίσματος.

22:09 Στους δρόμους της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν πλήθος κόσμου για τους εορτασμούς 

21:53 Με 138,585 ψήφους καταμετρημένους, το ποσοστό του Ναι έφτασε το 97,08%, και του Όχι ΤΟ 2,92%.

21:45 Σύμφωνα με το τουρκικό NTV ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ενότητας του Ιράκ.

21:39 Τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση 45,000 ψήφων σύμφωνα με το κουρδικό Rudaw
ΝΑΙ: 95,93%
ΟΧΙ: 4,07%

21:35 Το 78% έφθασε το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων

21:00 «Biji Kurdistan (Ζήτω Κουρδιστάν)» το σλόγκαν που ακούγεται αυτή την ώρα σε ιρανικές και ιρακινές πόλεις καθώς ξεκίνησαν μεγάλοι εορτασμοί.

20:52 Μεγάλες διαδηλώσεις στο ιρανικό Κουρδιστάν για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, παρά τις απειλές και τα μέτρα της Τεχεράνης. Πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους αψηφώντας τις απειλές του καθεστώτος.

20:20 Ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έφτασαν στο Σιλόπι της Τουρκίας όπου θα συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με την Τουρκία.

20:15 Κουρδικές πηγές μεταδίδουν ότι το ποσοστό του «ναι» ενδέχεται να αγγίξει το 80%. Η πληροφορία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Αναμένεται σχετικό, επίσημο ανακοινωθέν.

20:10 Τα ποσοστά συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανά περιοχές: Έρμπιλ 84%, Κιρκούκ 80%, Ντούχοκ 90%, Ζάκο 94%, Άκρε 90%, Μοσούλη 80%, Κανάκιν 92%, Τζαλάβλα 87%, Καράταπε 62%, Τζαμπάρα 76%.

20:05 Τα περισσότερα προβλήματα στο Κουρδιστάν είναι εσωτερικής υφής και δεν αφορούν την Βαγδάτη, ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Χαϊντάρ Αλ Αμπαντί τα προβλήματα στο Κουρδιστάν θα επιδεινωθούν μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Αμπνατί δηλώνει τα εξής: «Που θα πάνε στην νέα περιοχή τα έσοδα από το πετρέλαιο; Για ποιο λόγο δεν λαμβάνουν τον μισθό τους οι εργαζόμενοι της περιοχής; Ζητήσαμε την άποψη τους για το μέλλον των εσόδων από το πετρέλαιο και δεν λάβαμε καμία απάντηση».

19:58 Πανηγυρισμοί και στην «πρωτεύουσα» του Ροζάβα, της κουρδικής επικράτειας στην Συρία, Καμίσλι για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

19:53 Ξεκίνησαν πανηγυρισμοί στο ιρανικό Κουρδιστάν. Ήρεμο το κλίμα αυτή την ώρα στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας. Διαδήλωση για υποστήριξη της ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο καντόνι Άφριν της Συρίας.

19:39 Το ενημερωτικό κανάλι Medya Haber, το οποίο εκφράζει τις θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ασκεί αυστηρή κριτική στην ηγεσία του Μασούτ Μπαρζανί. «Ένας φύλαρχος, ο οποίος δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το Κουρδιστάν δεν μπορεί να λαμβάνει ζωτικής σημασίας αποφάσεις», τονίζει.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ΡΚΚ γάζωσε μικρό λεωφορείο στο οποίο μετέβαιναν λαθρομετανάστες στην περιοχή του Ντογούμπεγιαζιτ, στην επαρχία Άγρι της Τουρκίας. Τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και δυο τραυματίες.

19:35 Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κοινές μανούβρες με τον τουρκικό στρατό στην παραμεθόριο περιοχή.

19:18 Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων έφτασε το 76% στις 17:00 το απόγευμα

19:15 Ξεκίνησε η καταμέτρηση ψήφων 

19:10 Στις 19:00 ώρα Κύπρου έκλεισαν όλες οι κάλπες στο Κουρδιστάν

18:40 Ο σιιτικής καταγωγής Ιρακινός βουλευτής Μοβαφφάκ Αλ Ρουμπαϊ προειδοποιεί ότι τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στο Κουρδιστάν θα οδηγήσουν σε μια αιματηρή αναμέτρηση που θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ισχυρίζεται ότι στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ λαμβάνουν χώρα παρόμοιες εξελίξεις με αυτές της περιόδου της ίδρυσης του Ισραήλ.

18:20 Η Βαγδάτη ζητά από τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν σε περιοχές, τις οποίες διεκδικεί η κεντρική κυβέρνηση. Ο Νομάρχης του Κιρκούκ, τον οποίο έχει παύσει η Βαγδάτη, αναρωτιέται για το πόσοι Ιρακινοί βουλευτές είναι έτοιμοι να στείλουν στρατό στο Κουρδιστάν, μια απόφαση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις επόμενες ώρες, ο ιρακινός στρατός, εφόσον λάβει και την έγκριση του Πρωθυπουργού, καλείται να αναπτύξει δυνάμεις σε Kirkuk, Khanaqin, Makhmour, Shingal και Jalawla.

Η νέα απόφαση, αν και εφόσον εφαρμοστεί, περιπλέκει τις εξελίξεις, καθώς στις περιοχές που ενδέχεται να εισέλθει ο ιρακινός στρατός, εκτός από τις δυνάμεις του αυτόνομου Κουρδιστάν υπάρχουν και δυνάμεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Εν τω μεταξύ απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων επιβάλλεται στο Κιρκούκ, όπου στις 18.00 έκλεισαν οι κάλπες.

17:15 Η Τεχεράνη στέλνει ειδικές δυνάμεις στο ιρανικό Κουρδιστάν για να προλάβει εξελίξεις και ενδεχόμενους εορτασμούς.

16:45 Στις περιοχές Merîvan, Banê, Pîranşar, Şino,Serdeşt ιρανικά μαχητικά πραγματοποιούν για δεύτερη ημέρα χαμηλές πτήσεις.

16:30 Στις 15.00 το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν 65%

16:10 Ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας καλεί την Βαγδάτη και τους Κούρδους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Υπενθυμίζει ότι ο κοινός στόχος-εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος.

16:00 Η διοίκηση του Κουρδιστάν καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εορτασμούς που θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

15:20 Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες της "Κ" για την επίθεση που δέχθηκαν από την Ρωσία. Σε σχετικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι οι κουρδικές δυνάμεις, έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

15:15 Αιματηρή σύγκρουση κουρδικών δυνάμεων και Τουρκμένιων στο Τουζχουρμάτου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας Κούρδος στρατιώτης έχασε τη ζωή του, κι ένας άλλος τραυματίστηκε.

15:00 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Προέδρος Τουρκίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ. Υπογραμμίστηκε η προσκόλληση των δυο χωρών στην εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας και του Ιράκ. Χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Ιράν.

14:30 Η ιρακινή βουλή αποφάσισε το κλείσιμο όλων των συνοριακών πυλών, οι οποίες συνδέουν το Κουρδιστάν με τον έξω κόσμο. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε της διακοπής της στρατιωτικής εκπαίδευσης που παρέχει η χώρα του στις ένοπλες δυνάμεις του Κουρδιστάν.

14:00 Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην Συρία, στην περιοχή Ντεϊρ Αλ Ζορ, όπου υπάρχουν ενεργειακές πηγές, η Ρωσία έπληξε θέσεις του κουρδικού κινήματος που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την διαφύλαξη των μειονοτήτων της χώρας. Στην Βαγδάτη κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι Κούρδοι υποχρεώνουν μέλη των μειονοτήτων να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα.

13:50 Τι μας εξιστορούν οι αριθμοί για το σημερινό δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν;

Οι τελευταίες επίσημες πληροφορίες και ανακοινώσεις δείχνουν ότι εκατομμύρια Κούρδων πολιτών κρίνουν το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής.

Συγκεκριμένα, στο σημερινό δημοψηφίσμα δικαίωμα συμμετοχή έχουν συνολικά 5,338,000 πολίτες.
Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται σε τέσσερις περιοχές του Κουρδιστάν: Ντούχοκ, Έρμπιλ, Σουλεϊμάνι και Χαλάπτσα. Σε αυτές τις επαρχίες συνολικά 3,280,462 έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα. Και στις τέσσερις επαρχίες έχουν στηθεί χιλιάδες κάλπες και εκλογικά κέντρα.

Επίσης, κάλπες έχουν στηθεί και στο Κιρκούκ, στο Ντιγιάλα και σε περιοχές της Μοσούλης, όπου ζουν 1,907,538 ψηφοφόροι. Αυτές τις περιοχές τις διεκδικεί η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
Στο εξωτερικό ψηφίζουν 150.000 Κούρδοι πολίτες.

13:20 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μιλά το μεσημέρι της Δευτέρας σε μια εκδήλωση και αναφέρεται στο δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν.

«Στο Κουρδιστάν δεν ζει μονάχα μια φυλή (η φυλή του Μπαρζανί) αλλά άλλες, πολλές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες», τονίζει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στις τελευταίες συνομιλίες με την Τεχεράνη. Χθες, βράδυ συνομίλησε ο ίδιος με τον Πρόεδρο του Ιράν. «Πρόκειται για μια άδικη προσπάθεια, την οποία ματαίωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ», τονίζει ο κ. Ερντογάν. Ο ίδιος αναφέρει ότι η κυβέρνηση του πραγματοποιεί βήματα σε πεδία της οικονομίας, εμπορίου και ασφάλειας. «Στο Σιλόπι ο στρατός μας δεν πραγματοποίησε αδίκως βήματα. Στα σύνορα, επιτρέπουμε μονάχα την έξοδο προς το Ιράκ», αναφέρει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ανακοινώνει το επικείμενο κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με το Κουρδιστάν.

«Να δούμε από τώρα και στο εξής, η κουρδική πλευρά πως θα πουλά το πετρέλαιο της», αναρωτιέται ο κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι εκτός από το Ισραήλ καμία άλλη χώρα δεν υποστηρίζει το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν. «Δήλωσα στην Αμερική στην επιτροπή του εβραϊκού λόμπι το εξής: Πως είναι δυνατόν να είναι καλές οι σχέσεις μας με το Ισραήλ όταν το ίδιο υποστηρίζει αυτό το δημοψήφισμα;»

Ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η χώρα του δεν επιτρέψει και την ανάδυση ενός κουρδικού κράτους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

13: 00 Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κουρδικό, τουρκικό, ιρανικό και διεθνή τύπο, οι τελευταίες πληροφορίες το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν ως εξής:

Ο νομάρχης του Κιρκούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, απευθύνθηκε στους Τουρκμένιους και στους Άραβες της περιοχής. Ο ίδιος ζητά την συμμετοχή όλων των εθνικών ομάδων της περιοχής στο δημοψήφισμα. Στην πόλη επικρατεί αναβρασμός, με ομάδες Τουρκμένιων να ανταλλάσσουν κατά διαστήματα αληθινά πυρά με τους Κούρδους. Η δε κουρδική πλευρά, χθες την νύχτα έστειλε ενισχύσεις στην πόλη.

Το Ερμπίλ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τις γειτονικές χώρες μέχρι το τέλος του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα μεταδόθηκε ότι η Τουρκία προχωρά στο κλείσιμο των συνόρων με το Κουρδιστάν, μια πληροφορία που στην συνέχεια διαψεύστηκε από τον Υπουργό Τελωνείων και Εμπορίου της Τουρκίας, Μπουλέντ Τουφενκτσί, ο οποίος αναφέρει ότι η χώρα του εντατικοποιεί τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή.

Η Δαμασκός ανακοινώνει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα. «Αναγνωρίζουμε μονάχα ένα ενωμένο Ιράκ και δεν συμφωνούμε με κάθε είδους συμφωνία που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τον διαμελισμό του Ιράκ», δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Βαλίντ Μουαλλίμ.

Η Κίνα, σε σχετικό ανακοινωθέν της, υπογραμμίζει την σημασία της εδαφικής ενότητας και ακεραιότητας του Ιράκ.

Το ίδιο το Κουρδιστάν, δια του στόματος του Πρωθυπουργού Νετσιρβάν Μπαρζανί δηλώνει ότι αναμένει ότι η Τουρκία θα κατανοήσει σε τελική φάση το σκεπτικό της κουρδικής πλευράς. Επίσης, αναφέρει ότι το δημοψήφισμα δεν οδηγεί αυτομάτως σε ανεξαρτησία.

Το BBC σε σχετική ανταπόκριση από την περιοχή αφήνει να εννοηθεί ότι οι αντιδράσεις της Άγκυρας ενδέχεται να αφορούν περισσότερο την εσωτερική κοινή γνώμη της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια ανοιχτή πολεμική αναμέτρηση.

Στο σημερινό δημοψήφισμα, σχεδόν όλα τα κουρδικά κόμματα ψηφίζουν «ναι». Μέχρι την τελευταία στιγμή, το Κόμμα Γκοράν και τα ισλαμιστικά κινήματα εξέφραζαν ενδοιασμούς. Χθες, το βράδυ τα συγκεκριμένα κινήματα ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και ανακοίνωσαν την υποστήριξη τους στο «ναι».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X