
«Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την Κνεσέτ στη διάρκεια μίας ιστορικής ημέρας κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε τους 20 εν ζωή ομήρους, ενώ το Ισραήλ αποφυλάκισε σχεδόν 2.000 Παλαιστινίους κρατούμενους από το Ισραήλ.
Ακολούθησε η διεθνής σύνοδος κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ, όπου υπεγράφη το πρώτο έγγραφο της εκεχειρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία.
Η απελευθέρωση των ομήρων σηματοδότησε, σύμφωνα με τον Τραμπ, «την ιστορική αυγή μιας νέας Μέσης Ανατολής».
Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε στο ισραηλινό κοινοβούλιο υπό παρατεταμένα χειροκροτήματα και υποστήριξε ότι «οι ουρανοί είναι ήρεμοι, τα όπλα σίγησαν και ο ήλιος ανατέλλει πάνω από τους Αγίους Τόπους που είναι επιτέλους σε ειρήνη».
Ο Τραμπ κάλεσε τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ να δώσει αμνηστία στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά. «Κύριε πρόεδρε, γιατί δεν χορηγείτε αμνηστία στον Νετανιάχου;», είπε και συνέχισε: «Πούρα και λίγη σαμπάνια… Ποιος στο καλό νοιάζεται;», αναφερόμενος στις κατηγορίες απάτης που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τις οποίες εκείνος αρνείται.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τραμπ εξήρε τον Νετανιάχου, σπεύδοντας ωστόσο να σχολιάσει πως «δεν είναι ο πιο εύκολος άνθρωπος για να συνεργαστείς μαζί του… Αλλά αυτό είναι που τον κάνει σπουδαίο».
Η ομιλία Τραμπ στην Κνεσέτ
«Η δεύτερη φάση ξεκίνησε»
Μετά την ομιλία του στο Ισραήλ, ο Τραμπ αναχώρησε για την Αίγυπτο, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η δεύτερη φάση των συνομιλιών για τη Γάζα και εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει ο Αιγύπτιος πρόεδρος στο Συμβούλιο για τη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τον «ισχυρό ηγέτη που διατηρεί τη χώρα του ασφαλή και με χαμηλή εγκληματικότητα».
«Από την πόλη του Σαρμ ελ Σέιχ, η βούληση των λαών συναντά την αποφασιστικότητα των ηγετών να βάλουν τέλος στον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο Σίσι, προσθέτοντας: «Αρκετά με τον πόλεμο. Καλωσορίσατε στην ειρήνη».
Στη σύνοδο συμμετείχαν περισσότεροι από 30 ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, μεταξύ τους ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι ηγέτες φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί στη σκηνή της συνόδου στο Σαρμ ελ Σέιχ, με τον Τραμπ να δηλώνει χαμογελώντας: «Πετύχαμε μια μεγάλη συμφωνία σήμερα, οπότε θα χαμογελάσουμε. Τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε: «Επιτέλους, μετά από 3.000 ή 500 χρόνια -όσα κι αν είναι- ο πόλεμος τελείωσε. Αυτή ήταν η μητέρα όλων των συγκρούσεων».
Ο Τραμπ, ο Σίσι, ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν το έγγραφο της συμφωνίας, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα υπάρξει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και σίγουρα δεν πρόκειται να ξεκινήσει από τη Μέση Ανατολή»
Πρόκειται για «ένα πολύ περιεκτικό κείμενο που θα καθορίσει κανόνες, ρυθμίσεις και υποχρεώσεις», είπε ο Τραμπ και χαρακτήρισε τη συμφωνία «αλλαγή ιστορικής κλίμακας που θα μείνει στη μνήμη για πάντα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «τώρα αρχίζει η ανοικοδόμηση», που «προϋποθέτει τη δημοκρατική διακυβέρνηση και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας». Επανέλαβε δε την πρόθεσή του να προωθήσει συμφωνία ειρήνης με το Ιράν, λέγοντας: «Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να κάνουμε μια συμφωνία μαζί τους. Το θέλουν κι εκείνοι»
Ο Αλ Σίσι επιβεβαίωσε πως η λύση των δύο κρατών αποτελεί τον μόνο δρόμο για σταθερή ειρήνη, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος απένειμε στον Τραμπ το Παράσημο του Νείλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αιγύπτου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε και επαίνεσε τον Ερντογάν, λέγοντας ότι «έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο» και ότι «είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεται».
Στη σύνοδο παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας προϋποθέτει την αποστρατιωτικοποίησή της
Ολόκληρη η ομιλία Τραμπ στη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ
Τραμπ για Ερντογάν: «Σκληρός τύπος, αλλά φίλος μου»
Ο Τραμπ εξήρε τον Ερντογάν, λέγοντας ότι διαθέτει «μία από τις πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο» και ότι «είναι πολύ πιο ισχυρός απ’ όσο αφήνει να φανεί». Σημείωσε ότι ο Ερντογάν «έχει κερδίσει πολλές συγκρούσεις, αλλά δεν ζητά αναγνώριση. Θέλει απλώς να τον αφήνουν ήσυχο». Πρόσθεσε ότι «είναι σκληρός τύπος, αλλά φίλος μου, και πάντα εκεί όταν τον χρειάζομαι».
Trump on Erdogan:
— Clash Report (@clashreport) October 13, 2025
Erdogan has one of the most powerful armies in the world. He is much more powerful than he lets known.
He won many conflicts but he does not want any credit. He wants to be left alone.
He’s a tough cookie, but he’s my friend and always there when I need him.… pic.twitter.com/L18J6QbMt3
Ο «οικοδεσπότης» Τραμπ και τα μηνύματά του
Ο Τραμπ ανέλαβε τον ρόλο του «οικοδεσπότη» στη σύνοδο κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ, απαριθμώντας έναν προς έναν τους ηγέτες που συμμετέχουν. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ μετά τα εγκωμιαστικά του σχόλια, αστειευόμενος: «Ας πάμε σπίτια μας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πούμε».
Ξεκίνησε να αναφέρει αλφαβητικά τις χώρες, αρχίζοντας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, συνέχισε με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Οταν έφτασε στη Γαλλία, είπε πως «μάλλον ο Εμανουέλ Μακρόν στέκεται κάπου πίσω μου», και αφού διαπίστωσε ότι δεν βρισκόταν εκεί, πρόσθεσε: «Δεν το πιστεύω, σήμερα έχεις πολύ διακριτική παρουσία».
Εξήρε την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την οποία χαρακτήρισε «όμορφη και πολύ επιτυχημένη πολιτικό».
Ευχαριστώντας τους ηγέτες που παρευρέθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ, ο Τραμπ έκανε έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι δεν βραβεύθηκε με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης λέγοντας: «Ω, Νορβηγία, πού είσαι;». Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δεν ήταν στο πλάνο.
«Εχω μερικούς ηγέτες που δεν μου αρέσουν, αλλά δεν θα σας πω ποιοι. Δεν θα μάθετε ποτέ ποιοι είναι. Η ίσως μάθετε», είπε επίσης.
Trump to world leaders: "I have a couple I don’t like, but I won’t tell you who. You’ll never find out who they are. Or maybe you will." pic.twitter.com/x8n4pA1xMp
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 13, 2025
Ο Τραμπ ανέφερε ότι «τώρα αρχίζει η ανοικοδόμηση» και ότι αυτή «προϋποθέτει τη δημοκρατική διακυβέρνηση και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας»
Στιγμές συγκίνησης με τους ομήρους
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, όλοι οι εν ζωή όμηροι έχουν πλέον παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς παρέδωσε επίσης τέσσερα φέρετρα με τις σορούς Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα φέρετρα τυλίχθηκαν με ισραηλινές σημαίες σε τελετή στη Γάζα, προτού μεταφερθούν στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής για ταυτοποίηση.
Στη Ραμάλα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν λεωφορεία με κρατουμένους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Μερίδα των Παλαιστίνιων οδηγήθηκαν προς τη Γάζα, αλλά και προς την Αίγυπτο.
«Είμαι χαρούμενη για τους γιους μας που επέστρεψαν, αλλά ο πόνος παραμένει για όσους χάθηκαν και για όλη την καταστροφή που έπληξε τη Γάζα», δήλωσε στο Reuters μια κάτοικος της πόλης Χαν Γιούνις.
Παρά την εκεχειρία, παραμένουν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της Γάζας: ποιος θα την διοικήσει, ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια και ποιος θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση.
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμού.
Η συμφωνία, γνωστή ως πρώτη φάση του σχεδίου των 20 σημείων, ολοκληρώνει την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και ανοίγει τον δρόμο για τη δεύτερη φάση σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης.
Οι έξι προτάσεις Χριστοδουλίδη για τη Γάζα
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής και στα πλαίσια των συνομιλιών με τους υπόλοιπους ηγέτες που βρέθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε έξι προτάσεις για στήριξη της Γάζας.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλα τα γειτονικά κράτη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή αλλά και την επερχόμενη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πράξαμε τον Οκτώβριο του 2023 στο Παρίσι που πρωτοπαρουσιάσαμε την πρωτοβουλία μας για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, σήμερα, κατά τη διάρκεια των επαφών μας, ενημερώσαμε και παρουσιάσαμε τρεις τομείς για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έξι στον αριθμό, στη βάση του σχεδίου του Αμερικανού Προέδρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας @PresidentCYP @Christodulides , λαμβάνοντας υπόψη τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γειτονικά κράτη, το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, καθώς και την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας… pic.twitter.com/4La1tg5Gbc
— Προεδρία της ΚΔ (@CYpresidency) October 13, 2025
Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις για το σχετικό σχέδιο, για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημέρωσα χθες και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνεισφορά της Επιτροπής είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και τους ηγέτες των κρατών με τους οποίους επικοινωνήσαμε τα τελευταία 24ωρα.
Πρόκειται για μια πρόταση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα διαμορφωθεί, με μοναδικό στόχο να πράξουμε ό,τι μπορούμε ό,τι αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της πρώτης φάσης της συμφωνίας.
Επαναλαμβάνω, είναι μια πρόταση, μια πρωτοβουλία που άπτεται έξι συγκεκριμένων προτάσεων σε τρεις τομείς: στους τομείς της ασφάλειας, της ανοικοδόμησης και του ανθρωπιστικού τομέα, πάντοτε σε σχέση με την πρόταση, με το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου».
Με πληροφορίες από Reuters, The New York Times, BBC, The Guardian, SkyNews, WP, NBC News