ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Τοξικός» ο λόγος του Μπόρις Τζόνσον

H Ευρώπη διερωτάται τι τελικά θα γίνει με την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε

Kathimerini.gr

«Πράξη παράδοσης», «νόμος ταπείνωσης», «προδοσία». Το λεξιλόγιο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Bουλή των Kοινοτήτων το βράδυ της Τετάρτης ήταν εξαιρετικά διχαστικό, οδηγώντας τον πρόεδρο της Bουλής Τζον Μπέρκοου να κάνει λόγο για «την πλέον τοξική συνεδρίαση στα 22 χρόνια» της κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του. Την ώρα, όμως, που ο Τζόνσον «ντοπάρει» την εκλογική βάση των οπαδών του σκληρού Brexit, η υπόλοιπη Ευρώπη διερωτάται τι τελικά θα γίνει με την έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο Τζόνσον θα υπακούσει στο νομοθέτημα το οποίο με τόσο σκληρούς όρους απέρριψε, δηλαδή στον «νόμο Μπεν», που τον υποχρεώνει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση παράταση διαπραγματεύσεων. Ο νόμος ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από την «εξεγερμένη» Βουλή, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη έξοδος από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Εφόσον δεν έχει επιτευχθεί νωρίτερα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες (και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δεν θα έχει επιτευχθεί), ο Τζόνσον υποχρεούται να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 17 Οκτωβρίου, και να ζητήσει τρίμηνη παράταση.

Στην πράξη, μπορεί να μην το κάνει, τηρώντας στάση «ηρωικής» (με τους δικούς του όρους) υπεράσπισης του σκληρού Brexit στις Βρυξέλλες. Σε αυτή την περίπτωση, θα υποχρεωνόταν να παραιτηθεί και να παραδώσει τη σκυτάλη σε υπηρεσιακή ή οικουμενική κυβέρνηση, ώστε να συμμορφωθεί εκείνη με τον νόμο που ζητεί παράταση. Ετσι, ο Τζόνσον ίσως κατορθώσει να αποφύγει τις αναταράξεις μιας άτακτης εξόδου με ανεξέλεγκτες συνέπειες, έχοντας ταυτόχρονα μεταθέσει την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Αν η προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής εκληφθεί ως οδηγός, τότε η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον της πιο άγριας προεκλογικής εκστρατείας όλων των εποχών, έχοντας παραμερίσει συμβάσεις στοιχειώδους ευπρέπειας, σε μια αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων. Οταν ο Τζόνσον μίλησε στη Βουλή περί «προδοσίας», έλαβε τον λόγο η βουλευτής των Εργατικών Πόλα Σέριφ και θύμισε τη δολοφονία της συναδέλφου της Τζο Κοξ, τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του 2016, από ακροδεξιό που φώναζε «προδότες», και τις συνεχιζόμενες απειλές που εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Η Σέριφ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να λαμβάνει υπόψη του τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, μόνο και μόνο για να πάρει τον λόγο ξανά ο Τζόνσον και να αναφωνήσει: «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω ακούσει τόσες σαχλαμάρες».

Ο Τζόνσον προχώρησε σε ακόμη πιο θολά νερά, δηλώνοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να είναι όλοι οι βουλευτές αυτής της χώρας ασφαλείς, είναι να υλοποιήσουμε το Brexit». O αποτροπιασμός στις τάξεις της αντιπολίτευσης από τα σχόλια του Τζόνσον οδήγησε πιο κοντά τους Εργατικούς με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες – παρά τη μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των ηγετών τους. Προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πρέπει να συμφωνήσουν στην πρωθυπουργοποίηση, έστω και προσωρινά, του Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέλιξη που υπό κανονικές συνθήκες θα απεύχονταν. Στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφωνήθηκε ότι η Βουλή δεν θα παραχωρήσει εκλογές έως ότου αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X