ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Αναστάτωση από τις νέες συλλήψεις στον στρατό

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, οι 4 είναι χειριστές των τουρκικών F-16

Kathimerini.gr

Την ώρα που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω του απόπλου του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλεί αναστάτωση το νέο κύμα συλλήψεων στο στράτευμα. Με εντολή της εισαγγελίας της Σμύρνης, συνελήφθησαν 110 εν ενεργεία αξιωματικοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και της ακτοφυλακής. Ανάμεσά τους 16 πιλότοι της αεροπορίας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, οι 4 είναι χειριστές των τουρκικών F-16! Συνολικά 98 συλληφθέντες είναι από την αεροπορία, οι 12 από την ακτοφυλακή. Ολοι τους κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν (FETO), που στην Τουρκία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική και θεωρείται πως διοργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Αντιδράσεις

Οι διαδοχικές αντιδράσεις χωρών-μελών της Ε.Ε. αλλά και των ΗΠΑ για την επανεμφάνιση του «Ορούτς Ρέις» προκαλούν νευρικότητα στην Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι ισχυρίστηκε πως το «Ορούτς Ρέις» πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και κατηγόρησε «για ασυνέπεια τις ΗΠΑ αλλά και κάποιες χώρες της Ε.Ε.». Ο Ακσόι υποστήριξε πως την ένταση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο την αυξάνουν η Ελλάδα και η Κύπρος και τόνισε ότι «οι δραστηριότητες της Ελλάδας από τις 12 Σεπτεμβρίου, ήδη έχουν δημοσιευθεί με ενημερωτικό δελτίο».

Στους ισχυρισμούς που παραθέτει η Αγκυρα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχουν αναφορές για «ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στο Καστελλόριζο μετά την απομάκρυνση του “Ορούτς Ρέις”, για κοινή στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στη Θράκη “όπου ζει η τουρκική μειονότητα” αλλά και στις NAVTEX της Ελλάδας για ασκήσεις σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο που σύμφωνα με την Αγκυρα θα πρέπει να είναι αποστρατιωκοποιημένα».

Η Τουρκία φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την Αθήνα για ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα παραλάβει από το Ισραήλ. Εντονη ήταν και η αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Αγκυρα. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Αθήνα και Λευκωσία και τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς το ζήτημα της μη παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Υπ’ αυτήν την έννοια, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα μηνύματά τους προς την Τουρκία».

«Μιλάτε για τα “κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου”. Γιατί δεν μιλάτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;», απάντησε ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος και ισχυρίστηκε πως «ως Σουηδία μιλάτε πάντα για το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τι γίνεται με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Δεν έχουν δικαίωμα στους πόρους υδρογονανθράκων; Γιατί δεν τονίζετε τον δίκαιο διαμοιρασμό; Μπορείτε να το κάνετε; Οχι δεν μπορείτε. Λόγω του σκεπτικού αλληλεγγύης της Ε.Ε.», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα και δήλωσε πως «γιατί λοιπόν να μην επικρίνετε μία φορά και την Ελλάδα, όταν η Ελλάδα σκοτώνει μετανάστες, βυθίζει τις βάρκες τους, επαναπροωθώντας τους, στο Αιγαίο ή στα σύνορά της; Επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης. Για αυτό δεν μπορείτε να επικρίνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση