ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Διαδηλώσεις μετά την ιστορική κατάρρευση της λίρας

Ο Τούρκος πρόεδρος κλείνει τα μάτια στην κρίση και τονίζει σε κάθε ευκαιρία πώς οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023

Kathimerini.gr

Xωρίς τέλος η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, οι πολίτες αφυκτιούν, ωστόσο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνεται των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύεται να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. «Απορρίπτω πολιτικές που συρρικνώνουν την χώρα μας, την εξασθενούν και καταδικάζουν τον λαό της στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Για τους επενδυτές, τα σχόλια του Ερντογάν σημαίνουν ένα πράγμα: Δεν θα μείνει κανένας όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει τα περιουσιακά τους στοιχεία», δήλωσε η Ίμα Σαμάνι, αναλύτρια στη Monex Europe.

Ο πρώην αναπληρωτής κεντρικός τραπεζίτης Σεμίχ Τουμέν που αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα, απηύθηνε έκκληση μέσω Τwitter για τερματισμό του «παράλογου αυτού πειράματος».

Η νέα κατάρρευση της λίρας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και ζητούν πληρωμές σε δολάρια και ευρώ. Ξένα μέσα μεταδίδουν ότι εξαιτίας της καταρακύλας του νομίσματος, οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πρώτων υλών αδυνατούν και τιμολογήσουν και οι πωλητές ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που πωλούν, καθώς οι νέες παραλαβές θα είναι σε υψηλότερες τιμές.

Κλονίζεται η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου

Από την τελευταία μεγάλη συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας του 2018, η οποία ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε δραστική αύξηση επιτοκίων λόγω του επείγοντος, ο Ερντογάν υπόκειται σε λιγότερους ελέγχους. Έχει απομακρύνει από το 2019 μέχρι σήμερα τρεις διοικητές της Τραπέζης της Τουρκίας, έχει απαλλάξει την επιτροπή νομισματικής πολιτικής από οποιονδήποτε, που έστω και κατά διάνοια μπορεί να ήταν κατά της χαλάρωσης και παρέκαμψε το υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά συμβαίνουν, επιπλέον της ευρείας εκστρατείας κατά των πιθανών αντιπάλων του στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ και τον στρατό, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Εντούτοις, ο οικονομικός αντίκτυπος κλονίζει τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου. Οι εκλογές, τόσο οι προεδρικές όσο και οι εθνικές, αναμένεται να διεξαχθούν έως το 2023, αν και θα μπορούσε να τις προκηρύξει νωρίτερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του και οι εθνικιστές σύμμαχοί του έχουν σχεδόν το 40% των ψηφοφόρων έναντι του 54% στην αναμέτρηση του 2018.

Στους δρόμους οι πολίτες

Η κατάρρευση της οικονομίας έχει βγάλει τους πολίτες στους δρόμους, ενώ η αντιπολίτευση ζητά από τον Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει προκειμένου να μπει φρένο στην υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Το βράδυ της Τρίτης, πολίτες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, φωνάζοντας «AKP παραιτήσου». Η πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με συρματομπλέγματα, ενώ στο Κουρτουλούς (Ταταύλα), η αστυνομία παρενέβη σε πολίτες που διαμαρτύρονταν.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος κλείνει τα μάτια στην κρίση και τονίζει σε κάθε ευκαιρία πώς οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση