ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Κάθειρξη 42 ετών στον Κούρδο ηγέτη του HDP Ντεμιρτάς

Πολυετείς καταδίκες από το τουρκικό δικαστήριο και σε άλλα στελέχη του κόμματος – Για πολιτική δίκη έκανε λόγο ο αρχηγός του CHP, Οζέλ

Μανώλης Κωστίδης 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε κάθειρξη 42 χρόνων καταδικάστηκε ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μαζί με άλλα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η καταδίκη αφορά την υποκίνηση βίαιων διαδηλώσεων το 2014 μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας.

O 49χρονος Ντεμιρτάς έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών χρόνων για προσβολή του Τούρκου προέδρου και παραμένει φυλακισμένος από το 2016. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με την απόφαση αυτή η τουρκική κυβέρνηση δείχνει πως θα τηρήσει σκληρή στάση στο κουρδικό ζήτημα και ο Κούρδος ηγέτης θα παραμείνει φυλακισμένος για πολλά χρόνια.

Μαζί με τον Ντεμιρτάς καταδικάστηκαν η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (έχει αλλάξει ονομασία σε DEM), Φιγκέν Γιουκσκεντάγ, σε φυλάκιση 30 ετών και 3 μηνών, η Γκιουλτέν Κισανάκ, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) σε φυλάκιση 10 ετών και ο 82χρονος Αχμέτ Τουρκ, νυν δήμαρχος της πόλης Μάρντιν και πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας DΤP σε κάθειρξη 10 ετών.

Κατηγορήθηκαν 108 άτομα

Δικάστηκαν συνολικά 108 άτομα και κατηγορήθηκαν «για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ» και «υποκίνηση των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας» που έλαβαν χώρα στις 6-8 Οκτωβρίου 2014. Οι 72 από τους κατηγορουμένους ήταν απόντες, καθώς διαφεύγουν τη σύλληψη.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητούσε επτά φορές ισόβια με επιβαρυντικούς όρους για τους Ντεμιρτάς και Γιουκσκεντάγ, μία φορά στον καθένα για «απειλή κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους» και έξι φορές στον καθένα για έξι άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

«Στα επεισόδια του Κομπάνι» –όπως είναι γνωστά στην Τουρκία–, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν 37 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 761 σε 35 πόλεις της Τουρκίας.

O Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του HDP από το 2014 μέχρι το 2018, ενώ είναι στη φυλακή από το 2016.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου και υπό τον φόβο επεισοδίων, η νομαρχία του Ντιγιάρμπακιρ απαγόρευσε την είσοδο και την έξοδο στην πόλη, ενώ έχουν αποφασιστεί έκτακτα μέτρα στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη πόλη η πλειονότητα αποτελείται από Κούρδους.

Στο τουρκικό κοινοβούλιο οι βουλευτές του διάδοχου φιλοκουρδικού κόμματος DEM διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει νόμος σε αυτή την περίπτωση. Η διαδικασία της δίκης δεν είναι νόμιμη. Αυτή είναι μια πολιτική δίκη».

Στις 6 Οκτωβρίου 2014 τα κεντρικά γραφεία του HDP κάλεσαν μέσω twitter σε διαμαρτυρία στους δρόμους σχετικά με το Κομπάνι. Ακολούθησαν μαζικές διαμαρτυρίες, κυρίως σε πόλεις της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας. Βασικό αίτημα των Κούρδων ήταν το άνοιγμα ενός διαδρόμου προς το Κομπάνι μέσω του τουρκικού εδάφους.

Στις 8 Οκτωβρίου 2014 και έπειτα από ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι το «Κομπάνι πέφτει» στις δυνάμεις του ISIS, ξεκίνησαν βίαιες διαδηλώσεις με συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών. Οι Κούρδοι συγκρούστηκαν και με τους ακραίους ισλαμιστές της oργάνωσης HUDA-PAR, που θεωρούνταν πως στήριζαν τους τζιχαντιστές. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκείνες τις ημέρες είχε υποστηρίξει τους διαδηλωτές, αργότερα όμως καταδίκασε τη βία και ζήτησε να σταματήσουν τα επεισόδια, κάτι που συνέβη τις επόμενες ημέρες.

O Nτεμιρτάς το 2015 είχε αντιταχθεί στα σχέδια του Ερντογάν να γίνει πρόεδρος με υπερεξουσίες και στην κοινοβουλευτική ομάδα του HDP, τρεις φορές είχε δηλώσει: «Ερντογάν! Δεν θα σου επιτρέψουμε να γίνεις πρόεδρος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση