ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:50
 

Τουρκία: Μπλόκαρε σχέδιο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της ΕΕ

Αρνήθηκε να στηρίξει πρόταση υπεράσπισης του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τη Βαλτική έως ότου η συμμαχία προσφέρει ισχυρότερη υποστήριξη για την καταπολέμηση του κουρδικού κινήματος

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία αρνήθηκε να στηρίξει την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τη Βαλτική έως ότου η στρατιωτική συμμαχία προσφέρει ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη για την καταπολέμηση της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης στηρίζουν αυτήν την πληροφορία σε τέσσερις ανώτερες πηγές του ΝΑΤΟ.

Διάφορα μέλη της συμμαχίας ζητούν την άμεση εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων και της διοίκησης του ΝΑΤΟ για να παρακαμφθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Τουρκία αρνήθηκε να στηρίξει πρόταση υπεράσπισης του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τη Βαλτική έως ότου η στρατιωτική συμμαχία προσφέρει ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη για την καταπολέμηση της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης στηρίζουν αυτήν την πληροφορία σε τέσσερις ανώτερες πηγές του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ απαιτεί επίσημη έγκριση από όλα τα 29 κράτη μέλη του για να εφαρμόσει το στρατιωτικό του σχέδιο για να υπερασπιστεί την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Δίχως την έγκριση της Άγκυρας η νέα αμυντική διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει.

Τουρκικό βέτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι έλαβε εντολή να μην υπογράψει το σχέδιο και πιέζει εσωτερικά το ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει την κουρδική ομάδα, γνωστή ως YPG--τις μονάδες προστασίας του λαού--ως τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με τα ξένα και τουρκικά ΜΜΕ, η ηγεσία του ΝΑΤΟ διαμεσολαβεί για την διευθέτηση του όλου ζητήματος.

Σημειώνεται ότι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη ζητήσει την βοήθεια του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι το βέτο της Άγκυρας εκθέτει μια σημαντική περιοχή της συμμαχίας σε σημαντικούς κινδύνους.

Ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Γερμανού Καγκελάριου Αντζέλα Μέρκελ, του Γάλλου Πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθούν τον Δεκέμβριο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία. Η σύνοδος γιορτάζει την 70η επέτειο της Συμμαχίας.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Συρία

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) την Τετάρτη κάλεσε την Άγκυρα κάλεσε να τερματίσει εκτελέσεις και δημεύσεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να επανεγκατασταθούν Σύριοι πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Τουρκία  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X