ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκικές εκλογές: Τα ποσοστά Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Η μάχη των μεγάλων πόλεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι εκλήθησαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Το αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσει την πορεία θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η χώρα, η οποία δείχνει να βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι. Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν να μεταδίδουν τα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών μετά την άρση της απαγόρευσης.


 Διαβάστε ΕΔΩ: Η ώρα της αλήθειας για Ερντογάν και αντιπολίτευση

 Διαβάστε ΕΔΩ: Ό,τι και να γίνει στις εκλογές, η Τουρκία έχει δύσβατη πορεία


Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

01:10 - Νίκη Κιλιτσντάρογλου βλέπει ο δήμαρχος της Άκγυρας

Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε ότι αναμένει από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να τερματίσει μπροστά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το ποσοστό του Κιλιντσντάρογλου ανέρχεται στο 47,7% και του Ερντογάν στο 45,8%. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα, είναι καθήκον μας να επιδιώξουμε δικαιοσύνη έστω και για μία ψήφο», πρόσθεσε.

01:05 - Κιλιτσντάρογλου: Ο αντίπαλός μας μπλοκάρει τη βούληση της Τουρκίας

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι το στρατόπεδο του Ερντογάν συνεχίζει να κάνει ενστάσεις όσον αφορά στα αποτελέσματα σε ορισμένες κάλπες προκειμένου να μπλοκάρει το σύστημα των επίσημων αποτελεσμάτων. «Υπάρχουν κάλπες για τις οποίες έχουν γίνει ενστάσεις μέχρι και 11 φορές», είπε, προσθέτοντας: «Μπλοκάρετε τη βούληση της Τουρκίας». «Δεν μπορείς να αποτρέψεις αυτό που θα συμβεί μέσω ενστάσεων. Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε. Προέτρεψε δε τον Ερντογάν να σταματήσει την «επικοινωνιακή διαχείριση» και ζήτησε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο να ενεργήσει υπεύθυνα.

00:57 - Προς β' γύρο οι τουρκικές εκλογές

Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας, που προσωποποιήθηκε στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη της αντιπολίτευσης. Οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι προηγούνται - εν μέρει σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τον έλεγχο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Η συνολική εικόνα παρέμενε για ώρες ασαφής, με τα αντίπαλα πρακτορεία ειδήσεων να αναφέρουν διαφορετικά ποσοστά, αλλά στο τέλος εν πολλοίς να συγκλίνουν. Ο Ερντογάν, που διατηρούσε προβάδισμα άνω του 50% για αρκετή ώρα, έπεσε κάτω από τον πήχυ της νίκης και έτσι τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, μετά από 2 εβδομάδες.

00:45 - Η μάχη των μεγάλων πόλεων

 • Στην Κωνσταντινούπουλη, ο Κιλιντσντάρογλου συγκεντρώνει το 48,10%, έναντι του 47,03% του Ερντογάν.
 • Σην Άγκυρα, ο Κιλιντσντάρογλου συγκεντρώνει το 46,90%, έναντι του 46,35% του Ερντογάν.
 • Στη Σμύρνη, ο Κιλιντσντάρογλου συγκεντρώνει το 62,82%, έναντι του 31,90% του Ερντογάν.

00:40 - Συνέκλιναν τα αποτελέσματα στα δύο πρακτορεία ειδήσεων

Καθ' όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, υπήρχαν δύο διαφορετικές πηγές πληροφόρησης. Το επίσημο πρακτορείο Anadolu και το αντιπολιτευόμενο ΑΝΚΑ. Με καταμετρημένο ποσοστό άνω του 93%, τα δύο πρακτορεία συνέκλιναν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στο αποτέλεσμα. Ειδικότερα, το Anadolu, με ενσωμάτωση στο 94,24%, δίνει 49,59% στον Ερντογάν και στον Κιλιντσντάρογλου είναι 44,67%. Το αντιπολιτευόμενο ΑΝΚΑ, με ενσωμάτωση στο 98,75%, δίνει 49,25% στον Ερντογάν και 45,04% στον Κιλιντσντάρογλου.

00:27 - Ο Ερντογάν χαιρετάει τους οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη

Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

00:21 - Το 71,64% των ψήφων έχει περάσει στο σύστημα

Ο Αχμέτ Γενέρ, ο επικεφαλής του τουρκικού εκλογικού συμβουλίου, είπε ότι το 71,64% των ψήφων εντός της χώρας εισήχθησαν στο σύστημα.

23:49 - Ο Ερντογάν δεν ήταν ποτέ στην Άγκυρα

Όπως μεταδίδει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού, προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι ο Ερντογάν μετέβη το απόγευμα στην Άγκυρα, στάλθηκε στο αεροδρόμιο αυτοκινητοπομπή με το προεδρικό αυτοκίνητο. Ο ίδιος ωστόσο παρέμενε όλη την ώρα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι βρισκόταν επίσης στο αεροδρόμιο για να ενισχύσει την υποψία ότι ο Ερντογάν πάει στην Άγκυρα. Η αυτοκινητοπομπή μετέφερε και τον αρχιφύλακα του Τούρκου πρόεδρου. Η παρουσία τους χρησιμοποιήθηκε για να αυξήσει την αξιοπιστία της πληροφορίας, ότι ο Ερντογάν θα ταξιδεύσει.

Το βράδυ ο Ερντογάν εμφανίστηκε ξαφνικά στην Κωνσταντινούπολη. Χαμογελαστός... 

23:32 - Στην Κωνσταντινούπολη εθεάθη ο Ερντογάν αργά το βράδυ της Κυριακής

Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες ότι είχε μεταβεί στην Άγκυρα.

23:26 - Η μάχη της Κωνσταντινούπολης

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι «είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του Ερντογάν που ένας άλλος υποψήφιος είναι πιθανό να κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη». «Οι επόμενες 3 ή 4 μονάδες είναι πιθανό να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα», είπε.

23:25 - Δηλώσεις Μεράλ Ακσενέρ: «Μην ανησυχείτε. Κερδίζουμε»

«Θα είμαστε εδώ μέχρι το πρωί. Μην ανησυχείτε. Όλα καλά. Ο ήλιος είναι στη θέση του. Κερδίζουμε. Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο ως το τέλος», δήλωσε η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, η οποία στηρίζει την προεδρική υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενάντια στον Ερντογάν.

23:22 - Όλα δείχνουν... β' γύρο

Σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, αναμένεται να κριθεί το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.

22:59 - Κάτω από το 50% ο Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 91,10%, ο Ερντογάν πέφτει κάτω από το 50% και συγκεντρώνει το 49,99%, όπως μεταδίδει το Anadolu.

Το αντιπολιτευομενο πρακτορείο ANKA, με καταμετρημένο το 91,76% δίνει στον Ερντογάν 48,88%. 

22:56 - Αναλυτής: Πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, οι αναλυτές λένε ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρχει ακριβής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. «Νομίζω ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε το ποιος νίκησε», δήλωσε στο CNN ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ερευνητικού Κέντρου της Κωνσταντινούπολης, Καν Σελτσούκι. «Με τον τρόπο που πάει αυτή τη στιγμή, περιμένω μία μάχη στήθος με στήθος προς το τέλος - και ο μεγαλύτερος δείκτης αυτού είναι τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, τα οποία συνήθως αντικατοπτρίζουν αρκετά καλά τα αποτελέσματα σε όλη την Τουρκία», πρόσθεσε.«Είμαστε σε μια περίεργη κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Το πρακτορείο Anadolu, το επίσημο πρακτορείο που έχει το μονοπώλιο των επίσημων αποτελεσμάτων, βασικά, φαίνεται να έχει σταματήσει κάποια στιγμή. Μοιάζει με πόλεμο νεύρων σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο Σελτσούκι.

22:48 - Τα αποτελέσματα είναι «μεγάλη αποτυχία για την αντιπολίτευση»

Ο πολιτικός αναλυτής Σενγκίζ Τομάρ είπε στο Al Jazeera ότι «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα υποδηλώνουν μεγάλη αποτυχία για την αντιπολίτευση». «Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν ευθυγραμμίζονται καθόλου με την κοινωνιολογική σύνθεση του τουρκικού λαού, όπου το 35% από αυτούς είναι θρησκευόμενοι, συντηρητικοί και δεξιοί, και το υπόλοιπο 65% είναι κοσμικοί και Κούρδοι», υπογράμμισε.

22:41 - Νύχτα αγωνίας στην Τουρκία

Ψηφοφόρος του Κιλιτσντάρογλου παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία τη ροή των αποτελεσμάτων.

22:31 - Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε αντιπαράθεση για την καταμέτρηση των ψήφων 

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη βιασύνη της αντιπολίτευσης να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εκλογών -ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση- ως «σφετερισμό της βούλησης των πολιτών». «Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν βιαστικά τα αποτελέσματα σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε στο Twitter: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε» καθώς προειδοποίησε ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση.

22:08 - Θρίλερ σε εξέλιξη

Με καταμετρημένο το 83,75% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 50,41% με την τάση να είναι ελαφρώς πτωτική.

21:53 - Τα πάντα δείχνουν ότι οδεύουμε προς δεύτερο γύρο

Ενημέρωση από τον δημοσιογράφο Ραγκίπ Σοϊλού:

 • Όλο και περισσότερο φαίνεται ότι θα υπάρξει Β' γύρος.
 • Ο Ερντογάν εξακολουθεί να προηγείται σύμφωνα και με τα δύο αντιτιθέμενα πρακτορεία ειδήσεων.
 • Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υποβολή ενστάσεων στα εκλογικά κέντρα όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

21:38 - Η μάχη του... 50%

Με καταμετρημένο το 76,14% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 50,89% με την τάση να είναι ελαφρώς πτωτική. Ως εκ τούτου, το ερώτημα είναι το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα υπερβεί τον πήχυ του 50%. Με άλλα λόγια, αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί πρόεδρος από απόψε ή θα υπάρχει δεύτερος γύρος.

21:29 - Και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν ότι προηγούνται

Διαφορετική εικόνα δίνουν τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές αναφορικά με το ποιός προηγείται με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα των εκλογών. Ενώ τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνουν προβάδισμα Ερντογάν, ο Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του στο twitter, στις 20:00 δήλωσε ότι εκείνος είναι αυτός που προηγείται. Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του AKP δήλωσε πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.

Τα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 51,04% έναντι 43,13% του Κιλιτσντάρογλου με καταμετρημένο το 73,39%. Κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στην μετάδοση των αποτελεσμάτων, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», τόνισε. Και ο δήμαρχος της Άγκυρας δήλωσε πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται.

Το τηλεοπτικό δίκτυο, που είναι φιλικά προσκείμενο στο CHP, το Halk TV μετέδωσε αποτελέσματα δίνοντας προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου με 47,71% έναντι 46,5% του Ερντογάν.

21:25 - Τα ποσοστά σύμφωνα με το προσκείμενο στην αντιπολίτευση ειδησεογραφικό δίκτυο Anka

Με καταμετρημένο το 57,77% των ψήφων, το προσκείμενο στην αντιπολίτευση ειδησεογραφικό δίκτυο Anka δίνει:

47,84% στον Ερντογάν, 46,39% στον Κιλιτσντάρογλου, 5,32% στον Ογάν

21:19 - Πληροφορίες από Άγκυρα: Ο Ερντογάν ετοιμάζει το μπαλκόνι

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής της Καθημερινής, Μανώλης Κωστίδης, στα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα, «ετοιμάζουν το μπαλκόνι», φράση που σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί στο πλήθος των οπαδών, ενδεχομένως για να δηλώσει νικητής.

21:17 - Δήλωση δημάρχου Αγκυρας: Ο Κιλιτσντάρογλου είναι μπροστά με 47,4% έναντι 46,8% του Ερντογάν

Ο Μανσούρ Γιαβάς υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του αντιπολιτευόμενου CHP, ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Ερντογάν.

21:13 - Εκπρόσωπος AKP: Ο Ερντογάν προηγείται

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, σημείωσε ότι η συμμετοχή φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ στις σημερινές εκλογές. «Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται με διαφάνεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν».

21:03 - Ανταποκριτής Al Jazeera: Ορατός πια ο δεύτερος γύρος των προεδρικών με τον Σινάν Ογάν σε ρόλο ρυθμιστή

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να δούμε υποστηρικτές του Ερντογάν εδώ μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα να υψώνουν σημαίες, αλλά σε σύγκριση με το 2018 η ατμόσφαιρα δεν είναι το ίδιο έντονη. Έχω μιλήσει μαζί τους και ανησυχούν αρκετά», σημειώνει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην τουρκική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η προεδρική μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου θα πάει στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, με ρυθμιστή τον τρίτο στη σημερινή κατάταξη, Σινάν Ογάν.

20:57 - Τουρκικές κυβερνητικές πηγές στο Middle East Eye: Πιθανό να επικρατήσει ο Ερντογάν σήμερα με 50,2% ή 50,4%

Πηγή προερχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δήλωσε στον ιστοχώρο Middle East Eye ότι είναι κατά 50% πιθανό ο Ερντογάν να επικρατήσει σήμερα συγκεντρώνοντας ποσοστό από 50,2% έως 50,4%.

20:55 - Ο εκπρόσωπος του AKP επικρίνει τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επέκρινε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τα σχόλιά τους αναφορικά με τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Έκαναν μια πολύ βαριά δήλωση. Επιτίθενται στο πρακτορείο Anadolu και ανακοινώνουν εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια δικτατορική προσέγγιση. Είναι μια προσπάθεια δολοφονίας της εθνικής βούλησης», είπε. Τόνισε τη σημασία της αναμονής για την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων. «Ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν βιαστικά στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί δεδομένα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το πρακτορείο Anadolu λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από κανονικούς ανθρώπους». Συμπλήρωσε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να μας φέρει [στην εξουσία] και μόνο ο λαός μπορεί να μας ρίξει».

20:44 - Πηγές του CHP λένε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι «προηγείται στο σύνολο»

Σύμφωνα με το Al Jazeera, πηγές του CHP λένε ότι ο Κιλιτσντάρογλου «προηγείται στο σύνολο». «Αναμένουμε μια συνέντευξη Τύπου εδώ στα κεντρικά γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη να ξεκινήσει σύντομα. Τα αποτελέσματα για τον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

20:42 - Τα... διαφορετικά αποτελέσματα των εκλογών

Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού έδωσε προ ολίγου τα αποτελέσματα, τόσο του Anadolu όσο και του αντιπολιτευόμενου Anka, που δείχνουν μία διαφορετική εικόνα.

20:37 - Ογάν: Το «φθινόπωρο» έρχεται

Ο Σινάν Ογάν, ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, έγραψε στο Twitter: «Το φθινόπωρο έρχεται». Ο Ογάν χρησιμοποίησε τη λέξη «Payiz», που σημαίνει φθινόπωρο στα αζέρικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού πρακτορείου Anadolu, έχει λάβει το 5,34%.

20:33 - Ο χάρτης της Κωνσταντινούπολης

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται στο δυτικό της τμήμα, ενώ ο Ερντογάν στο ανατολικό.

 

20:32 - 47% - 47% το σκορ, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο δίκτυο Anka

Η αντιπολίτευση απορρίπτει ως «χειραγωγούμενα» υπέρ του Ερντογάν τα στοιχεία της καταμέτρησης που παρουσιάζει το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Anadolu. Σύμφωνα με ειδησογραφικές πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, η εικόνα είναι στην πραγματικότητα διαφορετική. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Anka: Ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 47,2%, ο Ερντογάν 47% και ο Ογάν 5,3%. Σύμφωνα με το δίκτυο HalkTV: Ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 47,6% και ο Ερντογάν 46,5%.

20:26 - Η μάχη της Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με την Daily Sabah, με ενσωματομένο το 45,09% στην Κωνσταντινούπολη,  προηγείται με 47,62% ο Κιλιτσντάρογλου και ακολουθεί ο Ερντογάν με 47,43%.

20:10 - Τούρκος αναλυτής προβλέπει νύχτα-θρίλερ

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Ακμπάς επισήμανε το ότι το ποσοστό ενσωμάτωσης από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Προύσα και τα Άδανα είναι ακόμα χαμηλό, άρα δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπή των δεδομένων. «Είναι σημαντικό το ποσοστό που συγκεντρώνει τώρα ο Ερντογάν, αλλά θα περιμένω», είπε, υπογραμμίζοντας ότι του έκαναν εντύπωση τα ποσοστά από τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές που δίνουν ισχυρό προβάδισμα στον Τούρκο πρόεδρο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ποσοστό του Σινάν Ογάν, που υπερβαίνει το 5%, «συνιστά έκπληξη και αυτό μας δείχνει ότι ενδέχεται να πάμε σε β' γύρο».

20:05 - Ανάρτηση Κιλιτσντάρογλου στο Twitter: «Είμαστε μπροστά»

«Είμαστε μπροστά», σημειώνει ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο Twitter.

19:52 - Το CHP του Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί το πρακτορείο Anadolu για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων

Ο Φαΐκ Οτζτράκ, εκπρόσωπος του CHP, είπε ότι το κόμμα του βλέπει μια «θετική εικόνα» στα αποτελέσματα και κατηγόρησε το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι χειραγωγεί τα δεδομένα που λαμβάνει. «Το πρακτορείο Anadolu κάνει την παραδοσιακή του χειραγώγηση για τελευταία φορά. Αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή θα είναι σε επίπεδο ρεκόρ. Ζητάμε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις δηλώσεις μας», πρόσθεσε.

19:51 - Δήλωση δημάρχου Αγκυρας: Ο Κιλιτσντάρογλου είναι μπροστά

Ο προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο CHP δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, δηλώνει ότι, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου οδηγεί την προεδρική κούρσα.

19:48 - Δήλωση Ιμάμογλου: Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο νικητής των προεδρικών

Ο προερχόμενος από το CHP δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας σήμερα το βράδυ. Ο Ιμάμογλου κάλεσε, μάλιστα, τους Τούρκους πολίτες να μην εμπιστεύονται όσα μεταδίδει το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο Anadolu.

19:38 - Στο 85,14% η συμμετοχή στις εκλογές, σύμφωνα με το δίκτυο Anadolu

Στις 4μιση το απόγευμα, 30 λεπτά προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή είχε αγγίξει το 85,14%, σύμφωνα με το δίκτυο Anadolu.

19:37 - Πηγές της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου διατηρεί οριακό προβάδισμα του Ερντογάν

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσαν στο Reuters πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι βλέπουν «θετική εικόνα» ακόμη και όταν ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT έδειξε ότι ο Ερντογάν προηγείται κατά 59% έως 35% με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.

19:28 - Καταλύτης το ποσοστό του Ογάν

Το ποσοστό που συγκεντρώνει έως τώρα ο Σινάν Ογάν (5,41% με την ενσωμάτωση στο 29,16%) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε δεύτερη Κυριακή, λένε Τούρκοι αναλυτές στο κρατικό τους κανάλι.

19:27 - Αναλυτής στο Al Jazeera: Όταν καταμετρηθεί το 50% των ψήφων, θα έχουμε ασφαλή εικόνα

Ο πολιτικός αναλυτής Αλί Τσαρκόγλου υποστηρίζει, μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera από την Κωνσταντινούπολη, ότι προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών. Η ψαλίδα μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου θα αρχίσει να κλείνει, όπως εκτιμάται. Ωστόσο, για να έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα, θα πρέπει να καταμετρηθεί πρώτα το 50% των ψήφων.

19:24 - Ψύχραιμη η πρώτη αντίδραση του CHP

Πηγές από το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου σημειώνουν ότι η ψαλίδα της διαφοράς αναμένεται να κλείσει.

19:18 - Το μεγάλο προβάδισμα Ερντογάν θα αρχίσει να μειώνεται

Με καταμετρημένο σχεδόν το 25% των ψήφων, ο Ερντογάν παρουσιάζεται να διατηρεί προβάδισμα περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Κιλιτσντάρογλου.

Ωστόσο όσο περνά η ώρα, η ψαλίδα μεταξύ των δύο θα αρχίσει να κλείνει, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές.

19:17 - Η πρώτη αντίδραση του κόμματος Κιλιτσντάρογλου 

Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε μία πρώτη του αντίδραση είπε: «Υπάρχει μία θετική εικόνα στα πρώτα αποτελέσματα». 

18:56 - Με καταμετρημέτο το 15,52%

Ταγίπ Ερντογάν 56,67%, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 37,40%.

18:54 - Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη Yeni Safak, με καταμετρημένο το 12,8% 

Yeni Safak

18:48 - Η μέχρι τώρα εικόνα, σύμφωνα με τη Daily Sabah

18:48 - Τα πρώτα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 9,1%

Τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία έδειξαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 59,47% ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συκεντρώνει το 34,79%. 

18:42 - Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα

Ταγίπ Ερντογάν 59.47%, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 34.79%.

18:41 - Πρώτα αποτελέσματα για βουλευτικές εκλογές

AKP (Ερντογάν) 32,7%

CHP (Κιλιτσντάρογλου) 34,82%

MHP (Μπαχτσελί) 11,49%

IYI (Ακσενέρ) 9,81%

Yeşil Sol (Κούρδοι/οικολόγοι/αριστερά) 10,13%

18:37 - Έντεκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

 • Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 και η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται σε εξέλιξη.
 • Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις ημέρες για να επιβεβαιωθούν.
 • Δεν διεξήχθησαν exit polls.
 • Ένας υποψήφιος χρειάζεται πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο για να κερδίσει. Εάν κανείς δεν υπερβεί το όριο του 50%, οι δύο υποψήφιοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 28 Μαΐου.
 • Οι δημοσκοπήσεις έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στον 74χρονο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ο οποίος ηγείται του κεντροαριστερού, φιλολαϊκού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
 • Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες για το αν ο Ερντογάν θα παραχωρούσε την εξουσία, αν έχανε. Ο Ερντογάν, ωστόσο, δήλωσε σε συνέντευξή του σε περισσότερους από δώδεκα τουρκικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς την Παρασκευή, ότι ανήλθε στην εξουσία μέσω της δημοκρατίας και ότι θα ενεργήσει σύμφωνα με τη δημοκρατική διαδικασία.
 • Ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκλογές, όταν έμεινε στην Κωνσταντινούπολη για την ημέρα
 • Το 2018, έναν μήνα αφότου ο Ερντογάν είχε κερδίσει την προεδρία, η Τουρκία πέρασε από το κοινοβουλευτικό σε προεδρικό, καταργώντας τη θέση του πρωθυπουργού.
 • Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές γίνονται την ίδια ημέρα, κάθε πέντε χρόνια
 • Στη γειτονική χώρα, υπάρχουν 64 εκατομμύρια πολίτες με δικαίωμα ψήφου, ηλικία άνω των 18 ετών.
 • Για να μπει στην τουρκική βουλή, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 7%, ή να είναι μέρος ενός συνασπισμού που αθροιστικά το συγκεντρώνει. 

18:35 - Τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από το TRT HABER

Ταγίπ Ερντογάν 49,84%, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 45,72%.

18:34 - Περισσότεροι από 200.000 Σύροι είχαν δικαίωμα ψήφου

Περισσότεροι από 200.000 Σύροι, που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα, είχαν δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές. Πολλοί από αυτούς θα προτιμούσαν ως πρόεδρο τον Ερντογάν και όχι τον Κιλιτσντάρογλου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Middle East Eye.

18:33 - Ο προϊστάμενος του εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας ήρε την απαγόρευση μετάδοσης των αποτελεσμάτων

Η απαγόρευση είχε ισχύ έως τις 21:00.

18:29 - Ρεκόρ συμμετοχής 20ετιας

18:28 - «Ικανοποιημένος» από την εκλογική διαδικασία δηλώνει ο Ερντογάν

«Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με τρόπο που ταιριάζει στη δημοκρατία μας, δόξα τω Θεώ», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

18:19 - Ο Κιλιτσντάρογλου καλεί τους υποστηρικτές του να «μην αφήσουν από τα μάτια τους» τις κάλπες

«Μην αφήσετε τις κάλπες ό,τι κι αν γίνει, μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση για τις ψήφους σε κάθε κάλπη. Η πλήρης και σωστή εκδήλωση της βούλησης του λαού εξαρτάται από την αποφασιστικότητά σας», δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χαρακτηρίζοντας τους υποστηρικτές του «ήρωες της δημοκρατίας».

18:15 - Η μεγαλύτερη σε ηλικία ψηφοφόρος

Η Χασέρ Μπαμπάλ γεννήθηκε το 1909 στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, πήγε στην κάλπη και ψήφισε. Στα 114 της χρόνια, εξέφρασε την αγάπη της για τον Ερντογάν.

Πηγή: CNN Turk

18:09 - Κανένα αποτέλεσμα πριν τις 21:00

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, Εμπουμπεκίρ Σαχίν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Σύμφωνα με τις αποφάσεις της YSK, είναι εντός του πεδίου των εκλογικών απαγορεύσεων να δίνονται τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από τις 21:00. Είναι νομική αναγκαιότητα».

18:02 - Σε περίπου τρεις ημέρες τα τελικά αποτελέσματα

Το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε μια πρώτη, ενδεχομένως ενδεικτική, εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

Για να ανακοινωθούν ωστόσο τα οριστικά επιβεβαιωμένα επίσημα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να περάσουν ως και τρεις ημέρες.

17:55 - Το ψηφοδέλτιο των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

REUTERS/Kemal Aslan

17:50 - Χωρίς επεισοδιακές εξελίξεις μέχρι στιγμής η διαδικασία

Οι κάλπες έκλεισαν και η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων ξεκινά, χωρίς ωστόσο να έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής καταγγελίες για σημαντικές παρατυπίες ή για αξιοσημείωτης έκτασης και έντασης επεισόδια, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

17:40 - Τι να περιμένουμε τις επόμενες ώρες

Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού μεταδίδει:

- Δεν υπάρχει exit poll στην Τουρκία

- Η απαγόρευση μετάδοσης των αποτελεσμάτων αίρεται γύρω στις 20:00

- Ίσως έχουμε καλύτερη εικόνα γύρω στα μεσάνυχτα

17:36 - Σε κάποια εκλογικά κέντρα άρχισε η καταμέτρηση

17:28 - Από τις 7 το απόγευμα… ξεκινά η ανεπίσημη συζήτηση περί αποτελεσμάτων

Τα επίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τις 9 το βράδυ και έπειτα.

Ωστόσο, ήδη από τις 7 το απόγευμα, θα αρχίσουν να δημοσιεύονται σχετικές εκτιμήσεις στα ΜΜΕ, όπερ σημαίνει ότι περίπου εκείνη την ώρα μπορεί να δούμε και τα πρώτα exit polls.

17:26 - Ο Ερντογάν καλεί τους υποστηρικτές του να «προστατέψουν τις κάλπες»

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του σε μια ανάρτηση στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

«Η διαδικασία ψηφοφορίας έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία μας. Τώρα, όπως πάντα, είναι καιρός να προστατεύσουμε σταθερά τις κάλπες. Μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη βούληση του λαού μας».

17:20 - Τι ώρα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων δεν επιτρέπεται πριν από τις 21:00, επομένως οι πρώτες ενδείξεις του αποτελέσματος ενδέχεται να μην εμφανιστούν μέχρι αργά το βράδυ.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, οι εκλογικές αρχές ενδέχεται να αποφασίσουν να επιτρέψουν στα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν τα αποτελέσματα νωρίτερα.

17:09 - Χωρίς προβλήματα κύλησε η εκλογική διαδικασία

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις στην εκλογική διαδικασία.

17:05 - Η αντίστροφη μέτρηση για τα εκλογικά αποτελέσματα

Ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι 64 εκατομμύρια.

4,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά σήμερα. Εάν οι προεδρικές εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο, 2.435 νέοι ψηφοφόροι θα προστεθούν στον αριθμό των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

17:03 - Οι κάλπες κλείνουν μεν στην 5 το απόγευμα αλλά…

Οι ψηφοφόροι που είχαν ήδη σπεύσει στα εκλογικά τμήματα πριν από τις 5 και σχηματίζουν ουρές, θα μπορέσουν και εκείνοι να ψηφίσουν, ακόμη και μετά τις 5...

17:03 - Στις 17:00 έκλεισαν οι κάλπες

Η ψηφοφορία, που ξεκίνησε σε όλη τη χώρα από τις 08:00, ολοκληρώθηκε στις 17:00.

16:57 - Οι πληγέντες από τον σεισμό ψήφισαν σε κοντέινερ

Πολλοί εκλογείς ψήφισαν σήμερα σε κοντέινερ τα οποία είχαν στηθεί στις αυλές κατεστραμμένων σχολείων σε πολλές πόλεις που είχαν πληγεί από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

16:56 - Στα εκλογικά κέντρα ακόμα και με φορείο

16:54 - Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες, πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη εκλογική του πρόκληση εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα.

Τα αποτελέσματα για τις προεδρικές αναμένονται από το απόγευμα της Κυριακής.

16:51 - Τρεις νεκροί από ανακοπή σε εκλογικά κέντρα

Επεισόδια σημειώθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα, μεταξύ οπαδών αντίπαλων κομμάτων.

16:50 - Οι ψήφοι του Ιντζέ

Μολονότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία, το συμβούλιο των δικαστών που επιβλέπει την ψηφοφορία δήλωσε ότι τυχόν ψηφοδέλτια υπέρ του -επειδή είχαν ήδη εκτυπωθεί- θα καταμετρηθούν.

16:48 - «Μας έλειψε η δημοκρατία», είπε ψηφίζοντας ο Κιλιτσντάρογλου

Χαμογελαστός και αισιόδοξος ο εκλεκτός της τουρκικής αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ψήφισε νωρίς το μεσημέρι δηλώνοντας ανακουφισμένος για την επιστροφή της δημοκρατίας στην Τουρκία, προφανώς αναφερόμενος σε ενδεχόμενη επικράτησή του έναντι του επί 21 έτη ηγέτη της χώρας Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.

16:43 - Τεράστιες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα

16:42 - Ο Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη

16:37 - Τουρκικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι εκλήθησαν σήμερα στις κάλπες, για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και τους συνολικά 600 βουλευτές της νέας τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (επικεφαλής του κυβερνώντος κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης/AKP, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1994-1998, πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 2003-2014 και πρόεδρος της χώρας από το 2014 και έπειτα), ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος/CHP και βουλευτής) και ο 55χρονος Σινάν Ογάν (που προέρχεται από τον χώρο των εθνικιστών του MHP από το οποίο έχει όμως αποχωρήσει) είναι οι τρεις εναπομείναντες διεκδικητές της προεδρίας, έπειτα από την προ ημερών απόσυρση της υποψηφιότητας του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Εάν δεν καταφέρει κανείς τους να εξασφαλίσει σήμερα πάνω από το 50% των ψήφων, τότε οι δύο με τα μεγαλύτερα ποσοστά θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που αναμένεται στις 28 Μαΐου. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου κοντράρονται για την πρώτη θέση, με τον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης να διατηρεί προβάδισμα ολίγων μονάδων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Άλλον η ψήφος των πολιτών, άλλον η καταμέτρησή των και άλλη η ενδεχομένως η ανακοίνωση για τον νικητή.
Ειδικοί και μη επί τω έργω και ο καθείς όπως και υπονοεί την πολιτικ΄λη συμπαιγνίαν και των εκλογών, υπό Νεοταξική διαχείρηση.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση