ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκικές εκλογές: Πιο κοντά σε επανεκλογή ο Ερντογάν

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ποιον από τους δύο μονομάχους, τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα στηρίξει ο τρίτος των προεδρικών εκλογών, Σινάν Ογκάν

Kathimerini.gr

ΑΓΚΥΡΑ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ποιον από τους δύο μονομάχους, τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα στηρίξει ο τρίτος των προεδρικών εκλογών, Σινάν Ογκάν, ο οποίος απέσπασε 5% στην αναμέτρηση.

Ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί έκανε χθες ένα tweet στο οποίο αποκάλυψε πως σε συνομιλία του με τον Ογκάν απέσπασε την ομολογία του ότι δεν έχει διαμορφώσει ακό-μη τελική άποψη και πως θα ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία του ενόψει του κρίσιμου β΄ γύρου της προσεχούς Κυριακής.

Ο υπερεθνικιστής υποψήφιος εξασφάλισε 5,2% στις 14 Μαΐου και οι ψήφοι αυτές αναμένεται να κρίνουν αποφασιστικά τη μονομαχία του Τούρκου προέδρου με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Πάντως, το υπάρχον προβάδισμα του Ερντογάν είναι δεδομένο και πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ήδη την επικράτησή του στις 28 Μαΐου.

Η αντιπολίτευση φλερτάρει με την εθνικιστική ψήφο των υποστηρικτών του Ογκάν – Στις κάλπες ήδη για τον δεύτερο γύρο οι Τούρκοι της διασποράς.

Σε μια προσπάθεια να απευθυνθούν στους συντηρητικούς εθνικιστές ψηφοφόρους στελέχη της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αποσείσουν την κατηγορία ότι διάκεινται φιλικά προς τους Κούρδους και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Περιοδεία Ιμάμογλου

Σε χθεσινή περιοδεία του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δέχθηκε βροχή από ερωτήσεις γιατί η αντιπολίτευση συμπεριέλαβε το HDP στο κοινό μέτωπο κατά του Ερντογάν.

Ο ίδιος εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Λάθος πολιτική σας μαθαίνουν, έρχεστε εδώ και κάνετε προπαγάνδα». «Τι έχετε να πείτε στους 7 εκατ. ψηφοφόρους του HDP;». Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το κυβερνών κόμμα και ο Ερντογάν κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις για να πάρουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Μάλιστα κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχνε το ΡΚΚ να τραγουδάει το προεκλογικό τραγούδι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου.

Οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό άρχισαν από προχθές να ψηφίζουν για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Στο εξωτερικό, περίπου 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Η μεγαλύτερη διασπορά βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου 3 εκατ.άνθρωποι με τουρκικές ρίζες. Από την ομάδα αυτή, περίπου 1,5 εκατ. μπορούν να ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές.

Στη Γερμανία, οι Τούρκοι ψηφοφόροι έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Μαΐου για να ψηφίσουν σε 17 σημεία που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την τουρκική εκλογική αρχή. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την τουρκική πρεσβεία, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ψηφίζουν μέχρι την Τετάρτη στο τουρκικό γενικό προξενείο στην περιφέρεια Σαρλότενμπουργκ-Βίλμερσντορφ.

Οι Τούρκοι και τα πρόσωπα με διπλή, γερμανική και τουρκική, υπηκοότητα από το Βερολίνο και το Βραδεμβούργο μπορούν να ψηφίσουν εφόσον έχουν ήδη καταγραφεί στους καταλόγους πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με την πρεσβεία, περίπου 64.000 ψηφοφόροι ψήφισαν στο γενικό προξενείο κατά τον πρώτο γύρο.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Βερολίνου – Βραδεμβούργου (TBB) τονίζει πως και οι δύο παρατάξεις κινητοποιούν τους υποστηρικτές τους στο Βερολίνο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, περίπου 65% των ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισαν τον Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει πως ο απερχόμενος πρόεδρος είχε καλύτερη επίδοση στη Γερμανία και άλλες χώρες απ’ ό,τι στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση