ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τριγμοί στη συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής

Σε τεταμένο κλίμα η συνάντηση Τραμπ με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να προβάλλει ισχυρισμούς περί «γενοκτονίας λευκών» αγροτών στη Ν. Αφρική

Σε μετωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα οδηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί ανοιχτά την Πραιτόρια για «γενοκτονία λευκών» και να διακόπτει τον συνομιλητή του όταν εκείνος προσπαθούσε να εξηγήσει την πραγματική εικόνα για την εγκληματικότητα στη χώρα.

Σε μετωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα οδηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί ανοιχτά την Πραιτόρια για «γενοκτονία λευκών» και να διακόπτει τον συνομιλητή του όταν εκείνος προσπαθούσε να εξηγήσει την πραγματική εικόνα για την εγκληματικότητα στη χώρα.

Η συνάντηση ξεκίνησε με θερμές δηλώσεις, με τον Τραμπ να επαινεί Νοτιοαφρικανούς γκολφέρ και τον Ραμαφόσα να ζητεί εμβάθυνση της συνεργασίας σε κρίσιμα μέτωπα, όπως τα ορυκτά και το εμπόριο.

Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε όταν ο Τραμπ διέκοψε τη συζήτηση για να προβάλει βίντεο που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύει μαζικές δολοφονίες λευκών αγροτών.

Ο Ραμαφόσα παρακολούθησε σιωπηλός, λέγοντας ότι δεν είχε δει ξανά το υλικό και εξέφρασε την πρόθεση να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται.

Ο Τραμπ συνέχισε επιδεικνύοντας έντυπα άρθρων με τίτλους για φόνους λευκών Νοτιοαφρικανών, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «θάνατος» καθώς τα ξεφύλλιζε.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος αντέτεινε πως η εγκληματικότητα είναι υπαρκτή στη χώρα του, αλλά η πλειονότητα των θυμάτων είναι μαύροι πολίτες. Ο Τραμπ τον διέκοψε: «Οι αγρότες δεν είναι μαύροι». Ο Ραμαφόσα απάντησε ψύχραιμα: «Είναι ζητήματα που είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί σας».

Ο Ραμαφόσα διαβεβαίωσε ότι «αυτή δεν είναι η κυβερνητική πολιτική» και ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι «το ακριβώς αντίθετο» από αυτό που περιγράφει ο Τραμπ. «Υπάρχει εγκληματικότητα στη χώρα μας. Οι άνθρωποι που σκοτώνονται δεν είναι μόνο οι λευκοί», τόνισε. «Είστε εταίρος της Νότιας Αφρικής και εγείρετε κάποιες ανησυχίες. Είμαι πρόθυμος να σας μιλήσω για αυτές τις ανησυχίες», πρόσθεσε.

«Λυπάμαι που δεν έχω ένα αεροπλάνο να σας δώσω», σχολίασε σαρκαστικά ο Ραμαφόσα. «Αν μου έδινες, θα το δεχόμουν», είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Νότια Αφρική για «ρητορική μίσους» κατά των λευκών και για «κατάσχεση γης» μέσω της μεταρρύθμισης γης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση ιστορικών αδικιών από την εποχή του απαρτχάιντ.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τραμπ έχει ακυρώσει σημαντικά προγράμματα βοήθειας προς τη Νότια Αφρική, έχει απελάσει τον πρεσβευτή της χώρας στην Ουάσιγκτον και έχει προσφέρει «προστασία» σε λευκούς Αφρικάνερς στη βάση καταγγελιών για ρατσιστικές διακρίσεις — κατηγορίες που η Πραιτόρια απορρίπτει ως «ανιστόρητες» και «ανειλικρινείς».

Τραμπ: «Καταστροφικές» οι περικοπές στην USAID

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι περικοπές που επέβαλε η ίδια του η διοίκηση στον προϋπολογισμό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) υπήρξαν «καταστροφικές».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, παραδέχθηκε το πλήγμα που επέφεραν οι ίδιες οι πολιτικές του στην παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρών ο Μασκ στη συνάντηση με Ραμαφόσα

Ο Έλον Μασκ, Νοτιοαφρικανός στην καταγωγή και στενός σύμμαχος του Τραμπ, βρισκόταν στην Αίθουσα Οβάλ κατά τη διάρκεια της τεταμένης συνάντησης με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα.

Παρότι αρχικά παρέμενε σιωπηλός και σχεδόν απαρατήρητος, ο Τραμπ τον υπέδειξε λέγοντας: «Αυτό ήθελε ο Έλον». Πρόσθεσε αστειευόμενος: «Ήρθε εδώ για άλλο θέμα – για να στείλει πυραύλους στον Άρη. Αυτό του αρέσει περισσότερο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε να εμπλέξει τον Μασκ στη συζήτηση για τις διακρίσεις κατά των λευκών Νοτιοαφρικανών, λέγοντας με χιούμορ: «Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο για τον Έλον».

Αμεση ανάλυση ΝΥΤ

Ο δημοσιογράφος των New York Times, Ζόλαν Κάνο-Γιάνγκς, σχολίασε τη συνάντηση ως εξής:

«Άλλο ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο τετ-α-τετ μόλις ολοκληρώθηκε στο Οβάλ Γραφείο. Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα ξένου ηγέτη που προσπαθεί να προσγειώσει τον Τραμπ στην πραγματικότητα, ενώ εκείνος αντ’ αυτού ενίσχυσε περιθωριακές θεωρίες.

Ήταν εντυπωσιακό το πόσο εγκάρδιος εμφανίστηκε προς τους λευκούς Νοτιοαφρικανούς — δύο επαγγελματίες γκολφέρ και έναν μεγιστάνα του χώρου των πολυτελών ειδών — την ώρα που συγκρουόταν ή αγνοούσε τον Ραμαφόσα. Κάθε φορά που ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος προσπαθούσε να στρέψει τη συζήτηση στο εμπόριο ή στις κοινές επενδύσεις, ο Τραμπ την επανέφερε στους ψευδείς ισχυρισμούς περί μαζικών δολοφονιών λευκών αγροτών στη Νότια Αφρική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου δεν επιτέθηκε στον Ραμαφόσα, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

Αμεση ανάλυση BBC

Ο δημοσιογράφος του BBC, Μπερντ Ντέμπουσμαν τζούνιορ, τόνισε:

«Αυτό ήταν σχεδόν το χειρότερο δυνατό σενάριο για έναν επισκέπτη στον Λευκό Οίκο. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας ξένος ηγέτης στο Οβάλ Γραφείο είναι μια δημόσια αντιπαράθεση – και αυτό ακριβώς συνέβη σήμερα.

Η προσεκτικά στημένη «ενέδρα» του Τραμπ έφερε τον Ραμαφόσα και την νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία στη δύσκολη θέση να πρέπει να αμφισβητήσουν όσα έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το κάνουν με διπλωματικό τρόπο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή ισορροπία, και η νοτιοαφρικανική πλευρά θα είχε κατά νου τι συνέβη τον Φεβρουάριο, όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

Τότε, η προσπάθειά του να απαντήσει επιδεινώθηκε, και του ασκήθηκε κριτική ότι «μετέτρεψε σε δικαστήριο» τη συνάντηση μπροστά στις κάμερες. Για τη Νότια Αφρική, το γεγονός ότι ο Ραμαφόσα και ο Τραμπ δεν άρχισαν να φωνάζουν ο ένας στον άλλον μπροστά στις κάμερες του κόσμου αποτελεί πιθανόν το μοναδικό «σωσίβιο» της ημέρας. Οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν από το Οβάλ Γραφείο – και μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί την ανακούφιση της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας».

Με πληροφορίες: Reuters, New York Times, The Guardian, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση