ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρίτος Υπουργός Οικονομικών στην Τουρκία μέσα σε ένα έτος

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ του Ερντογάν; Ποια η σχέση του με τον Γκιουλέν;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν πιστό υποστηρικτή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω την συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση της λίρας.

Ο Λουτφί Ελβάν, ο οποίος θεωρούνταν από τους αναλυτές ως η τελευταία εναπομείνασα φωνή οικονομικής ορθοδοξίας στο υπουργικό συμβούλιο του Τούρκου Προέδρου, ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της χώρας.Ο κ. Ελβάν είχε αναλάβει το ΥΠΟΙΚ πριν από ένα έτος, από τον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου.

Ο διορισμός του Νεμπατί

Μετά από εβδομάδες φημών ότι επεδίωκε να παραιτηθεί, ο πρώην τεχνοκράτης αντικαταστάθηκε από τον Νουρενττίν Νεμπατί, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα υπερασπίστηκε ένθερμα την πολιτική του κ. Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο κ. Νεμπατί, ο οποίος υπηρέτησε τρία χρόνια ως υφυπουργός Οικονομικών πριν το διορισμό του, ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια να εφαρμόσει πολιτική χαμηλών επιτοκίων, ωστόσο έχει αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις. «Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε «κανένα πρόβλημα» με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η ελεύθερη πτώση της λίρας

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 40 τοις εκατό της αξίας της από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς ο κ. Ερντογάν, αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, έχει πιέσει επανειλημμένα την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει χάσει την ανεξαρτησία της εδώ και καιρό, προχώρησε στην μείωση του επιτοκίου στο 15 τοις εκατό παρά τον ετήσιο πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στο 20 τοις εκατό.

Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα

Ο κ. Νεμπατί, πρώην επιχειρηματίας που στην πορεία έγινε πολιτικός, είναι γνωστός με τις στενές σχέσεις που διατηρεί με τον γαμπρό του κ. Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος υπηρέτησε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη θητεία ως υπουργός Οικονομικών από το 2018 πριν παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2020. Οι κ. Αλμπαϊράκ και κ. Νεμπάτι φωτογραφήθηκαν πρόσφατα να γευματίζουν μαζί σε εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Νεμπατί γεννήθηκε στην Ούρφα το 1964. Αποφοίτησε από την Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα πολιτικών επιστημών και δημόσιας διοίκησης από το Πανεπιστήμιο της Νικομήδειας. Το διδακτορικό του αφορά τις τοπικές οργανώσεις του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος δεν έχει σπουδές στον τομέα της οικονομίας, εργάστηκε στον τομέα των κλωστοϋφαντουργικών και λειτούργησε ένα βενζινάδικο. Επίσης, υπήρξε μέλος αρκετών φιλοκυβερνητικών οργανώσεων και συλλόγων.

Τα τελευταία χρόνια, το όνομα του κ. Νεμπατί ήρθε στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας με μια φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται στο πλευρό του Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Το άτομο που δημοσίευσε τη φωτογραφία παρέμεινε στην οργάνωση για χρόνια και αργότερα διέκοψε την συνεργασία του με την οργάνωση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική». Ο νέος υπουργός Νεμπατί απευθυνόμενος στο άτομο που δημοσίευσε την επίμαχη φωτογραφία δήλωσε ότι «θα ήταν καλύτερα να είχε δολοφονηθεί από τους ανθρώπους του Γκιουλέν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση