ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

WSJ: Το Plan B στο οποίο υποχρεώνεται να στραφεί ο Πούτιν

Με την κατάληψη του Κιέβου να δυσκολεύει, το Κρεμλίνο προκρίνει έλεγχο εδαφών νότια κι ανατολικά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέτει πλέον την κατάληψη του Κιέβου ως κύριο στόχο , αλλά θα προσπαθήσει να αναγκάσει την Ουκρανία να παραδώσει τα νότια και τα ανατολικά εδάφη, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να άλλαξε την τακτική του λόγω του γεγονότος ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τα αρχικά τους σχέδια και οι μάχες συνεχίζονται για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να αναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις διεκδικήσεις του στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας. Η Ρωσία θέλει να παράσχει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και να επεκτείνει τον έλεγχο στο Ντονμπάς.

Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός θα συνεχίσει επίσης να βομβαρδίσει τις ουκρανικές πόλεις, καθώς το Κρεμλίνο ελπίζει ότι αυτό θα αναγκάσει τον Ουκρανό πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συμφωνήσει με τα αιτήματά του, ιδίως για ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εάν απορριφθούν τα αιτήματα του κ. Πούτιν, εκείνος μπορεί να προσπαθήσει να κρατήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη και να συνεχίσει τον πόλεμο, επιστρέφοντας στην τακτική της πολιορκίας. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες, και πιθανώς μήνες.

Κρατικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να επεκτείνει τους στρατιωτικούς του στόχους εάν ο στρατός του αρχίσει να τα πηγαίνει καλύτερα, πράγμα που προς το παρόν πάντως δεν δαιφαίνεται, δεδομένης και της ρωσικής υποχώρησης από το Μικολάιφ πίσω στη Χερσώνα.

Πολιορκία στο Κίεβο;

Το καθεστώς της πρωτεύουσας παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Δεδομένης της τρομερής αντίστασης της Ουκρανίας, δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα για να περικυκλώσει και να καταλάβει το Κίεβο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η ερμηνεία της στρατηγικής του κ. Πούτιν δεν είναι η επίσημη αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών, αλλά η άποψη ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.

Πηγή: Wall Street Journal, CNN, Segodnya

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ