ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάπι Merck: «Τεράστια πρόοδος» στην αντιμετώπιση της Covid, λένε ειδικοί

Το πειραματικό αντιικό φάρμακο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής Covid

Kathimerini.gr

Το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής Covid-19, όπως έδειξαν στοιχεία τα οποία οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως κομβικής σημασίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της Covid-19», δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό θα αλλάξει το διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της Covid-19», δήλωσε στο Reuters ο CEO της Merck Ρόμπερτ Ντέιβις.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι «ο κόσμος θα φοβάται λιγότερο την Covid και δεν θα βασίζεται πλέον τόσο στον εμβολιασμό, εάν υπάρχει ένα απλό χάπι που μπορεί να θεραπεύσει την Covid» δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Jefferies, Μάικλ Γι.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της Covid, Τζεφ Ζιντς, δήλωσε την Παρασκευή ότι το molnupiravir είναι «ένα πιθανό επιπλέον εργαλείο… για την προστασία των ανθρώπων από τις πιο βαριές συνέπειες της Covid», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός «παραμένει μακράν, το καλύτερο εργαλείο μας κατά της Covid-19».

Στη μελέτη για το εν λόγω φάρμακο, συμμετείχαν ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη Covid ήπιας ή μέτριας μορφής, οι οποίοι είχαν συμπτώματα που δεν διήρκεσαν παραπάνω από πέντε ημέρες. Σε όλους τους ασθενείς, υπήρχε τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου που συνδεόταν με την αντίδραση του οργανισμού τους στη νόσο, όπως η παχυσαρκία ή το γήρας.

Τα φάρμακα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το molnupiravir έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα. Η Merck έχει αναφέρει ότι παρόμοιες μελέτες για το molnupiravir – για μεγαλύτερο διάστημα και με πιο υψηλές δόσεις από αυτές που χορηγούνται σε ανθρώπους – έδειξαν ότι το φάρμακο δεν επηρεάζει το DNA των θηλαστικών.

Η Merck δήλωσε επίσης ότι από τη μέχρι στιγμής αλληλουχία του ιού, φαίνεται πως το molnupiravir είναι αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της άκρως μεταδοτικής Δέλτα, η οποία βρίσκεται πίσω από την πιο πρόσφατη έξαρση νοσηλειών και θανάτων παγκοσμίως.

Η εταιρεία τόνισε μάλιστα ότι ο αριθμός των ανεπιθύμητων παρενεργειών ήταν παρόμοιος τόσο στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο όσο και σε εκείνους που έλαβαν πλασίμπο, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιπλέον, η Merck δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν πως το molnupiravir δεν είναι ικανό να προκαλέσει γενετικές μεταβολές στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά οι άνδρες που συμμετείχαν στις δοκιμές έπρεπε είτε να απέχουν από την ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή είτε να συμφωνήσουν να χρησιμοποιούν αντισύλληψη.

Παράλληλα, οι γυναίκες σε γόνιμη ηλικία που πήραν μέρος στη μελέτη δεν έπρεπε να είναι έγκυες και έπρεπε και οι ίδιες όπως και οι άνδρες να χρησιμοποιούν αντισύλληψη.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε πως αναμένει να έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 10 εκατ. δόσεων του φαρμάκου μέχρι το τέλος του 2021.

Πηγή: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση