ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα

Περισσότερους από 800 εγκληματίες σε πολλές χώρες του κόσμου συνέλαβαν οι Aρχές

Kathimerini.gr

Περισσότερους από 800 εγκληματίες σε πολλές χώρες του κόσμου συνέλαβαν οι Aρχές, μετά την υποκλοπή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων τους από το αμερικανικό FBI. Η επιχείρηση, κοινή προσπάθεια του FBI και των ομοσπονδιακών διωκτικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, κατέστη δυνατή χάρη στην εγκατάσταση λογισμικού ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων εγκληματιών, το οποίο είχαν δημιουργήσει πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας. Εχοντας πείσει τους χρήστες ότι η εφαρμογή ήταν απόλυτα ασφαλής, οι Aρχές παρακολούθησαν επί μήνες τα κινητά τηλέφωνα των στόχων τους.

Οι συνομιλίες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, ξέπλυμα κεφαλαίων, ακόμη και σχέδια ανθρωποκτονιών. Κατά τη διάρκεια εφόδων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες, εντοπίστηκαν ναρκωτικά, όπλα, πολυτελή αυτοκίνητα και μετρητά. Μεταξύ των κατασχεθέντων περιλαμβάνονται οκτώ τόνοι κοκαΐνης, 250 όπλα και περισσότερα από 48 εκατ. δολάρια σε διάφορα νομίσματα και κρυπτονομίσματα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε ότι η επιχείρηση «κατέφερε ισχυρό πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος» παγκοσμίως. Σε ανακοίνωσή της η Europol χαρακτήρισε την επιχείρηση «Δούρειος Ιππος» ως τη «μεγαλύτερη επιχείρηση με στόχο κρυπτογραφημένες επικοινωνίες». Το FBI δημιούργησε το κρυπτογραφημένο δίκτυο επικοινωνίας ΑΝΟΜ μοιράζοντας τηλεφωνικές συσκευές που περιείχαν την εφαρμογή σε πληροφοριοδότες.

Η ιδέα για την επιχείρηση προήλθε από τη διάλυση δύο παλαιότερων κρυπτογραφημένων πλατφορμών επικοινωνίας, τις οποίες χρησιμοποιούσαν μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Οι συμμορίες, που είχαν στερηθεί το μέσο επικοινωνίας τους, χρειάστηκαν νέα τέτοια πλατφόρμα, την οποία το FBI τους προσέφερε. Καίριο ρόλο έπαιξε, άθελά του, στη διάδοση των ειδικών τηλεφώνων (οι συσκευές αυτές είχαν μόνο τη δυνατότητα να συνδέονται στην εφαρμογή μηνυμάτων) ο Αυστραλός μεγαλέμπορος ναρκωτικών Χακάν Αγίκ, ο οποίος συνέστησε τις δήθεν ασφαλείς συσκευές σε συνεταίρους του, αφού είχε εξασφαλίσει την πρώτη από αυτές από πληροφοριοδότη της Αστυνομίας. Συνολικά, περισσότερες από 300 συμμορίες σε 100 χώρες του κόσμου χρησιμοποίησαν τις 12.000 «ειδικές» τηλεφωνικές συσκευές του FBI.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X