ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Υεμένη: Σε κέντρο επανεκπαίδευσης στέλνουν 64 αιχμάλωτα παιδιά οι αντάρτες Χούτι

Η εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη Σάρα Μπεϊσόλοου Νιάντι χαιρέτισε την κίνηση αυτή

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα ότι μετέφεραν 64 παιδιά στρατιώτες, τα οποία αιχμαλώτισαν στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε κέντρο επανεκπαίδευσης και κοινωνικής επανένταξης στην πρωτεύουσα Σανάα.

«Τα παιδιά αυτά αιχμαλωτίστηκαν στο μέτωπο του πολέμου» όπου μάχονταν μαζί με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ο Άμπντελ Κάντερ αλ Μουρτάντα επικεφαλής της επιτροπής αιχμαλώτων πολέμου των Χούτι.

Υποστηριζόμενοι από το Ιράν οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης και πολλές περιοχές της το 2014, προκαλώντας την επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 ενός αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία ο οποίος στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Μουρτάντα κατηγόρησε την κυβέρνηση και «τις επιτιθέμενες χώρες», μια αναφορά στον συνασπισμό, ότι στρατολόγησαν τα παιδιά αυτά και τα έστειλαν στο μέτωπο.

Τα παιδιά, όλα τους ανήλικα σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ, είναι υπό την προστασία μιας κοινωνικής υπηρεσίας των Χούτι η οποία θα ασχοληθεί «με την επανένταξή τους στην κοινωνία», πρόσθεσε ο Μουρτάντα.

Η εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη Σάρα Μπεϊσόλοου Νιάντι χαιρέτισε την κίνηση αυτή.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απελευθέρωση σήμερα στη Σανάα από την Ανσαρουλάχ (σ.σ. τους Χούτι) 64 παιδιών που είχαν αιχμαλωτιστεί στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων», έγραψε στο Twitter.

«Ελπίζω το μέτρο αυτό να οδηγήσει στην υπογραφή από την Ανσαρουλάχ του σχεδίου δράσης που έχει στόχο τον τερματισμό της στρατολόγησης παιδιών», συνέχισε η Νιάντι.

Ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη στρατολόγηση από τους αντάρτες αλλά και από την κυβέρνηση παιδιών και τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις από την έναρξη της σύγκρουσης.

Τον Φεβρουάριο του 2017 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε καταγράψει περίπου 1.500 παιδιά στρατιώτες στην Υεμένη.

Σύμφωνα με πολλές ΜΚΟ, από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι. Εξάλλου η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, η χειρότερη παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πλήττει κυρίως τα παιδιά. Η Unicef είχε χαρακτηρίσει τον Νοέμβριο του 2018 τη χώρα «κόλαση επί γης» για τα παιδιά, με το 80% των ανηλίκων να έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X