ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής του IAEA «είδε αυτά που χρειαζόταν να δει»

«Μπορέσαμε, σε λίγες ώρες, να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες. Είδα τα κυριότερα πράγματα που χρειαζόταν να δω», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι

Kathimerini.gr

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι «είδε αυτά που χρειαζόταν να δει» κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζεται τακτικά.

«Μπορέσαμε, σε λίγες ώρες, να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες. Είδα τα κυριότερα πράγματα που χρειαζόταν να δω», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που συνόδευαν την αντιπροσωπεία των ειδικών της ΙΑΕΑ σε αυτό το εργοστάσιο που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία.

Η κρατική ουκρανική εταιρεία Energoatom ανακοίνωσε αργότερα μέσω του Telegram ότι ο Γκρόσι αναχώρησε από τον πυρηνικό σταθμό.

Παραμένει στην περιοχή ομάδα επιθεωρητών

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, 5 αντιπρόσωποι του IAEA θα παραμείνουν στην περιοχή του εργοστασίου, πιθανότατα μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι 8-12 επιθεωρητές του ΙΑΕΑ παραμένουν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού μετά την αποχώρηση του Γκρόσι. Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή του τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της γειτονικής, υπό ρωσική κατοχή πόλης Ενερχοντάρ, τον Αλεξάντερ Βόλγκα. Σύμφωνα με αυτόν, τα μέλη του ΙΑΕΑ θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο που διαθέτει ο πυρηνικός σταθμός στην Ενερχοντάρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση