ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζελένσκι στο ΕΚ: Πατρίδα του ουκρανικού λαού είναι η Ευρώπη

«Η στήριξή σας δικαιώνει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

Για την Ουκρανία η Ευρώπη «είναι η οδός της επιστροφής στο σπίτι», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος το πρωί της Πέμπτης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ουκρανός ηγέτης ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στήριξη που παρέχουν στη χειμαζόμενη πατρίδα του, αρχίζοντας την ομιλία του εμφανώς συγκινημένος και υποστηρίζοντας με θέρμη τη σημασία της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ την οποία χαρακτήρισε πατρίδα του λαού του.

«Για τη ρωσική ηγεσία 140 εκατομμύρια πολίτες δεν είναι παρά κορμιά που μπορούν να φέρουν όπλα», είπε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το ρωσικό καθεστώς όχι μόνο μισεί την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και επενδύει στην ξενοφοβία.

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και τις αξίες μας, και τις ευρωπαϊκές αξίες, από την πλέον αντιευρωπαϊκή δύναμη που μας επιτίθεται», τόνισε εν μέσω χειροκροτημάτων. Ευχαρίστησε επίσης όσους δεν πέφτουν θύματα της ρωσικής προπαγάνδας, πέρα από την ηθική και υλική στήριξη στον λαό της Ουκρανίας, «δικαιώνοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας».

«Η Ουκρανία θα γίνει μέλος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που νικά», είπε με τη χαρακτηριστική στρατιωτική του περιβολή που φέρει στο στήθος τον ουκρανικό άγγελο. Παράλληλα κάλεσε όλους τους ευρωβουλευτές να επισκεφθούν την πατρίδα του.

Σημειώνεται ότι όταν έκανε την είσοδό του στην αίθουσα της ολομέλειας ο Ουκρανός πρόεδρος ξέσπασε θύελλα χειροκροτημάτων που δε σταμάτησε παρά μόνο όταν προσπάθησε να αρχίσει τον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η ηγεσία σας έχει εμπνεύσει όχι μόνο τον λαό σας αλλά και όλο τον κόσμο. Κι ενώ οι βόμβες πλήττουν τη χώρα σας, οι σοδειές σας εξακολουθούν να ταΐζουν τον κόσμο και εσείς αποστέλλετε διασώστες στην Τουρκία», υπογράμμισε η κα Μέτσολα.

«Κατανοούμε ότι πολεμάτε όχι μόνο για τις αξίες σας αλλά και για τις δικές μας, και η φυσική θέση της Ουκρανίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε η Ιταλίδα πολιτικός.

Πρόσθεσε την έκκλησή της για την άμεση ικανοποίηση του ουκρανικού αιτήματος για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο. «Η απάντησή μας πρέπει να είναι αντίστοιχη της απειλής», υποστήριξε η κα Μέτσολα. «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί και θα νικήσουμε», είπε, προσθέτοντας στα ουκρανικά: «Ζήτω η Ουκρανία».

 

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ