ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάσικος: Υπήρχαν όλα στο πόρισμα 2013 για το σκάνδαλο ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Απάντησε και στην αντιπαράθεσή του με τον γενικό ελεγκτή

Το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για τα ΧΥΤΥ Κόσιης τον Σεπτέμβριο του 2013 περιελάμβανε πολλά από αυτά που αποκαλύπτονται σήμερα, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας πως παρόλο που φαινόταν ότι το συμβόλαιο τότε «ήταν ληστρικό», δεν μπορούσε να αποδειχθεί κάτι, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Χάσικος απάντησε για την αντιπαράθεσή του με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, λέγοντας πως είναι υγιές να υπάρχουν διαφωνίες σε αυτό το επίπεδο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνεργασία με τον κ. Μιχαηλίδη δεν σταμάτησε ποτέ και πως για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου με τον εργολάβο, βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο.

Ο κ. Χάσικος εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει θέμα και με την Green Dot, βάσει των καταγγελιών του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να λυθούν με το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας Κύπρου-Βρετανίας για τις Βάσεις, λέγοντας πως η διαδικασία προχωρά κανονικά, καθώς και στο ενδεχόμενο ενοποίησης εκλογικών διαδικασιών. Επίσης, απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για δήλωση του σε συνέντευξη στο ΡΙΚ για το μισθό του υπουργού, κάνοντας λόγο για ανθρωποφαγία και λαϊκισμό.

Σκάνδαλα ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ – Θέμα Green Dot – Αντιπαράθεση με γενικό ελεγκτή

Ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει το ότι δεν έγινε τίποτα στο θέμα του ΧΥΤΥ και του ΧΥΤΑ παρόλο που υπήρχε πόρισμα για το θέμα από τον Σεπτέμβριο του 2013 το οποίο έκανε λόγο μέχρι και για το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών αδικημάτων, διερωτήθηκε τι έκανε η Πολιτεία τόσα χρόνια γύρω από μία ετεροβαρή σύμβαση, σε βάρος του δημοσίου και του Κύπριου φορολογούμενου, η οποία είχε υπογραφεί το 2005. Όπως είπε, οι κάτοικοι της επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου πλήρωναν μέχρι και 120 ευρώ τον τόνο.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε στη συνέχεια πως μέσα από τη διαφωνία τότε του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατέληξαν πως η διαπραγμάτευση πρέπει να τύχει χειρισμού από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. Στη συνέχεια, αφού αυτή η Επιτροπή προσπάθησε να φτάσει σε συμφωνία και δεν τα κατάφερε, πραγματοποιήθηκε ξανά σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων, δηλαδή του υπουργού Εσωτερικών, του υπουργού Γεωργίας, του γενικού ελεγκτή, του γενικού εισαγγελέα, της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων. Στη σύσκεψη δόθηκαν οδηγίες στον ίδιο να επαναδιαπραγματευτεί με την εταιρεία κάτι που έπραξε και εκεί που έφθασαν στο παρά ένα για υπογραφή, άρχισαν οι συλλήψεις.

Σε σχόλιο ότι οι συλλήψεις προέκυψαν από τα αλληλοκαρφώματα μέσα στην εταιρεία και όχι από τον ένα μηχανισμό ελέγχου, ο κ. Χάσικος είπε πως όντως αυτό έγινε, σημειώνοντας ωστόσο ότι απόδειξη πως το αρχικό συμβόλαιο «ήταν σκανδαλώδες» είναι ότι με τη διαπραγμάτευση η τιμή του τόνου έπεσε στα 39,9 ευρώ από τα 75 ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε πως η προσφορά που κατακυρώθηκε στο εργοστάσιο της Λεμεσού ήταν 19 ευρώ τον τόνο.

«Άρα, είχαμε το πόρισμα που έλεγε για ύπαρξη διοικητικών ευθυνών, ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, είχαμε το εργοστάσιο της Λεμεσού που κατακυρώθηκε η προσφορά στα 19 ευρώ τον τόνο και όλα αυτά φώναζαν ότι εδώ υπάρχει σκάνδαλο. Αλλά, τεκμηρίωση σε ένα βαθμό, και αυτό τελεσίδικα θα το κρίνει η δικαιοσύνη, έγινε μόνο μετά την εσωτερική σύγκρουση μέσα στην εταιρεία» είπε.

Ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι τώρα με τα σκουπίδια στις επηρεαζόμενες επαρχίες, ο κ. Χάσικος είπε πως έχει ζητήσει με επιστολή του από τον γενικό εισαγγελέα, γνώμη κατά πόσο δικαιούται η Κυβέρνηση να ακυρώσει άμεσα το συμβόλαιο, λόγω δωροδοκιών, τις οποίες παραδέχεται ο διευθυντής της εταιρείας.

Ερωτηθείς αν είναι ενήμερος για τις καταγγελίες του προέδρου του ΔΗΣΥ για ύπαρξη προσφοράς για το ΧΥΤΥ Κόσιης 55 εκ πιο χαμηλής από αυτή που κατακυρώθηκε στη Helector, ο κ. Χάσικος απάντησε θετικά λέγοντας πως το ίδιο το πόρισμα αναφέρεται και στις άλλες προσφορές. Επίσης, είπε πως το πόρισμα υποδείκνυε πως η προσφορά ήταν σκανδαλώδης καθώς ήταν μόνο στα ελληνικά, κάτι απαράδεκτο, όπως είπε, για ένα διεθνή διαγωνισμό. «Ηταν πολλά τα σκανδαλώδη σημεία, τόσο στη διαδικασία όσο και στον τρόπο διαχείρισης» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του Γιώργου Περδίκη προς τον γενικό εισαγγελέα, για διερεύνηση του ρόλου του Φάνη Λώλου, ο οποίος σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελέγχου τον Μάρτιο του 2007 μίλησε εκ μέρους της Κυβέρνησης, την ώρα που σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Περδίκη ήταν και επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας Helector, ο κ. Χάσικος είπε πως και αυτά υπήρχαν στο πόρισμα.

 

Αντιπαράθεση με τον γενικό ελεγκτή

Όσον αφορά στην αντιπαράθεση με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και ερωτηθείς αν έχει εκτονωθεί αυτή και αν υπάρχει συνεργασία, ο κ. Χάσικος είπε απάντησε θετικά, λέγοντας μάλιστα πως συνεργασία υπήρχε και τότε. Ο υπουργός έκανε λόγο και για μια παρεξήγηση, λέγοντας πως είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και να υπάρχει και έντονη αντιπαράθεση μέσα στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. «Βελτιώνεις κάτι μέσα από την κατάθεση των διαφωνιών και δεν σημαίνει κατ` ανάγκη πως οι τόνοι αν ψηλώνουν καμιά φορά, ξεφεύγουν από το πλαίσιο της διαφωνίας, και μόνον έτσι βελτιώνεται μια Δημοκρατία αλλά και οι ίδιοι οι θεσμοί» είπε. Ο κ. Χάσικος επανέλαβε πως υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει στενή συνεργασία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και λόγω του εύρους των εργασιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η κοινή γνώμη συνέδεσε την αποκάλυψη σκανδάλων με την παρουσία και τη δράση του κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Χάσικος είπε πως καλά κάνει ο γενικός ελεγκτής τον έλεγχο καθώς αυτή είναι η δουλειά του. Από την άλλη, συνέχισε, η Κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά και ούτε πρέπει στο όνομα της πάταξης των σκανδάλων να ακινητοποιείται η Κυβέρνηση. «Αυτά δεν τα λέω για σκοπούς σύγκρουσης και διαφωνιών. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του» είπε και πρόσθεσε πως παρόλο τη διαφωνία που υπήρξε στη διαπραγμάτευση βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο και διαμόρφωσαν την πολιτική διαπραγμάτευσης με τον εργολάβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση