ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Α. Κυπριανού: Ο δημόσιος πλούτος δεν πρέπει να ξεπουλιέται

«Δεν καταλαβαίνουμε τη λογική του ξεπουλήματος» αναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ


Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο δημόσιος πλούτος δεν πρέπει να ξεπουλιέται και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές, ιδιαίτερα όσον αφορά κερδοφόρους Ημικρατικούς Οργανισμούς όπως είναι η CYTA, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «η θέση αρχής που τηρεί το κόμμα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις είναι κάτι που ικανοποιεί τους εργαζόμενους σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Δεν ξεκινούμε από λαϊκίστικη αφετηρία όπως προσπαθεί να πει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ξεκινούμε από διαχρονική θέση η οποία λέει ότι δεν πρέπει να ξεπουλιέται και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές, ο δημόσιος πλούτος, όταν αφορά ιδιαίτερα όταν αφορά κερδοφόρους Οργανισμούς».

Πρόσθεσε ότι «η ΣΥΤΑ, ως Οργανισμός δημοσίας ωφελείας, έχει στηρίξει διαχρονικά την κυπριακή κοινωνία. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δώσει στην Πολιτεία ως χορηγία περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι ένας Οργανισμός ο οποίος σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες εξακολουθεί να πραγματοποιεί κέρδη». Αν είναι κάτι που πρέπει να γίνει, συνέχισε, “είναι να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας και να δούμε το πώς εξασφαλίζεται η αξιοκρατία σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και σίγουρα όχι το ξεπούλημα όπως θέλει ο κ. Νεοφύτου».

Είπε ότι «δεν καταλαβαίνουμε τη λογική του ξεπουλήματος» με την έννοια ότι «ένας Οργανισμός που πραγματοποιεί κέρδη σήμερα και τα διοχετεύει στην κοινωνία, αύριο αυτά τα κέρδη θα τα διοχετεύει στις τσέπες κάποιων ιδιωτών.” Γιατί λοιπόν να επωφελούνται οι όποιοι ιδιώτες και να μην επωφελείται ο κόσμος γενικότερα, διερωτήθηκε.

Λένε, συνέχισε ο κ. Κυπριανού ότι «με την ιδιωτικοποίηση ενδεχομένως να αυξηθούν τα κέρδη. Μπορεί, δεν ξέρω αν θα αυξηθούν ή όχι, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πως έστω και αν αυξηθούν (τα κέρδη) θα πηγαίνουν στις τσέπες κάποιων ιδιωτών, ενώ σήμερα διοχετεύονται για σκοπούς ολόκληρης της κοινωνίας, κάτι που για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό, πέρα από τα ζητήματα ασφάλειας που υπάρχουν, πέρα από το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εκεί και όπου έγιναν πριν από 30 – 35 χρόνια, σήμερα έχουν ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία αναστροφής, όπως στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία όπου σημαντικοί τομείς της οικονομίας επιστρέφουν πίσω στο δημόσιο».

Ερωτηθείς για το θέμα της ανεργίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε πως «είμαστε σε μια περιοχή με ιδιομορφίες, υπό την έννοια ότι είναι εποχιακή η ανεργία, αφού η ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεκινά περίπου από τα μέσα του Μάρτη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί, θα έλεγα πως επιβεβαιώνουν ότι η ανεργία δυστυχώς εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ψηλά».

Πρόσθεσε πως «αν λάβουμε υπόψη και τους Κύπριους που έχουν μεταναστεύσει και τους Ευρωπαίους, ακόμα και τους ομογενείς που έχουν αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, γιατί οι όροι εργοδότησης αλλού είναι καλύτεροι, τότε θα έλεγα ότι η ανεργία δυστυχώς εξακολουθεί να διατηρείται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα».

Ο κ. Κυπριανού απάντησε και σε σχόλιο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «τάχα η προηγούμενη κυβέρνηση προκάλεσε τα προβλήματα και τώρα αντί να χαίρεται που η σημερινή τα επιλύει, αντιθέτως την κατηγορεί». Αφού ανέφερε ότι «παραποιούν τους αριθμούς», είπε πως «η ανεργία ξεκίνησε από το 5% επί Δημήτρη Χριστόφια και ανήλθε γύρω στο 12% όχι στο 15% όπως λένε. Η ανεργία ανέβηκε στο 16,5% θα μπορούσε να είναι 22% αν δεν μετανάστευαν αρκετοί Κύπριοι και εξακολουθεί να διατηρείται σε πολύ ψηλά επίπεδα».

Το χειρότερο ακόμα, συνέχισε, «είναι ποια είναι η κατάσταση στην κοινωνία. Για δωδέκατο συνεχές τρίμηνο είχαμε μείωση στους μισθούς και έχουμε ακούσει με πολλή ανησυχία ότι οι μισθοί που δίνονται είναι τέτοιοι που δεν αποτελούν κίνητρο. Ο κόσμος επιλέγει να παίρνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα παρά να επιλέγει την εργασία, γιατί είναι υποχρεωμένος να εργάζεται πάρα πολλές ώρες, πολύ περισσότερες απ’ όσες προνοούνται από τις Συμβάσεις και να παίρνει ελαφρώς περισσότερα από το ΕΕΕ».

Αυτό, συνέχισε, «δείχνει ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται τη λήψη σοβαρών μέτρων για να ξεπεράσει τις δυσκολίες στις οποίες έχει βρεθεί».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση